Sisteme sofisticate de canalizare si incalzire in anticul oras din Turcia, Pisidia

0

Sapaturile efectuate in orasul elen Pisidia Antiocheia, un important centru al crestinismului timpuriu, au dezvaluit faptul ca populatia initiala a orasului a folosit intr-o masura foarte mare urbanismul si ca locatia este posibil sa fi fost unul dintre primele centre in care s-a construit dupa un model de tip grila. Situat in sudul Turciei, Pisidia este recunoscut si pentru arhitectura sa, o atentie speciala care se datoreaza complexitatii si varietatii acesteia. De curand, o casa din epoca romana a fost dezgropata in vechiul oras Pisidia, localizat in sudul provinciei Isparta, districtul Yalvaç, locuinta care avea inca din acea perioada sistem de incalzire in pardoseala, conform declaratiilor arheologilor, pe langa sistemele de alimentare cu apa si canalizare.

pisidia03

“Am ajuns la concluzia ca este vorba despre o casa cu doua etaje, cu o baie, sauna si sistem de incalzire in pardoseala. Toate pardoselile casei erau incalzite cu ajutorul unui cazan. Am dezgropat si un sistem de alimentare cu apa, spune Profesor Mehmet Özhanli de la Departamentul de Arheologie din cadrul Universitatii Süleyman Demirel, persoana care conduce cercetarile arheologice din acest sit.

pisidia02
Casa cu sistem de incalzire in pardoseala, alimentare cu apa si canalizare a vazut cateva civilizatii diferite pana in secolul 11. Fotografie: DHA

Casa descoperita anul trecut are o arie construita la sol de 2.000 mp si a fost realizata in anul 25 iC, seamanand cu o locuinta tipica anatoliana,”, potrivit declaratiilor .

Profesorul a declarat ca locuinta a fost folosita pana in secolul 11, adaugand ca se afla amplasata la un bulevard, ceea ce inseamna ca apartinea unui roman bogat sau notabil.Nu avem alte date exacte despre ea, insa stim ca aceasta constructie a fost casa multor civilizatii diferite pana in secolul 11”, a declarat acesta.

pisidia04
Pisidia – Strada cu colane pe laterale ce conduce de la Piata tiberius la Templul lui Augustus. Primul secol dC. Fotografie: Efendi/Flickr 
Urmele descoperite arata ca locuinta a fost arsa. Sub stratul de cenusa am descoperit marmura pictata in stil iconografic crestin. Cel mai probabil, ea a fost arsa in timpul raidurilor arabe din secolul 8, a declarat el. Ultimele excavatii efectuate la Pisidia au inceput acum 5 ani. Primele – efectuate intre 1913-14 si 1924 au dezvaluit ca a existat aici o asezare inca din Epoca Neoliticului.
sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Transcenderea paradigmei dependentelor

“Goleste-ti mintea. Fii fara forma, fara contur - precum apa. Acum toarna apa intr-un pahar, ea devine paharul. Pui apa...

Închide