Muzeul zeilor – o poveste geologica – partea 2

0

  • Daca v-as spune ca zeii sculptau piatra in sudul Illinois-ului (nota: intr-un mod bizar de asemenator cu babele noastre de pe platoul de la Sfinx), m-ati crede? Nu, stiu, si eu am gandit la fel: Vestul Americii. Plin de campuri de porumb. Plictisitor. Eu sunt nascut in Indiana. As fi putut sa jur ca nu exista nicio pietricica pe o raza de 800 km. Cat de gresit… continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/muzeul-zeilor-o-poveste-geologica-partea-1/ 

Cum sa cresteti ciuperci de piatra

Deci, ati obtinut o gresie bine cimentata si acum vreti sa sculptati niste bucati din ea, pentru a-i da o forma amuzanta. Dar ce o sa faceti voi, in postura unor procese naturale care sa conduca la crearea unei gradini pline de ciuperci de piatra?

Ei bine, in primul rand trebuie sa fisurati putin gresia. Sparturile si crapaturile se incadreaza perfect in aceasta imagine. Si, precum ciupercilor ordinare pe care le gasiti la piata, veti avea nevoie de un strat de pamant umed.

In acest fel iau nastere aceste forme fantastice: sub un strat gros de sol, care este tinut in permanenta umed de catre infiltratiile permanente, provenite de la cursul de apa de deasupra, au loc reactii chimice si biologice. Reactiile chimice si actiunea microbilor dizolva cimentarile dintre acesti graunti de nisip antici. Carbonatii si silicatii sunt eliberati si purtati mai departe de catre apa, lasand in urma lor granule de nisip fara niste legaturi puternice intre ele. Formele rectangulare sunt rotunjite, pe masura de granulele isi slabesc aceste legaturi. Partile ingropate mai adanc, in acest fel fiind mai puternic sub actiunea unor atacuri chimice si biologice, sunt purtate mai departe, de catre izvoarele subterane. „Palariile”, care se afla mai aproape de suprafata, nu sunt supuse cu aceiasi intensitate acestor procese, astfel incat ele raman mult mai ferm cimentate. Cu toate ca este vorba despre aceiasi roca de dedesubt, conditiile ceva mai blande i-au permis sa devina palarie de piatra.

Acum, inainte ca picioarele sa se dizolve complet, trebuie sa folosim niste eroziune pentru a fi gata de cules. Poate ca acest proces stresant asupra pietrei are efectul ridicarii lor din pamant. Solul este apoi ingrijit in maniera uzuala – vant, ploaie, rauri, etc. Ciupercile ies din mormantul lor intunecat si tacut. Caciulile lor indeparteaza apa cu precizie; partile slabite se detaseaza si astfel se nasc formele pe care le vedem azi, gata sa poata reprezenta cu mandrie aceasta asa zisa Gradina a Zeilor. Si in ea, o extraordinara gradina geologica crescu. Uimitor!

Si inca nu am ajuns la cea mai psihedelica exprimare a artei automate a naturii.

Inelele din jurul cipuercilor

Daca iesiti de pe carare, cotind printre roci, veti vedea niste imagini remarcabile:

O extraordinara ciuperca de piatra cu o gramada de raduri de benzi Lisegang pe piciorul acesteia.

Inca nu stim exact cum se creaza aceste benzi, insa baza o cunoastem. La un moment dat, in trecut, aceste bucati de gresie stateau intr-un mediu lichid, bogat in fier. Fluidele traverseaza relativ usor gresiile poroase – practic acestea se umfla precum un burete. Ganditi-va la apa care inmoaie si trece prin roca ca la un soi de gelatina de fier ce curge – se cheama suspensie coloidala si practic este un amestec de particule foarte fine de ceva, precum fierul, suspendate in apa. Acum, daca suspensia coloidala intalneste o sare, ceea ce este extrem de posibil, tinand cont de conditiile de suprafata de aici, se intampla ceva extraordinar. Particulele de fier incep sa se imprime intr-un solid. Insa nu o fac in bloc. Ele incep sa formeze benzi si inele. Unii cercetatori cred ca se intampla acest fenomen pentru ca sarea care se dizolva in apa nu este introdusa uniform, formand gradienti.

Benzi Liesegang in gresie, in Gradina Zeilor. Imagine: Jason Sturner.

Benzile se rasucesc de-a lungul gresiilor, creand modele colorate incredibile. Acest lucru se poate intampla de multe ori, desenand minunate opere de arta abstracta. Si pentru ca fierul este unul dintre elementele care pot cimenta gresia, inelele rezista eroziunii mult mai bine decat roca din jurul lor. Puteti observa fenomenul benzilor Liesegang dupa nuantele de culoare, ce se pierd in straturi bizare, contorsionate, imprimate in stanca.

„Labirintul de piatra” Puteti observa inelele de culoare din stanga iesind in relief, fata de zonele mai putin cimentate care au fost erodate. Imagine: Artotem prin Flickr.

Si toate acestea, create de catre natura. Minunat!

sursa: 

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Legenda Zeitei compasiunii – Quan Yin – partea 1

Una dintre zeitatile cele mai intalnite pe altarele templelor din China este Quan Yin (cunoscuta si sub formele fonetice de Kwan...

Închide