Reiki Usui

1

Sistemul reiki Usui a luat nastere in mod oficial  in anul 1922, datorita geniului japonezului Mikao Usui, devenind astazi una dintre tehnicile de terapie alternativa cele mai cunoscute si raspandite in lume.

Pana in anii 1998-1999, despre Mikao Usui se stiau extrem de putine informatii iar ceea ce se cunostea era defapt o legenda transmisa pe cale orala de la maestru la discipol. In acea perioada, insa, Frank Arjava Petter, un Maestru Reiki german, care a trait intre anii 1993 si 2000 in Japonia, a descoperit o copie a manualului original pe care Usui obisnuia sa il imparta elevilor sai pe care ii invata sistemul Reiki. Incepand cu acel moment, practicantii Reiki din toata lumea au avut posibilitatea de a cunoaste adevarata istorie Reiki putandu-se folosi de acest valoros material original in lucrul cu energia.

In cimitirul din templul Saihoji din Tokyo, langa mormantul lui Mikao Usui exista un monument de dimensiuni impunatoare realizat in piatra naturala pe care se afla incrustata adevarata istorie a sistemului Reiki Usiu. Pana atunci, dupa cum am mentionat si mai sus, toate elementele cunoscute in legatura cu originile acestui sistem fusesera transmise pe cale orala de catre Maestrul Reiki Hawajo Takata, (eleva lui Hayashi, ce fusese la randul sau elevul lui Usui) ajungand pana la noi prin intermediul lui Phyllis Lei Furumoto. Aceasta din urma fiind ultima nepoata a lui Takata care in anul 1982 s-a autoproclamat Mare-Maestru, leader mondial al tehnicilor reiki, fondatoare Reiki Alliance. Daca Reiki a devenit cunoscut in occidend, acest fapt se datoreaza cu certitudine Maestrului Hayashi, insa datorita atitudinii lui Furumoto, aceasta raspandire a fost, fara tagada, presarata initial si cu jocuri de putere, implicarea unor sume destul de mari de bani, conflicte acide si dinamice ce se indepartau, fara doar si poate, de adevaratul spirit Reiki.

In stransa legatura cu aceasta gestiune monopolizata a metodei, istoria Reiki era povestita folosind nuante de poveste ce, de o maniera iritanta, atribuiau Maestrului Usui, a carei imagine era prezentata ca fiind cea a unui calugar crestin, un fel de aura precum cea a Maicii Tereza din Calcutta (vezi legenda lui Mikao Usui). Multi practicanti Reiki, la aflarea versiunii oficiale a vietii lui Usui, manifestara, initial, o atitudine plina de perplexitate, unii dintre ei ajungand pana intr-acolo incat incepura sa se indoiasca de faptul ca acest personaj ar fi existat vreodata. Multumita contributiei si clarificarilor aduse de Frank Arjava Petter, insa, aceste dubii s-au estompat si informatia reala a iesit la lumina. Pe monumentul descoperit de catre acesta langa mormantul lui Usui, monument ridicat chiar de catre membrii organizatiei creata de catre el, l’Usui Reiki Ryoho Gakkai, este gravata intreaga istorie a vietii sale, cum si unde acesta descoperi Reiki-ul, informatii inscrise prin intermediul istorisirilor lui Ushida, succesorul numit de catre Usui insusi.

In urma acestor descoperiri, se nascu si intrebarea: de ce inscriptia de pe mormantul lui Usui nu a fost efectuata de Hayashi care, dupa spusele lui Takata, era succesorul acestuia? Raspunsul veni de la insasi presedinta organizatiei Usui Reiki Ryoho Gakkai. Doamna Koyama spunea: domnul Hayashi nu a fost niciodata numit succesor al domnului Usui ci a fost pur si simplu unul dintre elevii acestuia devenit la randul sau maestru, fondand mai apoi o scoala proprie si independenta

CATEVA CUVINTE DESPRE VIATA LUI MIKAO USUI:

Mikao Usui s-a nascut pe 15 agosto 1865 in localitatea Taniai (cunoscuta astazi sub numele de Miyama Cho) din Japonia. Religia familiei sale era budismul Tendai si inca din copilarie, acesta studie intr-o manastire Tendai. Deveni pasionat de arte martiale incepand cu varsta de 12 ani si ajunse, in scurt timp, expert in materie. Usui practica o varianta a Qi-Gong-ului cunoscuta sub numele de Kiko dar se spune ca acesta i-ar fi cunoscut foarte bine si pe Morihei Ueshiba, fondatorul practicii Aikido, pe Gichin Funakoshi (fondatorul Karate-ului modern) si pe Jigoro Kano (fondatorul Judo-ului).

Mikao Usui a fost un respectabil om de afaceri. Intrand in slujba unui om politic de vaza, Shinpei Goto, avu ocazia sa calatoreasca foarte mult atat pe teritoriul Japoniei cat si in strainatate, fapt ce i-a adus o anumita faima si i-a asigurat o baza culturala si experientiala destul de vasta. Desi Usui nu era medic, datorita acestui bagaj cultural extrem de vast, a fost considerat doctor cu titlu onorific, fiind expert in filosofie, psihologie, teologie si avand cunostinte ample in domeniul medicinei si in cel al tratamentelor.

Mikao Usui era un personaj extrem de cordial, atent, simplu si umil, faimos pentru surasul sau aproape permanent. Experienta unei vieti dedicate invatarii si acumularii de informatii il ajutara sa dea origine si apoi sa dezvolte sistemul cunoscut sub numele de Reiki. Pentru Usui, finalitatea principala a Reiki-ului nu era atat tratarea diferitelor afectiuni, cat mai de graba scoaterea la iveala si amplificarea tuturor talentelor naturale ale persoanei, atingerea echilibrului interior, mentinerea sanatatii fizice si atingerea auto-realizarii.

In anul 1914 deveni calugar laic Tendai, zis ”zaike”, fapt ce ii permitea in paralel sa isi indeplineasca indatoririle de calugar dar si sa traiasca in casa sa proprie in contact cu familia sa. Se spune ca intr-o buna zi, acesta urca pe muntele Kurama pentru a se retrage in meditatie si tinu un post de 21 de zile la sfarsitul carora percepu inauntrul sa energia Reiki. Inainte de toate Usui folosi aceasta energie lucrand asupra propriei persoane iar mai apoi o aplica pe familia sa. Obtinand rezultate pozitive si reusind sa trateze o serie de afectiuni, decise, in consecinta sa impartaseasza aceasta metoda si cu alte persoane. In scopul de a raspandi sistemu Reiki si pentru a-l face accesibil publicului, acesta deschise o clinica in Harajuku, Aoyama, Tokyo in anul 1922. Usui organiza un numar mare de seminarii si oferi sedinte Reiki. In paralel, fonda si Usui Reiki Ryoho Gakkai (Organizatia Metodei Reik  Usui) devenind primul presedinte al acesteia. Un numar mare de persoane ii cereau serviciile facand tot timpul coada in fata casei sale pentru a fi vindecate de diverse boli.

In luna septembrie a anului 1923, cutremurul devastator produs in Kanto, facu ravagii in Tokyo, soldandu-se cu mii de morti, raniti si bolnavi. Dr. Usui, cu inima plina de durere, incepu sa vindece in intreg orasul numeroase victime ale dezastrului. In scurt timp clinica sa deveni prea putin incapatoare, motiv pentru care in anul 1925, se transfera in afara orasului, la Nakano, unde construi o clinica noua.Notorietatea lui Mioko Usui se  extinse curand in intreaga Japonie. In timpul sederii sale la Fukuyama se imbolnavi si muri, la varsta de saizecisidoi de ani de hemoragie cerebrala, la data de 9 martie 1926.

SISTEMUL REIKI

Reiki nu reprezinta magie, nu este o descoperire stiintifica, nu este o ideologie filosofica sau politica si nici un substitut al medicinei oficiale. Acesta este doar un instrument pe care orice individ il poate primi si folosi. Este un mijloc ce stabileste o conexiune intre fiinta umana si energia pimara a creatiei. Cuvantul Reiki se compune din doua silabe: „Rei” descrie aspectul nelimitat si universal al acestei energii (spirit) in timp ce „ki” reprezinta aspectul individual al lui „rei”, cu alte cuvinte, reprezinta forta vitala ce a luat o forma specifica si se afla practic in tot ceea ce exista.                                                                                              

Metoda Reiki, permite persoanei ca, prin initieri si acordaje, sa devina canal activ de energie echilibrata, refacand acea conexiune energetica intre planul uman si cel cosmic, conexiune pe care secole de conditionare sociala au estompat-o in memoria si experienta individului, care si-a „uitat”, intr-un fel, esenta spirituala si impreuna cu aceasta a pierdut capacitatea de a se cunoaste, de a se echilibra si de a se vindeca. In acest sens, Reiki-ul reprezinta o metoda ce se afla la indemana oricarei persoane, metoda ce o ajuta sa refaca acest contact cu propria componenta energetica. Aceasta tehnica, armonizeaza corpul cu mintea si spiritul prin asimilarea constienta a energiei echilibrate, facilitand centrarea individului si evolutia acestuia prin iubirea izvorata din inima.

Orice persoana dispune de aceasta Energie Vitala Universala iar prin practica Reiki se obtine posibilitatea de activare a acesteia, dar si posibilitatea de a o directiona si de a o utiliza pentru a reface echilibrul energetic acolo unde acesta lipseste si pentru a efectua vindecari, atunci cand acestea sunt necesare, atat pentru sine cat si pentru ceilalti.

Principiile Reiki, trasate pentru a facilita o viata armonioasa si echilibrata au fost redactate de catre imparatul Meiji (1868-1912) si adoptate de catre Mikao Usui, in virtutea stimei extrem de mari pe care acesta i-o purta imparatului. Aceste principii nu reprezinta rigide prescrieri moraliste ci sunt niste linii de ghidaj generale care ajuta individul sa devina un canal curat pentru Energia Vitala Universala. Sfatul lui Mikao Usui era ca acestea sa fie repetare cu voce tare si sa fie lasate sa vibreze in propria inima in fiecare dimineata si in fiecare seara, in pozitie sezut (pe jos sau asezati pe o perna), relaxati, cu picioarele drepte sau asezate in pozitia lotus si cu mainile incrucisate in zona inimii. In acest exercitiu, ceea ce conteaza, este atitudinea spirituala, adica disponibilitatea persoanei de a isi deschide atat mintea cat si inima.

Principiile sunt:

  1. Nu fii suparat
  2. Nu fii ingrijorat
  3. Umple-te cu sentimentul de gratitudine
  4. Lucreaza consecvent (cu tine insuti)
  5. Fii bland cu semenii tai

(Dimineata si seara, stai in pozitia Gassho si repeta aceste cuvinte cu voce tare si din inima, pentru evolutia corpului si a sufletului)

NIVELE SI GRADE ALE TRADITIONALULUI REIKI USUI

Abordarea treptata a invataturii Reiki-ului este considerata importanta pentru o integrare solida a metodei, evitandu-se astfel impulsul occidental de a avea totul dintr-o data si eliminand riscul de a sari peste etape. Astfel metoda Reiki traditional a lui Mikao Usui se imparte, in general, in doua etape:

1) Shoden – Primul nivel Reiki

Reprezinta inceputul, deschiderea, reconectarea. Studentul, prin intermediul unui seminar teoretic, practic si energetic, isi reface contactul constient cu Energia Vitala Universala. Isi amplifica frecventa de vibratie, perceptia, constiinta si capata capacitatea de a transmite energia Reiki prin propriile maini catre propria persoana, cu posibilitatea de a o utiliza si pe alte persoane, plante, alimente, medicamente etc…

2) Okuden – al doilea nivel Reiki

Exercitarea constienta a propriei capacitati creative. Dezvoltarea si exprimarea deplina a talentului propriu, folosirea intentiei si proiectarea acesteia dincolo de distantele iluzorii de spatiu si timp. Persoana este acordata la trei simboluri cosmice puternice si invata sa foloseasca in mod constient propria sa capacitate imaginativa precum si utilizarea strategica a gandirii pozitive

Urmeaza alte etepe ce reprezinta diferite salturi vibrationale prin care persoana poate atinge nivelul de Maestru Reiki.

In concluzie, metoda Reiki reprezinta o cale spirituala ce faciliteaza refacerea contactului cu propriul sine profund si constientizarea legaturii fiecaruia dintre noi cu Energia Universala. Aceasta constientizare permite individului sa devine un canal curat pentru energia cosmica pe care o poate utiliza in crearea propriei realitati, in recapatarea echilibrului interior dar si in vindecarea unor afectiuni pentru sine sau pentru semenii sai.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Un comentariu

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Qi-gong

De-a lungul istoriei Chinei, Qi-gong-ul a fost cunoscut sub o serie variata de denumiri. In antichitate, de pilda, acesta era...

Închide