Opt credinte antice sustinute azi de catre stiinta

0

Pamantul nu este nici plat si nici centrul universului, insa asta nu inseamna ca inteleptii din vechime au gresit in toate privintele. Defapt, recent, stiinta moderna a validat mai multe invataturi si credinte izvorate din intelepciunea antica ce pana acum nu au fost dovedite in mod empiric. Iata opt credinte si practici antice care au fost confirmate de catre stiinta moderna.

 

DACA II AJUTI PE CEILALTI ESTI MAI SANATOS

In cautarea lor nesfarsita a unui mod de viata perfect, filosofii greci s-au contrazis in legatura cu beneficiile relative ale fericirii hedonice sau eudaimonice. Bunastarea hedonica vede fericirea ca rezultand dintr-o crestere a placerii si o scadere a durerii, in timp ce bunastarea eudaimonica („ïnflorirea umana”) are legatura mai mult cu a avea un scop inalt sau misiune in viata. Un studiu recent efectuat de catre psihologul   de la University of North Carolina at Chapel Hill ar putea dezvalui ce forma de fericire este cea mai benefica pentru sanatate si bunastare.

Studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, anul trecut, a aratat ca in timp ce ambele tipuri de fericire te pot face sa te simti bine, cel de-al doilea poate conduce si la o stare de sanatate imbunatatita si la longevitate. Prin intermediul unor interviuri telefonice, chestionare si mostre de sange, studiul a explorat modul in care cele doua forme de fericire afecteaza indivizii la nivel genetic. Participantii care au experimentat mai multa bunastare hedonica si mai putina eudamonica, au prezentat o productie mai slaba de anticorpi, in timp ce persoanele care au experimentat mai multa bunastare eudamonica au prezentat o crestere la nivelul anticorpilor.

ACUPUNCTURA POATE RESTABILI ECHILIBRUL CORPULUI FIZIC

Aceasta tehnica a medicinei traditionale chinezesti se crede ca rezolva dezechilibrele de chi ale unei persoane, adica energia care circula prin orice lucru viu. Fie ca credeti sau nu in existenta acestei energii, un nou studiu publicat in Archives of Internal Medicine a aratat ca aceasta practica milenara poate fi un mod extrem de eficient de a diminua migrenele, artrita sau alte dureri cronice.

Analizand datele stranse in cercetari anterioare de la circa 18.000 de subiecti, cercetatorii au descoperit ca acupunctura este mult mai eficienta decat medicina vestica in cazul tratamentelor diferitelor tipuri de durere, inclusiv a migrenelor sau a durerilor cronice de spate.

AVEM NEVOIE DE SUSTINEREA UNEI COMUNITATI PENTRU A PROSPERA

O invatatura traditionala buddhista sugereaza ca o cheie pentru orice viata fericita si implinita este comunitatea. Un studiu din 2010, efectuat de catre Brigham Young University si University of North Carolina at Chapel Hill a confirmat aceasta credinta si a condus la concluzia ca o viata sociala sanatoasa promoveaza longevitatea.

Analizand cele 148 de studii – in care au fost implicati mai mult de 300.000 de indivizi – disponibile pe acest subiect, cercetatorii au descoperit ca persoanele cu relatii sociale puternice au prezentat un procent marit de rata de supravietuire. Efectul relatiilor sociale asupra riscului de mortalitate este chiar mai mare decat efectul exercitiilor fizice sau al obezitatii.

TAI CHI-UL POATE AJUTA LA VINDECAREA MAI MULTOR AFECTIUNI

Aceasta arta martiala antica are la baza credinta ca atunci cand atingi echilibrul dintre minte si corp se creaza o senzatie de pace si armonie, ceea ce in mod natural conduce la o durata de viata indelungata. Un articol publicat in mai 2009 in revista a pus cap la cap mai ulte studii ce confirma faptul ca aceasta „meditatie in miscare” poate preveni si trata multe probleme de sanatate ce apar odata cu varsta daca este folosita in paralel cu tratamentele clasice. Mai multe studii din ultimul deceniu au aratat ca Tai Chiu-ul poate fi extrem de folositor celor care sufera de artrita, densitate mica osoasa si boli cardiovasculare.

MEDITATIA POATE REDUCE STRESUL SI TE POATE AJUTA SA-TI DESCOPERI PACEA INTERIOARA

Descoperita in Egiptul antic, practica meditatiei este creditata pentru linistirea mintii si pentru atingerea unui nivel inalt de constienta, imbunatatind atat sanatatea cat si bunastarea. Stiinta demonstreaza azi beneficiile meditatiei. Ultimul studiu efectuat de catre o echipa de cercetatori de la Harvard Medical School arata modul in care aceasta practica a mintii-corpului poate afecta genele ce controleaza nivelurile de stres si functiile autoimune din organism.

Psihologul de la Harvard, John Denniger a folosit tomografii si studii genetice pentru a masura schimbarile psihologice potentiale in cazul fiecarui subiect in mod cat mai acurat. Dupa urmarirea indivizilor cu niveluri extrem de inalte de stres in timpul cursurilor prescrise de yoga si meditatie, echipa a observat o productie si o utilizare marita de energie mitocondriala si o rezistenta marita a acesteia, fapt ce poate micsora stresul legat de probleme de sanatate precum hipertensiunea sau infertilitatea.

COMPASIUNEA ESTE CHEIA CATRE O VIATA PLINA DE SENS

Traditiile buddhiste tibetane includ o practica numita metta, sau iubire-compasiune. Un studiu efectuat in 2012 de catre Emory University a dezvaluit faptul ca meditatia comnpasiunii bazata pe acest model tibetan poate imbunatati evident capacitatea cuiva de a empatiza cu ceilalti prin citirea expresiilor faciale.

Un alt studiu legat de meditatia iubirii-compasiunii, efectuat in 2011, a aratat ca, in timp, aceasta practica creste cantitatea de emotii pozitive, ceea ce le permite practicantilor sa descopere un simt mai profund de „mindfulness” (prezenta constienta), scopul vieti, reteaua de suport din jurul lor si sa isi imbunatateasca starea de sanatate. Aceste elemente au contribuit in mod semnificativ la o mai mare satisfactie de viata per anasamblu.

ACCEPTAREA A CEEA CE NU POTI SCHIMBA ESTE CHEIA REDUCERII SUFERINTEI

Conform invataturilor buddhiste, trebuie sa acceptam ceea ce nu putem schimba pentru a reduce nivelurile suferintei. Acum, cercetatorii au descoperit ca aceasta credinta este adevarata, mai ales in cazul adultilor care trec prin situatii de viata dificile.

Oameni de stiinta de la Deakin University din Australia au descoperit ca infruntarea realitatilor vietii cu ajutorul cuiva si pierderea independentei ii ajuta pe seniori sa traiasca mai mult si sa se simta mai fericiti. Studiul acestora, publicat in revista Journal of Hapiness Studies, anul trecut, a comparat nivelurile de satisfactie a vietii si a controlului perecput in cazul seniorilor care traiesc cu asistenta continua si a celor care traiesc in comunitati exclusive pentru seniori. Analiza lor a condus la concluzia ca abilitatea de a accepta inevitabilul (si in acelsi timp pastrarea unui nivel minim de control) intr-un cadrul de viata ce necesita asistenta a condus in mod evident la o mai mare satisfactie de viata. Cercetatorii au concluzionat ca „pentru a proteja bunastarea persoanelor in varsta, adaptarea implica atat un simt al controlului cat si acceptarea activa a ceea ce nu poate fi schimbat.

DOAR DE IUBIRE AI NEVOIE

Daca exista un lucru asupra carui multe intelepciuni antice sunt de acord, acesta este valoarea iubirii pentru a mentine o viata fericita si plina de sens. Un grup de cerecetatori de la Harvard au condus un studiu pentru descoperirea radacinii implinirii in viata, studiu care a durat 75 de ani si a ajuns la concluzia din titlul acestui capitol.

Studiul condus de catre psihologul George Vaillant, a urmarit intreaga viata a 268 de indivizi de sex masculin pentru a raspunde la intrebarile universale legate de crestere, dezvoltare, valoare si scop. Vaillant considera ca cea mai importanata descoperire este aceea ca o viata fericita se invarte in jurul relatiilor de iubire. El a explicat ca exista doi stalpi ai fericirii: „Unul este iubirea. Celalalt este gasirea unui mod de a face fata vietii, in asa fel incat sa nu excluda iubirea.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Modul in care ochii isi iau culoarea este absolut uimitor

Staiti ca nu pigmentul este cel care da culoarea verde sau albastra a ochilor? De fapt, fiecare culoare pe care...

Închide