Oceanele se scufundă: ele sunt consumate de Pământ

0

Oceanele sunt mereu în curgere, apa curgând din interiorul și în interiorul mantalei Pământului. Procesul, cunoscut sub numele de ciclul profund al apei, este de fapt intrarea apei sub plăcile tectonice ale planetei doar ca aceasta să reiasă la suprafață prin intermediul vulcanilor subacvatici și a găurilor de ventilație. Aproximativ 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă iar 97% din această apă – mai mult de 5.351.375.000 de kilometri cubi – se află în oceane. Însă procesele care au loc pe fundul oceanului par să absoarbă mai multă apă decât eliberează înapoi spre suprafață.

Și dacă este să ne luăm după unele estimări științifice, ar putea exista încă vreo de trei-patru mai multă apă în oceane sub mantaua Pământului.

Șocanta revelație a fost prezentată de o echipă de geologi din Norvegia, în the Journal Geochemistry, Geophysics and Geosystems.

Cercetătorii au descoperit dovezi istorice ale fluctuațiilor nivelului mărilor cu mai bine de 200 metri, de-a lungul așa-ziselor cicluri continentale ce au loc odată la 300 – 500 de milioane de ani.

Aceste schimbări drastice în adâncimea oceanelor au fost determinate de volumul de apă din ocean, care în sine a fost determinat de mișcările continentelor.

Iar unul dintre evenimente, în special, ar fi putut contribui la un flux semnificativ în fluxul profund al ciclului apei – ruperea super-continentului Panagea.

Pangea sau Pangaea a existat ca o masă de pământ masivă acum aproximativ 335 milioane de ani înainte de a se rupe în continente individuale acum aproximativ 175 de milioane de ani.

Super-continentul mort a existat din Paleozoicul târziu până în era Mezozoică.

Când Pangea s-a rupt, ciclul profund al apei a înghițit aproximativ 130 metri din înălțimea apei oceanelor.

Krister Karlsen, geolog la the University of Oslo, a declarat pentru Live Science: ”Ruperea Pangeei a fost asociată mult timp cu o subducție rapidă a plăcilor tectonice.”

“Acest fenomen a condus la o perioadă mare de transportare a apei în interiorul Pământului, cauzând scăderea nivelului apei oceanelor.”

Ruperea continentului Pangea a dat naștere mai întâi plăcii continentale a Americii de Nord și a plăcii Eur-asiatice.

Evenimentul a produs o ”subducție rapidă” a apei sub mantaua Pământului, cu aproximativ 230 de milioane de ani în urmă.

Cercetătorii au scris în studiul lor: ”Modelele noastre sugerează că o scădere a nivelului apei cu 130 metri este posibilă doar în această perioadă care a fost cauzată de pulsul extrem de puternic ce a deschis ceea ce numim astăzi Oceanul Atlantic și a forțat o subducție a vechii litosfere oceanice.

“Acest lucru arată că circulația apei în profunzime ar putea fi unul dintre cele mai importante mecanisme de schimbare a nivelului mărilor la scară super-continentală și oferă o imagine mulu mai dinamică a interacțiunii dintre plăcile tectonice și schimbările nivelului mărilor.”

Și, cu toate că există acest ciclu profund al apei, oamenii de știință cred că oceanele planetare sunt la un maxim al înălțimii la care s-a ajuns în pricipal datorită încălzirii oceanelor și a topirii calotelor polare.

Potrivit estimărilor făcute de  the US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), creșterea are loc ”într-un ritm tot mai accelerat”.

Dr Carlsen a declarat: “În timp ce acest ciclu de profunzime al apei poate schimba nivelul oceanelor de-a lungul a sute de milioane până la miliarde de ani, schimbările climaterice pot schimba nivelul apei de la 0 până la 100 de ani.”

“Ca termen de comparație, nivelul apei din ziua de astăzi asociat cu schimbările climaterice este de aproximativ 3,2 mm pe an.”

“Scăderea nivelului apei asociat cu ciclul de profunzime al apei este de aproximativ 1/10.000 din celălalt.”

sursa: https://www.express.co.uk/news/science/1139691/Ocean-sinking-Earth-mantle-oceans-consumed-dead-supercontinent-PangeaAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
De ce este gaura neagră super-masivă a Căii Lactee atât de liniștită?

Găurile negre super-masive sunt prezente în inima majorității galaxiilor pe care astronomii le pot observa de pe Pământ. Aceste puțuri...

Închide