Secrete simple pentru a trăi o sută de ani

0

Dacă un râs sănătos cu familia și prietenii, statul la soare și consumul de vin sunt ingredientele necesare pentru a trăi o sută de ani, atunci ne înscriem și noi. Se pare că de fapt este mai mult decâr atât, însă există câteva elemente comune stilului de viață ordinar care pot conduce la o durată lungă de viață. Aceste secrete ale longevității au fost descoperite în cinci locuri izolate din lume, unde trăiesc cei mai sănătoși centenari.

 a pornit într-o expediție împreună cu National Geographic pentru a descoperi stilul de viață al acestor bătrâni ”perfecți” în propriul lor mediu, pe care acesta îl numește . (Zonele albastre). (Cartea legată de descoperirile sale a fost un best-seller). Aceste ecosisteme idilice susțin comunități umane unde există de 10 ori mai mulți oameni care trăiesc suta de ani decât în Statele Unite și suferă mult mai puțin din cauza bolilor de inimă, demență și cancer. Unele dintre legăturile comune dintre aceste culturi contribuie la longevitatea oamenilor, dar în același timp și tradițiile unice specifice fiecăreia și care susțin sănătatea și bunăstarea în fiecare dintre aceste grupuri de secole.

Pe insula grecească Ikaria, s-a creat o cultură izolată, însă sociabilă, în urma relocării populației de pe coastă către centrul insulei pentru a scăpa de invazile perșilor, al romanilor și al turcilor. Vinul curge în serile târzii în care se joacă domino, iar în timpul zilei, clima blândă și terenul accidentat încurajează plimbările. Pe înălțimi, acolo unde trăiesc cei mai bătrâni ikarieni, munca în curte este practic gimnastica zilnică. Dieta chinetesențială mediteraneană formată din fructe, legume, cereale integrale, fasole, cartofi și ulei de măsline – lăudată ca fiind una dintre cele mai sănătoase diete pentru om – este la ordinea zilei aici. Ceaiurile din ierburi, inclusiv rozmarin, salvie și oregano sunt antioxidante și diuretice, detoxificând oragismul de sodiu pentru a regla presiunea sangvină. Tradițiile creștin-ortodoxe grecești impun postul aproape jumătate de an, de asemenea. (Restricția calorică este singura modalitate demonstrată științific de a încetini procesul de îmbătrânire la mamifere).

Un alt loc unde religia influențează sănătatea este Loma Linda, California – adăpost pentru 9.000 de adventiști de ziua a șaptea. Majoritatea adventiștilor sunt vegetarieni, iar în inetriorul strânselor lor comuniăți, alegerile sănătoase sunt contagioase și susținute între membrii acesteia. Sabatul din fiecare duminică prioritizează relaxarea. Voluntariatul este un ideal puternic aici, inspirând un scop sănătos vieții.

Sardinia, Italia, este izolată din punct de vedere geografic și cultural, ceea ce înseamnă că genele sănătoase au rămas în mare nediluate, iar tradiții precum vânătoarea, pescuitul și colectarea lemnului rămân activități preponderente. Dieta mediteraneană locală include brânza de oi (hrănite doar cu iarbă) pecorino, care conține o sumedenie de acizi grași omega 3. Băutura favorită este vinul Cannonau, care este mai bogat în flavonoide decât orice alt vin – este excelent pentru curățarea arterelor. Oierii din Sardinia de obicei merg pe jos 8 km zilnic, culegând beneficiile metabolismului mușchilor și al oaselor fără a-și distruge încheieturile, așa cum este posibil în cazul unui antrenament puternic.

Legendele chinezești au numit odinioară insula Okinawa, ”Țara nemuritorilor”. Femeile din Okinawa sunt cele mai longevive femei de pe planeta. rezidenții de aici cultivă pelin, ghimbir și turmeric în grădinile lor și le consumă zilnic. Decât să stea la masa pentru cină, ei folosesc covoare tatami pe pardoseală – mișcarea constantă de ridicare întărește partea de jos a corpului și echilibrul. Formând așa numite moai – o rețea socială ce are ca și scop susținerea emoțională și financiară – inspiră un sumț al securității în Okinawa. Totuși, infiltrarea fast-food-urilor pe insulă a început să tempereze stilul sănătos de viață al localnicilor.

În Nicoya, Costa Rica, oamenii cheltuiesc cu 85% mai puțin pe îngrijiri medicale decât în SUA, cu toate acestea au de două ori mai multe șanse să atingă vârsta de 90 de ani. Ei beau apă dură, cu un conținut ridicat de calciu și magneziu, ceea ce conduce către o structură osoasă puternică și mai puține boli de inimă. Vitamina D, care ajută la sănătatea oaselor, se obține prin ceva ce orice costarican face – stă la soare. În plus, o parte pozitivă în această ecuație o are cultura. Fraza ”viața pură” este o formulă de salut familiară – un salut ce are o legătură strânsă cu afinitatea locuitorilor din Costa Rica de a trăi simplu și de a se conecta cu natura.

Relaționarea cu prietenii și familia, consumul unor mese ușoare și implicare în exerciții ușoare, respirarea unui aer curat și statul la soare – se pare că sunt cheile acestor oameni pentru a trăi mult timp și pentru a prospera doar prin păstrarea simplității, în plus consumul unor mâncăruri naturale, sănătoase. Nu poate fi mai simplu decât astfel!

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Antrenează-ți creierul cu un ceai

Dacă nu luăm în considerare apa, ceaiul este cea mai consumată băutura la nivel mondial. Cu o istorie care merge...

Închide