Puterea simbolurilor si arhetipurilor

0

Ai putea ca nici sa nu-ti dai seama, insa viata ta este modelata de simboluri care iti sunt oferite sau sunt mostenite din cultura, rasa, mediul social sau din familia ta. Ziarele, revistele, televiziunea si filmele au un impact similar. Daca descoperi cum aceste simboluri iti afecteaza viata, poti intelege cum functioneaza de exemplu cartile de tarot. Aceste simboluri sunt arhetipuri – idei sau moduri de gandire mostenite din toate aceste surse si prezente in propriul subconstient – si sunt moduri in care iti modelezi viata.

Imaginea arhetipurilor sunt imprimate in subconstient – acea parte a mintii tale unde nu exista atentie constienta. Iata un exemplu: simbolul unui brad decorat cu lumini si alte ornamente este un arhetip al Craciunului. Fara sa fii constient, te gandesti in mod automat la zapada si cadouri de Craciun atunci cand vezi o asemenea imagine (in functie de experientele trecutului, poti sa simti orice, de la nerabdare si speranta pana la depresie si anxietate).

Arhetipuri personale si impersonale

Exista arhetipuri atat personale cat si impersonale (universale). Arhetipurile personale au la baza experientele proprii, iar cele impersonale se bazeaza pe experienta umanitatii ca intreg. Conceptul unui cal demonstreaza diferenta dintre arhetipurile personale si impersonale. Daca ii spui cuiva cuvantul „cal”, acesta evoca asocieri particulare – imagini, ganduri si emotii. O anumita persoana poate asocia calul cu distractia si cu libertatea, in timp ce o alta persoana (care a fost aruncata de pe cal) il poate asocia cu frica si durere. Arhetipul impersonal, universal – un simbol mitologic si/sau cultural – exista in inconstientul colectiv. Arhetipul universal asociat calului include onoare, o crestere a pozitiei sociale si calatorii magice sau spirituale catre alte lumi.

Cu toate ca ambele tipuri de arhetipuri sunt puternice, ele nu sunt fixe. Inainte ca automobilul sa fie inventat, arhetipul calului reprezenta onoarea si statutul social. Astazi, acelasi lucru este reprezentat de catre masinile de lux. Arhetipurile personale se pot schimba in mod eident pe masura ce ai experiente. Viata este un sir de imagini. Atunci cand schimbam propriile asocieri perimate cu aceste imagini, ne schimbam pe noi insine si in consecinta schimbam si lumea din jurul nostru.

Arhetipurile personale si impersonale proiecteaza idei ce ne pot ajuta sa intelegem cum sa ne comportam si care sunt lucrurile importante din viata. De exemplu, sa spunem ca un tanar tot vede arhetipul casatoriei pentru ca unul dintre prietenii sai tocmai s-a casatorit. In curand, el incepe sa se gandeasca „Toti prietenii mei se casatoresc. Trebuie sa incep sa ma intalnesc cu mai multe persoane pentru a ma casatori si eu” sau „Toti prietenii mei se casatoresc, insa parintii mei au divortat. Eu nu am sa ma casatoresc pentru ca stiu ca acest drum duce catre durere”.

Modelele arhetipale te influenteaza. Daca esti bombardat in mod continuu de un anumit simbol, acesta se imprima in subconstient de de acolo iti pot modela experienta fara ca tu sa iti dai seama.

Inconstientul colectiv

Mintea ta subconstienta este intotdeauna deschisa la sugestii. Aceasta trasatura face ca mintea subconstienta sa se asemene foarte mult cu ceea ce numim inconstientul colectiv sau mintea colectiva. Inconstientul colectiv este dat de colectia de amintiri a intregii umanitati de la inceputul timpurilor. Tu si toate celelalte persoane de pe planeta va puteti conecta la inconstientul colectiv, care este de asemenea deschis la sugestii. Subconstientul este ca un curent, iar inconstientul colectiv este ca un rau. Atat subconstientul cat si inconstientul colectiv iti influenteaza viata in moduri de care probabil ca nu esti constient.

Iata un exemplu despre modul in care inconstientul colectiv te poate influenta. Filmele, televiziunea, ziarele si cartile sugereaza deseori faptul ca barbati bruneti, imbracati elegant si purtand ochelari de soare pot fi persoane periculoase. Daca nu confrunti in mod constient aceasta convingere, aceasta colectie de ganduri devine parte a propriului subconstient.

In acest caz va puteti intreba, in mod natural, cum puteti face ca viata voastra sa nu mai fie influentata in acest fel, in mod atat de des, de catre simbolistica colectiva. Unicul raspuns este: constienta. O viata constienta va poate face sa incepeti sa depistati cu claritate astfel de programe si influente. Odata observate, acestea pot fi modificate iar influenta lor dispare sau devine minima. Insa, atentie, o viata constienta inseamna, de asemenea, o practica continua de observare, auto-observare si trai constient.

 Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Practica de zi cu zi, Midfulness informal

Partea minunata a Mindfulness-ului este aceea ca il putem practica oricand. Mindfulness-ul informal se produce atunci cand practici aceasta meditatie...

Închide