Steaua ”GOD OF CHAOS” din Calea Lactee ar putea produce o explozie periculoasă de raze gama

0

O stea masivă ce pare să se îndrepte spre producerea uneia dintre cele mai mari explozii din Univers – o explozie de raze gama – a fost descoperită în Calea Lactee. Această stea este parte a unui sistem binar nou descoperit, în care două stele orbitează una în jurul celeilalte. Din cauza dimensiunii, a vitezei și a potențialului de a exploda, sistemul a fost botezat Apep, după zeul antic egiptean al haosului.

Exploziile de raze gama sunt de fapt ejecții de luminii cu raze gama, care este cea mai puternică formă energetică a luminii. Atunci când acestea erup, ele strălucesc de aproximativ un milion de trilioane mai puternic decât Soarele. Dacă una dintre ele. ar fi îndreptată către Pământ, ar putea distruge întregul strat de ozon. Această erupție, locallizată undeva la 8.000 de ani lumină distanță, nu este îndreptată către noi, deci planeta este în siguranță. În schimb, oamenii de știință pot observa sistemul pentru a descoperi mai multe elemente despre stele înaintea exploziei lor sub formă de supernove.

Cele două stele se află în sistemul Wolf-Rayet – niște stele uriașe, fierbinți, ce sunt în stadile finale ale vieților lor. Stelele Wolf-Rayet ce se rotesc cu viteze foarte mari sunt creditate pentru exploziile de raze gama.

O echipă internațională de oameni de știință, conduși de Joseph Callingham, de la the Netherlands Institute for Radio Astronomy, a descoperit sistemul în timp ce făceau o căutare aleatorie pe cer. Descoperirile sunt publicate în revista Nature Astronomy.

„Am știut imediat că a descoperit ceva excepțional: luminozitatea de-a lungul spectrului, de la unde radio la infraroșu era cu mult peste limitele cunoscute”, a spus Callingham într-o declarație de presă. ”Atunci când am văzut uimitorul praf încolăcit în jurul acestor stele incandescente, ne-am decis să le numim Apep – zeitatea monstruoasă sub formă de șarpe și inamic de moarte al zeului soarelui Ra din mitologia egipteană”.

Echipa a studiat sistemul și a descoperit două stele ce orbitează una în jurul celeilalte. Pe măsură ce ele se rotesc, aruncă în spațiu o cantitate enormă de material sub formă de vânturi stelare. Acesta călătorește cu aproximativ 12 milioane de km pe oră.

Apep este un sistem binar la aproximativ 8.000 de ani lumină distanță. UNIVERSITY OF SYDNEY/EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY

„Atunci când am văzut spirala de praf am știut instantaneu că avem de-a face cu o specie rară și specială de nebuloase numite titrez” a spus co-autorul studiului Peter Tuthill, de la  the University of Sydney, într-o altă declarație. ”Coada curbată este formată de stelele ce orbitează în centrul formației, care ejectează praf în vântul stelar, creând un model ca de freză de tăiat iarba. Pentru că vântul crește tot mai mult, el umflă nici ”cozi” de praf, dezvăluind fizica stelelor din inima sistemului”.

În timp ce observa stelele, echipa a descoperit ceva ciudat. Praful provenit de la stele se extindea cu o rată mult mai mică decât cea a vântului, iar această nepotrivire avea legătură cu viteza cu care se rotesc stelele. Una dintre cele două, au descoperit cercetătorii, se rotește atât de rapid încât pare că este gata să colapseze. Atunci când se va petrece acest fenomen, ea are capacitatea de a produce o explozie de raze gama.

Tuthill spune că nu sunt siguri când va avea loc acest eveniment – rotația se poate încetini și atunci steaua poate exploda la fel ca orice altă supernovă. Dacă va produce o ejecție de raze gama, totuși, aceasta ar fi prima descoperită în Calea Lactee. ”Acest fenomen le oferă cercetătorilor un loc în față la fizica frumoasă și periculoasă a ceva ce nu am mai văzut în galaxia noastră”, a mai declarat acesta.

Într-un articol ce are legătură cu subiectul, Ryan M. Lau, de la the Japan Aerospace Exploration Agency, a declarat că este încă neclar care dintre stelele Apep va exploda, ața că mai avem nevoie de cercetări pentru a avea o înțelegere mai bună a sistemului. ”O descoperire interesantă ridică mai multe semne de întrebare decât răspunde la ele, iar Apep nu este o excepție”, a scris acesta.

sursa: https://www.newsweek.com/god-chaos-star-milky-way-could-be-about-produce-dangerous-gamma-ray-burst-1221910Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O nouă teorie controversată: trecutul, prezentul și viitorul există simultan

Timpul s-ar putea să nu treacă deloc, spune Teoria Universală a Blocurilor. Călătoriile în timp ar putea fi posibile. Percepția...

Închide