ASTROLOGIA

1

Astrologiaeste desigur un subiect vast, care se poate ]ntinde chiar mai departe de etimologia grecească a cuvântului care o denumeşte. Logosul (ştiinţa) astron-ilor (stelelor) are rădăcini în vremurile imemoriale, în căutătura naturală a omului care era conştient de legăturile energetice pe care „Cerurile” le ţeseau peste cei vii. Şi pentru că cerurile erau mereu într-o mişcare ciclică, identificabilă de ochiul hiper-sensibil al privitorului conştient, astrologia nu a fost decât oglinda celui mic în bolta mare şi invers. A devenit o metodă de a citi trecutul şi viitorul deopotrivă, dar şi de a trasa acele conexiuni nevăzute între energia filtrată de către selectorul de vibraţie (sau ce-a de-a 8 a chakra, situată deasupra capului la aproximativ 45 cm. şi care este atât de frumos zugrăvită în iconografia creştină) şi triunghiul format de corp – minte – inimă. În acelaşi timp, pentru că la bază totul este energie, astrologia traduce manifestări umane în poziţii planetare, în case, în semne zodiacale, toate, la diverite niveluri nefiind decât nişte foiţe transparente suprapuse, zugrăvind tabloul numit OM.

De altfel principiile Hermetice stipulează mai mult decât clar aceste relaţii, pe care de exemplu le regăsim atât de minunat dezvăluite (ca şi incidenţe în planul fizic şi cu limitările de rigoare provenite din gradul de conştiinţă relativ nivelului, dar fără tăgadă) în legea a doua de pe tăbliţele de smarald: „Ce este dedesupt e la fel cu ceea ce este deasupra; iar ce este deasupra e la fel cu ce este dedesubt pentru a implini miracolul unui singur lucru.” Înţelegând acest principiu hermetic de bază care este atât de frumos evidenţiat de către proporţiile regăsite în calendarul Maya, în al cărui ciclu complet de 25,920 ani găseşti paralela către alte planuri, către anul Platonic, către cele 12 cicluri de câte 2160 ani în care soarele traversează zodiacul, sau în faptul că lumina parcurge într-un an solar 25,920 milioane de km şi multe altele (citat din ). Dar nici măcar nu trebuie să privim atât de departe. Îţi trebuie numai cunoştinţele minime necesare ca să desenezi în înţelegere relaţiile dintre mişcările planetelor, influenţa şi paralela cu manifestările umane, semnele zodiacale şi casele aferente şi poţi începe să citeşti o astrogramă. Asta nu înseamnă că o şo poţi interpreta corect şi chiar dacă o faci ţine minte! Acele semne recognoscibile în geometria stelelor nu e acolo decât ca informaţie pentru tine pentru a te apleca asupra acelor aspecte ale tale care au nevoie de puţină atenţie. Ridicarea conştiinţei peste acest prag se poate face prin conştientizarea acestor legături şi a beneficităţii lor, pentru că, la fel ca pentru orice lucru de pe lumea fizică polarizată, cel puţin până ce noulPământ va izvorâ din cel vechi şi va şterge încet încet paradigma electricului şi magneticului, are două feţe. Şi în momentul în care eşti şi conştient şi ai şi conşienţa faptului acestuia, atunci poţi alege polul cald al iubirii şi al inimii care să culce la pământ partea aşa zis negativă. Pur şi simplu nu mai ai nevoie de ea. Asta nu înseamnă că trebuie să negăm partea informativă a acestor cunoştinţe, pentru că orice cunoaştere pe lumea aceasta poartă unda Dumnezeirii care a creat-o.

http://kaptinkobe15.edublogs.org/files/2011/02/mayan-calendar-1s7bznw.jpg

Pentru că este cel mai aproape de cunoştinţele tuturor dar şi de manifestările ego-centrice dar şi fizice vom păşi mai întâi pe liniile pornite de echinocţiul de primăvară şi care împarte cercul în 12 semne zodiacale, reprezentând cele 12 constelaţii aflate pe eliptică. Ritmul lor este dat de precesia anotimpurilor şi de mişcarea de revoluţie a pământului, poziţia constelaţiilor fiind de fapt fixă pe boltă. Sunt segmente temporale, echidistante faţă de cele mai importante momente ale soarelui pe boltă (echinocţiile şi solstiţiile) reprezentând vibraţii diferite ale celor patru elemente constituente ale materiei, ale celor două genuri (masculin sau Yang şi feminin sau Yin) şi cele trei calităţi esenţiale relative fiecărei perechi de zodii. şi bineînţeles că am să prezint varianta europeană a viziunii asupra Astrologiei, fără a atingea prea tare elemente din astrologia chinezească, vedică sau islamică, sau poate doar undele unor înţelegeri paralele care au şi suferit o traducere aproximativ identică, conforme întodeauna cu energia locală, cu ceea ce poate reprezenta vector comun de manifestare al întrupaţilor într-o zonă geografică sau alta.

Să trecem în revistă cele 12 semne zodiacale şi să evidenţiem câteva legături subtile ce pot fi regăsite la nivel de manifestare, urmărind cele 4 triunghiuri echilaterale pe care elementele de bază ale universului fizic (pământul, apa, aerul şi focul) le desenează în cercul zodiacal:

Berbec – este prima zodie, o zodie de foc (galben), un semn cardinal (corespunzătoare stării iniţiale de pornire al energiilor) şi în acelaşi timp un semn masculin (Yang). Berbecul ca zodie este corespondentă fiziologic, capului. Se încadrează în zodia Berbec persoanele născute între 21 martie şi 20 aprilie.

Taur – este cea de-a doua zodie, o zodie de pământ (roşu), un semn fix (corespunzătoare stării de stabilizare, de aşezare, de persistenţă al energiilor) şi în acelaşi timp un semn feminin (Yin). Taurul ca zodie este corespondentă fiziologic gâtului. Se încadrează în zodia Taur persoanele născute între 21 aprilie şi 21 mai.

Gemeni– este cea de-a treia zodie, o zodie de aer (albastru), un semn mutabil (corespunzătoare stării de oscilaţie, de tranformare al energiilor, de pornire al unui nou ciclu) şi în acelaşi timp un semn masculin (Yang). Gemenii ca zodie este corespondentă fiziologic plămânilor. Se încadrează în zodia Gemeni persoanele născute între 21 mai şi 20 iunie.

 Rac – este cea de-a patra zodie, o zodie de apa (verde), un semn cardinal (corespunzătoare stării iniţiale de pornire al energiilor) şi în acelaşi timp un semn feminin (Yin). Racul ca zodie este corespondentă fiziologic, pieptului-stomacului. Se încadrează în zodia Rac persoanele născute între 21 iunie şi 22 iulie.

Leu – este cea de-a cincea zodie, o zodie de foc (galben), un semn fix (corespunzătoare stării de stabilizare, de aşezare, de persistenţă al energiilor) şi în acelaşi timp un semn masculin (Yang). Leul ca zodie este corespondentă fiziologic inimii. Se încadrează în zodia Leu persoanele născute între 23 iulie şi 22 august.

Fecioara – este cea de-a şasea zodie, o zodie de pământ (roşu), un semn mutabil (corespunzătoare stării de oscilaţie, de tranformare al energiilor, de pornire al unui nou ciclu) şi în acelaşi timp un semn feminin (Yin). Fecioara ca zodie este corespondentă fiziologic intestinelor. Se încadrează în zodia Fecioară persoanele născute între 23 august şi 22 septembrie.

Balanţa– este cea de-a şaptea zodie, o zodie de aer (albastru), un semn cardinal (corespunzătoare stării iniţiale de pornire al energiilor) şi în acelaşi timp un semn masculin (Yang). Balanţa ca zodie este corespondentă fiziologic rinichi. Se încadrează în zodia Balanţă persoanele născute între 23 septembrie şi 22 octombrie.

Scorpion – este cea de-a opta zodie, o zodie de apa (verde), un semn  fix (corespunzătoare stării de stabilizare, de aşezare, de persistenţă al energiilor) şi în acelaşi timp un semn feminin (Yin). Scorpionul ca zodie este corespondentă fiziologic, organelor genitale. Se încadrează în zodia Scorpion persoanele născute între 23 octombrie şi 21 noiembrie.

Săgetător – este cea de-a noua zodie, o zodie de foc (galben), un semn mutabil (corespunzătoare stării de oscilaţie, de tranformare al energiilor, de pornire al unui nou ciclu) şi în acelaşi timp un semn masculin (Yang). Săgetătorul ca zodie este corespondentă fiziologic coapselor. Se încadrează în zodia Săgetător persoanele născute între 22 noiembrie şi 21 decembrie.

Capriocorn – este cea de-a zecea zodie, o zodie de pământ (roşu), un semn cardinal (corespunzătoare stării iniţiale de pornire al energiilor) şi în acelaşi timp un semn feminin (Yin). Capricornul ca zodie este corespondentă fiziologic genunchilor. Se încadrează în zodia Capricorn persoanele născute între 22 decembrie şi 19 ianuarie.

Vărsător– este cea de-a unsprezecea zodie, o zodie de aer (albastru), un semn fix (corespunzătoare stării de stabilizare, de aşezare, de persistenţă al energiilor) şi în acelaşi timp un semn masculin (Yang). Vărsătorul ca zodie este corespondentă fiziologic pulpelor. Se încadrează în zodia Vărsător persoanele născute între 20 ianuarie şi 18 februarie.

Peşti – este cea de-a doisprezecea zodie, o zodie de apa (verde), un semn mutabil (corespunzătoare stării de oscilaţie, de tranformare al energiilor, de pornire al unui nou ciclu) şi în acelaşi timp un semn feminin (Yin). Peştii ca zodie este corespondentă fiziologic, picioarelor. Se încadrează în zodia Peşti persoanele născute între 19 februarie şi 20 martie.

Ştiind aceste lucruri putem desena în cercul zodiacului acele relaţii între acestea pe care natura fiecărei zodii le prezintă intrinsec, prin natura legăturilor pe care zodia respectivă le are cu planetele din sistemul nostru solar sau cu constelaţiile de care sunte legate. Astfel putem desena două hexagoane relative la polaritatea zodiilor şi putem identifica (sau, unind diagonalele două stele ale lui David) relaţii de compatibilitate sau de opoziţie, în acelaşi fel în care putem desena 3 triunghiuri echilaterale care urmăresc acelaşi traseu ca steaua lui David de care am vorbit mai devreme. Unghiul în care se aşează unele zodii faţă de celelalte ne vorbeşte în acelaşi timp şi despre triunghiurile echilibrului fizic.

http://www.greatdreams.com/crop/2005ccs/zodiac.gif

Ca exemplu putem sublinia triunghiul de apă, format din zodiile Peşti, Scorpion şi Rac (triunghi cu vârful în jos cu latura Peşti-Scorpion orizontală) – care se desenează în triunghiul format din Picioare – Organe genitale – Stomac (orizontala fiind formată de picioare – organe genitale) care se opune în cercul zodiacal triunghiului de pământ Taur – Fecioară – Capricorn (triunghi cu vârful în sus în Capricorn) – care se desenează în triunghiul format de Gât – Intestine – Genunchi (cu vârful în genunchi). Aceste relaţii strict între zodii (manifestări, culori, stări) se pot clasifica în funcţie de unghiurile care se pot măsura între ele, unde triunghiul, sextilul şi semisextilul (adică unghiurile de 120, 60 şi 30 de grade) sunt favorabile şi armonioase iar cel ede tip opoziţie, pătrat sau semipătrat (adică unghiurile de 180, p0 şi respectiv 45 de grade) sunt considerate nefavorabile şi disonante.

http://4.bp.blogspot.com/_PAa-ompcEqI/TSzGgP1FXwI/AAAAAAAAAF0/5dPnmCYrj1k/s1600/all_symbols-browse.jpg

Peste acest cerc al zodiacului trebuie sa suprapunem planetele pentru a identifica următorul nivel în triunghiul inimă-minte-intenţie şi să ajungem pe zrmătorul nivel de manifestare. Dacă studiem fiecare zodie, prin identificare planetelor guvernante (în acelaşi fel în care identificăm relaţiile stricete între zodii – geometric – care este o proiecţie a construcţiilor dimensiunilor conştiinţei înalte în planul tridimensional al mentalului uman, acolo unde înţelegerea îşi desenază formele şi structura). Mai mult, studiind simbolurile, atât ale zodiilor dar şi ale planetelor, lunii şi soarelui o să identificăm în ele, în mod asemănător cum runele impersonează diverse energii ale creaţiei, arhetipuri şi tipuri de legături între ele, compuneri celor trei planuri ce compun tridimensionalitatea acestei lumi: sentiment/inimă/iubire – gând/intelect/înţelepciune – activitate/voinţă/libertate. Mereu în cercuri concentrice vom afla virtuţile care ne pot înălţa, calităţile înnăscute ale zodiilor şi influenţele benefice ale planetelor dar şi ceea ce trebuie să învăţăm şi vine ca lecţie, ca opoziţie. Astrologia deci desenează aceste simboluri pentru planete tot bazându-se pe un triunghi format din soare, lună şi pământ. De exemplu Saturn, care este patronul Capricornului şi Vărsătorului, are ca simbol Luna peste Pământ şi este în opziţie cu Jupiter care are ca simbol inversul acestuia şi bineînţeles conjuncturile dintre acestea două crează echilibru sau dezechilibru. Şi în conjunctură şi cel de-al treilea aspect al astrologiei Casele, devin ceea ce poate fi denumit ca intensitae, înălţime şi timbru, fiind în cele din urmă aceleaşi semne ale energiilor care ne crează în toate modurile exprimabil posibile. Aici definim iarăşi trei planuri existenţiale, ale senzorialului care ne compune, acesta menţionat mai sus fiind cel al sunetelor, al auzului. Cu toate subtilităţile vibraţiilor care ne sunt parte componentă a vieţii şi a energiei care stă la baza tuturor lucrurilor. Aceste trei aspecte pe care le putem identifica se crează din compunerea planetelor care există pe hartă (timbrul), din cele două semne zodiacale care compun fiecare astrogramă – zodia şi ascendentul – (înălţimea) şi casele în care se produce efectul dă intensitatea. Modul în care putem percepe aceste lucruri şi le putem ordona într-un sistem complex de analiză ne poate conduce către identificarea corectă a relaţiilor şi a consecinţelor care rezultă din ele, însă nu putem creiona aici toate aceste aspecte pentru că e nevoie de o lucrare de multe pagini pentru a putea identifica aceste aspecte. Dar ce este foarte important e că în orice aspect am privi problema, toate nu sunt decât traduceri la niveluri diferite ale aceluiaşi lucru. Astfel, privind din punct de vedere ştiinţific identifică cele trei aspecte ale sunetului (timbrul, înălţimea şi intensitate) dezvăluite în dezvoltarea sinusoidală a undelor sonore, în construcţia minunată a aparatului auditivcu cele trei pavilioane (extern, mijlolciu şi intern) şi a relaţiilor matematice care există între ele (similitudini de care vorbim în toate planurile: lungime canalului auditiv de 24 mm şi cele 24,000 de fibre elastice din organul lui Corti (care e practic organul auditiv) şi legăturile intrinseci – fiziologice între echilibrul unei persoane (nu la nivel osihic ci echilibru pur şi simplu, în păstrarea acestuia) şi aparatul auditiv. Se pot lungi în infinitaceste relaţii, trebuie doar să le căutăm şi să le înţelegem, intuindu-le.

http://www.astroprofile.com/images/houses_chart.gif

Un alt aspect esenţial al acestor des-compuneri şi re-compuneri pe toate planurile vieţii, este în simţul văzului. Descompunerea se face de această dată pe cele 7 raze de lumină ce se desfac în secţiunile triunghiulare ale prismei pe care o avem în centrul capului: glanda pineală. De aici putem citi imediat incidenţa imediată în planul manifestării a infleunţei unui semn zodiacal sau a unei planete şi în mod natural a culorilor care stau la baza acelor energii. Important de meţionat este şi suprapunerea peste această descompunere a luminii în raze (în care regăsim toate aspectele vieţii încarnate, coborârea, materializarea, plecare, recompunerea, practic şi mitul de bază al creştinismului şi anume ÎNVIEREA) a polarizării pozitiv, negativ, în ideea de electric şi magnetic, în ideea de Soare şi Lună,  de masculin, feminin. Aşa putem desena spirala evolutivă (din recompunerea care are loc în aură a acestor energii şi prin descompunerea energiei cosmice care se face la nivelul ficărei chakre) prin recompunerea culorilor în conul realităţii percepute şi apoi în modelarea acestuia în referinţă cu energia de bază a respectivului sau repectivei nuanţe date prin polarizare, ceea ce conduce la atracţie sau la respingere, cum de altfel se întâmplă la toate nivelurile creaţiei, începând de la nivel molecular până la manifestrări ale persoanelor unele faţă de altele. Şi de aceea un Înţelept poate percepe cum energia(principiul electric) trebuie să polarizeze (magnetizeze) corect toate structurile şi toate nivelurile pentru a echilibra fluxul de energii masculine şi feminine şi că ele în absolut sunt bune, sunt benefice, doar noi le dăm direcţia ataşamentelor şi a programelor mentale din noi, a slăbiciunilor care sunt acolo în noi acceptate şi plantate de către Sinele nostru Superior tocmai pentru a le înţelege, accepta şi depăşi. Şi pentru a încheia şi această triadă, trebuie să menţionăm şi gustul, la acest nivel dând sens diverselor legături interioare care se crează la nivel fizic, care bineînţeles că poate fi tradus iar prin două perechi de culori, care se compun în două triunghiuri relative celor trei centri principali ai omului: cap – inimă – stomac.

Roşul şi verdele lucrează la nivelul stomacului şi al organelor sexuale încolăcindu-se ca cei doi şerpi Kundalini (suntem la nivelul de bază aici, fizic-eteric) ca forţă vitală (roşu)şi digestie (verde), apoi albastrul şi portocaliul lucrează în plămâni şi în inimă, unde albastru este pacea care nu se poate naşte decât din inimă, iar portocaliul reprezintă sănătatea ce se naşte din respiraţie (din legătura subtilă şi concretă a respiraţiei sufletului cu materia, la incidenţa energiei pranice cu nivelul celular şi al adn-ului) şi galbenul şi violetul care sunt poziţionate în cap, cu galbenul care însemnă intelect, înţelepciune, iar violetul desemnează adoraţia mistică şi direcţia către Dumnezeu. Iată cum, în toate aspectele echilibrul se compune din diverse componente pe care Astrologia le recunoaşte în oglindiri ale macrocosmosului în microcosmos şi invers. Putem identifica şi principii ale medicinei homeopate, sau reguli de lucru cu bioenergia, ori putem înţelege reguli corecte de nutriţie şi legătura dintre diversele culori naturale ale plantelor sau substanţelor şi efectele lor asupra sistemelor vii, în speţă omul. Putem merge la infinit în adâncimi fără margini în aceste cercuri ale cunoaşterii, important e să o facem în echilibru, conştienţi de paşii pe care îi facem, dar în acelaşi timp să păstrăm seninătate şi detaşarea necesară ca să aşezăm toate aceste lucruri în normal şi să le aplicăm atunci când le simţim cu adevărat ca ale noastre, în viaţă.

Şi dacă vreţi să înţelegeţi puţin mai departe unele principii pe care le-am enuţat aici, vă invit să citiţi cărţile lui Omraam Mikhael Aivanhov şi veţi păşi puţin mai departe pe acest srum al înţelegerilor lumii subtile, sau lăsaţi-le să curgă în sufletul vostru pentru că toate nivelurile sunt de echilibrat şi de aşezat în normal şi natural. Cu siguranţă am să mai revin cu câteva completări despre fiecare din cele trei aspecte principale ale Astrologiei pentru a aduce mai aproape de cititor aceste incidenţe minunate pe care Astrologia le poate citi în noi.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
SCRISUL CONECTIV SI AL TREILEA LOB

Am participat pe 23 mai la un atelier conectiv special, într-o locaţie minunată, sub auspiciile de gazdă a doi oameni...

Închide