Refacerea energiei bazale (Muladhara)

0

Sistemul hindus de chakre este, poate, cea mai cunoscută descriere a sistemului energetic subtil, uman. Sunt și alte energii subtile cunoscute, cele descrise de chinezi în tratatele lor de medicină tradițională sau lataifurile din tradiția Sufi, însă astăzi vom vorbi doar despre chakre. Și în special, despre chakra de bază, Muladhara.

Tradițional, acest centru energetic, este prezentat sub forma unui lotus roșu cu patru petale, ce conține silabele sanskrite vam (cea mai mare plăcere)scham (plăcere naturală)sham (încântare în controlarea plăcerilor) și sam (extaz în concentrare). Mantra asociată acestei chakre este lam, prezentă în centrul imaginii. De asemenea, în interiorul petalelor este un pătrat galben, care reprezintă Pământul, fiind și elementul natural asociat acestui centru. Zeitatea ascociată cu acest centru este uzual Indra, dar sunt tradiții care îl asociază și pe Ganesha cu Muladhara.

De asemenea, cunoștințele hinduse tantrice ne spun că în acest lăcaș energetic găsim energia Kundalini dar și punctul de pornire pentru cele trei canale energetice princiale: Ida, Pingala și Sushumna. Există practici tantrice și yoga care au ca țintă ”trezirea” energiei Kundalini și activarea celor trei canale energetice, un proces care, în mod normal însoțește natural un alt proces: cel al trezirii conștiinței, însă nu vom acoperi acest aspect în articolul de față.

Ce înseamnă energie bazală? – Muladhara

Conform tradițiilor care iau în considerare această formă de organizare a energiei, Muladhara este una dintre cheile pentru comportamente echilibrate. Pe de o parte – lucru confirmat de exemplu și de tradițiile șamanice, considerate a fi cele mai vechi manifestări spirituale cunoscute de pe Pământ – acest centru energetic este legat printr-un cordon energetic de câmpurile planetare. În cazul în care funcționarea acestui centru este normală, legătura cu energia vitală planetară este bună, deci persoana are acces la un flux de vitalitate constant și puternic. Desigur că și viceversa este valabilă și în cazul în care nu ai acces la această energie, înseamnă că ceva din chakra bazală nu funcționează cum trebuie.

De asemenea, chakra rădăcină, cum mai este cunoscută Muladhara, este și un fel de presostat pentru tendințele noastre instinctuale și în special pentru instinctul de conservare, care este asociat în unele tradiții cu elementul pământ. Un instinct de conservare echilibrat oglindește o funcționare optimă a centrului energetic. Sunt și multe alte aspecte care sunt legate de acest centru și fiecare tradiție spirituală vede acest centru cu nuanțe diferite, însă, elementele de bază sunt echilibrul, legătura cu planeta – vitalitate și împământare – și susținere.

Ce putem face?

Pe lângă metodele enunțate în articolul în care am amintit despre frecvența Schumann sunt și alte metode pentru echilibrarea acestui centru energetic și implicit pentru echilibrarea acestui segment din viața noastră, când vine vorba despre manifestare.

Probabil că practicile cele mai cunoscute pentru activarea și echilibrarea Muladhara sunt cele din Yoga, având câteva exerciții variate pentru acest centru energetic. Ramuri ale Yoga, precum Kundalini Yoga, sunt foarte mult axate pe trezirea energiei Kundalini prin practici de tip asane, respirație (Pranayama) și meditație. Desigur că și simpla atenție asupra centrului înseamnă lucru asupra lui, simpla atenție acordată acestu punct din corp putând să facă minuni. Tibetanii au și ei practicile lor derivate din Yoga, dintre care unele pot părea ochiului occidental la fel de ciudate și excentrice ca cele din Yoga tradițională, însă care fac minuni pentru acest centru energetic.

Nici chinezii nu sunt în afara ecuației, masajul energetic practicat în QiGong pe chakre fiind una dintre tehnicile des întâlnite pentru echilibrarea chakrelor, fiind folosit și pentru chakra bazală la fel de bine ca pentru oricare alta. Desigur că dacă o să îi faceți o vizită lui Mantak Chia, este posibil să vă surprindă cu o mișcare ”îndrăzneață” către o zonă considerată rușinoasă în civilizația vestică și, cu o mișcare scurtă de mână și un influx rapid de chi, va restabili un flux ”normal” de energie către și dinspre acest centru.

Sufiții au o abordare puțin diferită și lucrul în tradiția lor diferă, pentru zona inferioară ei având un singur centru important și anume nafs, care este situat la două degete sub buric. Ei lucrează direct pe acest centru atât prin meditație și cu ajutorul transmisiei din partea unui maestru, specific pentru acest lataif – numele pe care ei îl dau acestor centri subtili.

Extrem de utile sunt și sesiunile de coaching sau psihoterapie care adresează chestiunile de bază ale structurii umane, legate de supraviețuire, de existență, de stabilitate mentală, emoțională și sufletească. Din proprie experiență, am observat că practicile spirituale sunt mult mai eficiente și au efecte durabile în timp dacă sunt însoțite în paralel și de lucru cu personalitatea și cu activitatea psihico-emoțională, ceea ce face ca acest centru să devină echilibrat și să funcționeze în parametrii optimi.

Am lăsat la final o altă metodă de refacere a echilibrului pentru centrul Muladhara și anume aparatul Mind Synergy, care are un program dedicat acestui centru, cu durata de 20 de minute și care folosește frecvența de 8 Hz ca stimulant pentru energia bazală. Așa cum am mai explicat și în articole anterioare, structurile noastre energetice (incluzând aici și corpul și mintea) funcționează ca niște diapazoane și o frecvența de stimulare pe un fond de relaxare, în care mintea emite din ce în ce mai multe unde alfa și această frecvență de 8Hz are menirea de a reface fluxul energetic din chakra bazală.

Beneficiile unei chakre bazale funcționale sunt extrem de multe și probabil că ne-ar trebui o serie de articole în care se poate acoperi subiectul. Cu toate acestea, știm foarte bine că rădăcina este cea care susține trunchiul, aduce energia vitală către frunze, flori, fructe și este în același timp o sursă de informații ”vii” și comunicare neîncetată. Fără ele, devenim repede devitalizați și voința proprie nu ajunge prea departe.

Ca să fie și mai clar decât atât, vă invit să faceți un experiment cu un antrenor cu experiență de ani de zile în Aikido – unde se folosește energia acestei chakre extrem de mult – și să încercați să îl dărâmați, atunci când el ”se sprijină” (energetic) de Pământ sau să mergeți la o demonstrație de chi power cu un practicant de ani de zile care împinge doar cu energia o coloană de oameni. Acea forță, acea stabilitate înseamnă o energie bazală sănătoasă, înseamnă o integrare în fluxul naturii, înseamnă sănătate și echilibru. 365 zile pe an, în fiecare zi, în fiecare clipă.

 Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Păsările pot vedea o culoare pe care oamenii nu o văd

Păsările văd o lume cu totul și cu totul diferită de cea cu care noi suntem familiari, iar acum putem...

Închide