Simon Kimbangu – un Avatar al Africii – partea 2

0

  • In Africa in 1918, Iisus Cristos, i-a aparut unui om pe nume Simon Kimbangu. In acest an, gripa pandemica devenea o problema mondiala. A locuit in satul Nkamba din satul Kongo Belgian, la circa 350 km de Kinshasa. Iisus i-a inmanat lui Simon Kimbangu o misiune speciala, aceea de a ii salva pe cei oprimati si intreaga natiune din capcana inamicilor. El trebuia sa pregateasca umanitatea pentru venirea Imparatiei Universale a lui Dumnezeu pe Pamant, astfel incat pacea eterna sa fie lege a Trinitatii Sacre. In aceasta perioada, Simon Kimbangu era un catehist devotat si invatator la British Baptist Missionary Society. La inceput a refuzat misiunea Domnului si a plecat sa munceasca la Leopoldville (Kinshasa) pentru o companie petroliera. El s-a justificat prin faptul ca nu are educatia necesara si ca Dumnezeu ar trebui sa aleaga pe cineva care detine un anumit grad de inteligenta. continuare: http://noulpamant.ro/articole/maestri-spirituali/simon-kimbangu-un-avatar-al-africii-partea-1/

Pe drumul lor inapoi catre Nkamba, dintr-un turneu de sase luni prin satele din imprejurimi, a fost un bat de lemn cel care i-a condus pe Kimbangu si adeptii sai, intr-un mod miraculos. Dupa cum povesteste istoria, batul indica atunci cand era timpul sa mearga catre urmatorul sat. La intoarcerea in Nkamba, Kimbangu si discipolii sai au fost asteptati de mii de oameni ce au auzit de el si i-au vazut munca. L-au asteptat si au umplut strazile satelor cu crengi de palmier. Cantau si dansau asteptandu-l pe Kimbango inapoi in Nkamba. Niciodata in istoria Nkamba nu s-a mai strans o asemenea masa de oameni pentru vreun motiv.

Guvernul belgian l-a acuzat pe Kimbangu de vrajitorie, crezand ca a facut miracolele cu ajutorul “kindoki” (vrajitoriei). El a replicat: „Eu sunt cel ce da viata. Eu vindec oamenii de orbire, paralizie, boli mintale si mult mai mult si totusi voi ma acuzati de ceva rau. Insa satan care v-a dezbracat de viata, care a decis sa va nasteti surzi, orbi, ologi si v-a furat intregimea mintii, pe el nu il acuzati de nimic”.

In ciuda faptului ca actiunile renasterii spirituale initiate de Simon Kimbangu au avut loc in biserici oficiale, biserica s-a divizat atunci cand a incercat sa defineasca rolul lui. Deoarece Kimbangu s-a predat atunci cand a implinit 34 de ani, pe 12 septembrie 1921, el a fost judecat pentru rascoala. Pedeapsa pentru rascoala era moartea, verdict dat lui Kimbangu pe 3 octombrie 1921. Regele Portugaliei, Albert I, a schimbat sentinta sa in inchisoare pe viata si 120 de bice pe zi. Kimbangu a petrecut 30 de ani in exil in Lubumbashi la peste 2500 de km de Nkamba. In inchisoare, diverse incercari de a ii grabi moartea au esuat. Personalitatea sa a crescut cat a fost in inchisoare iar devotiunea, iubirea si personalitatea sa rabdatoare au atins multe vieti ale prizonierilor. Adeptii credinciosi ai lui Simon Kimbangu au fost deportati la mari distante, in diferite provincii ale Congo, in speranta de a distruge astfel raspandirea Kimbanguismului. Neintentionat, deportarile au raspandit mesajul lui Simon Kimbangu creand in acest fel o miscare multietnica. A murit incarcerat intr-o vineri, pe 12 octombrie 1951.

Invataturi si conduita

Precum multe biserici africane, Kimbanguistii urmeaza un cod de comportament foarte strict din punct de vedere moral. Ei sunt strict monogami si nu se imbaiaza sau dorm dezbracati. Se abtin de la fumat si alcool. Isi scot pantofii atunci cand se roaga si in toate locurile de rugaciune, femeile si fetele isi acopera capetele. Biserica se inchina trinitatii lui Dumnezeu, Tatal, Fiul si Sfantul Duh (ultimul dintre ele fiind inteles atat ca o putere divina cat si ca o persoana precum Tatal si Fiul). In materie de credinta, Biblia este singura autoritate si cele 10 Porunci sunt predate si citite in fiecare zi. Biserica adera la Crezul Nicean. Acesta are 4 sacramente: botezul, impartasania, casatoria si hirotonisirea.  Impartasania se face doar de 3 ori pe an: la Craciun, pe 6 aprilie (inceputul miscarii Kimbanguiste) si la 12 octombrie (moartea lui Simon Kimbangu). Clerul este format din barbati si femei hirotonite fara discriminare. Femeile pastor fac toate riturile fara restrictie. Biserica este in totalitate autofinantata prin sistemul donatiilor.

Despre natura si Nkamba

Simon Kimbangu respecta natura. Acesta era extrem de interesat de prezervarea resurselor naturale. Animalele erau considerate de Kimbanguisti ca facand parte din acelasi mediu natural precum fiintele umane. Uciderea si mancarea primatelor este strict interzisa pentru ca acestea sunt in comportament si manierism mai aproape de fiintele umane decat orice alt animal. Pentru ca Nkamba este acum un oras si nu doar un satuc, s-au luat toate masurile de precautie ca sa se pastreze frumusetea sa naturala. Nkamba este perceput ca un oras sfant si chiar este numit „Noul Ierusalem” de catre Kimbanguisti. Asezarile sunt construite in jurul copacilor sacri si in jurul plantatiilor. Apa si pamantul sunt folosite de catre credinciosi local dar si international pentru vindecare. Nu se poarta in interiorul si in jurul Nkamba nici un fel de incaltaminte ca semn de respect pentru Dumnezeu cel atotputernic, Simon Kimbangu si Pamantul de care fiecare fiinta umana este atasata.

Profetii

Intre 1921 si 1951, Kimbangu a anuntat, in ordine cronologica, urmatoarele:

  • Eliberarea africanilor prin prima independenta nominala in anii 1960
  • Vor veni apoi la putere, in Africa, dictatori
  • Inceputul unor razboaie sangeroase peste tot in Africa la scurt timp dupa independenta
  • Fuga multor africani tineri catre tarile occidentale pentru a scapa de opresiune si saracie extrema.
  • Cucerirea eroica si grea a celei de-a doua independente (Dipanda Dianzole), condusa conform lui Kimbangu, de catre un om puternic ce va fi angajat spiritual intr-o misiune importanta ce il va face un mare politician si un conducator religios si stiintific. Acest leader puternic este numit in KiKongo, Nkua Tulendo. Acest conducator care este ina celasi timp un politician experimentat, rege si profet, va restabili legatura rupta dintre Yahweh si oamenii de culoare, restabilind adevarata pace si armonie. El va sosi cu un mesaj puternic intr-o carte, cartea va fi la inceput respinsa dar in cele din urma va fi acceptata de catre toti. Kimbangu a anuntat venirea acestui mare leader si i-a rugat pe oameni sa il astepte si sa il urmeze atunci cand va sosi.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Simon Kimbangu – un Avatar al Africii – partea 1

In Africa in 1918, Iisus Cristos, i-a aparut unui om pe nume Simon Kimbangu. In acest an, gripa pandemica devenea...

Închide