Rocile de pe Marte ar putea ascunde semne ale unor forme de viață vechi de 4 miliarde de ani

0

Rocile bogate în fier de lângă un vechi lac de pe Marte ar putea conține dovezi vitale ale faptului că odată a existat viață aici, sugerează oamenii de știință.

Aceste roci – care s-au format pe fundul unor lacuri – sunt cel mai bun loc de a căuta fosile vechi de miliarde de ani, sugerează din noi cercetătorii.

Delta Craterului Jezero, o deltă a unui râu, foarte bine conservată, pe Marte. Imagine: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL

Un nou studiu ce aduce puțină lumină asupra locului unde ar outea fi găsite fosile ale unor forme de viață, ar putea ajuta căutările unor urme de creaturi minuscule – cunoscute sub numele de microbi – pe Marte, care se crede că ar fi putut adăposti forme primitive de viață de acum aproximativ 4 miliarde de ani.

O echipă de cercetători a determinat că rocile sedimentare sunt compuse din nămol sau argilă compactată, ce este foarte posibil să conțină fosile. Aceste roci sunt bogate într-un mineral numit cuarț, ceea ce ajută la conservarea fosilelor.

Ele s-au format în timpul perioadelor Noachian și Hesperian ale istoriei planetei Marte, undeva acum trei, patru miliarde de ani în urmă. În acel moment, suprafața planetei era abundentă în apă, care ar fi putut susține viața.

Rocile sunt mult mai bine conservate decât cele de aceiași vârstă de pe Pământ, spun cercetătorii. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că pe Marte nu există plăci teconice – mișcarea marilor bucăți de rocă ce formează crusta unor planete – care în timp pot distruge rocile ori fosilele din interiorul lor.

Echipa a studiat fosilele de pe Pământ și a cercetat rezultatele experiemntelor de laborator prin care s-au recreat condițiile de mediu de pe Marte pentru a identifica cele mai promițătoare zone de pe planetă pentru a explora urme ale unor forme de viață străvechi.

Descoperirile acestora ar putea fi de folos pentru următoarea misiune la sol de pe Planeta Roșie, care va căuta dovezi ale unor forme vechi de viață. Misiunea Mars 2020 a Agenției Spațiale din SUA va colecta mostre de roci pentru a fi aduse înapoi pe Pământ pentru o analiză aprofundată.

O misiune similară condusă de Agenția Spațială Europeană de asemenea planifică o misiune în anii următori.

Ultimul studiu al rocilor de pe Marte – condusă de o echipă de oameni de știință de la the University of Edinburgh – ar putea ajuta la selectarea locurilor de aterizare pentru ambele misiuni. De asemenea ar putea ajuta la identificarea celor mai bune locuri de colectare a mostrelor de roci.

Studiul, publicat în Journal of Geophysical Research, a implicat de asemenea cercetători de la Jet Propulsion Laboratory al NASA,  Brown University, California Institute of Technology, Massachusetts Institute of Technology and Yale University din SUA.

Dr Sean McMahon, membru al the University of Edinburgh’s School of Physics and Astronomy, a declarat: „Există multe aflorimente de mostre de roci și minerale interesante pe Marte unde ne-ar plăcea să căutăm fosile, dar deoarece nu putem trimite mașini către toate locațiile, am încercat să creăm niște priorități către cele mai promițătoare depozite bazându-ne pe cele mai interesante informații disponibile”.

Sursa articolului:

Materiale oferite de University of Edinburgh. Notă: Conținutul poate fi editat ca lungime și stil.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180525123212.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un bolovan cosmic ciudat aduce dovezi despre Planeta 9

Sistemul solar tocmai a devenit puțin mai ciudat. Pe măsură ce astronomii își continuă căutarea continuă de a găsi Planeta...

Închide