Medulla Oblongata

0

CE ESTE MEDULLA OBLONGATA?

Medulla oblongata este o porțiune din mezencefal ce controlează funcțiile autonome precum respirația, digestia, inima și funcționarea vaselor sangvine, înghițitul și strănutul. Neuronii motorii și senzoriali din mezencefal și prozencefal trec prin medulla. Ca parte a fluxului cerebral, medulla oblongata ajută la transferarea mesjelor dintre diverse părți ale creierului și coloana vertebrală.

Medulla oblongata conține fibre nervoase mielinate și nemielinate. Nervii mielinați (materia albă) sunt acoperiți de o anvelopă de mielină compusă din lipide și proteine. Această anvelopă izolează axonii și crează o mai bună conducție a impulsurilor nervoase decât în cazul fibrelor nervoase nemielinate (materie cenușie). Mai multe nuclee de nervi cranieni sunt localizate în materia cenușie din medulla oblongata.

Regiunea superioară din medulla oblongata formează cel de-al patrulea ventricol cerebral. Cel de-al patrulea ventricol este o cavitate umplută cu lichid cerebro-spinal și este continuarea directă a apeductului cerebral. Partea inferioară a medullei oblongata formează porțiunea ce leagă canalul central de șira spinării.

FUNCȚIUNE

Medulla oblongata este implicată în mai multe funcții corporale, precum:

Controlul funcțiilor autonome
Rol de comutator al semnalelor nervoase dintre creier și coloana vertebrală
Coordonarea mișcărilor corporale
Reglarea stării interioare

Medulla este centrul de control pentru sistemul cardio-vascular și activitatea sistemului respirator.

Ea reglează bătăile inimii, presiunea sangvină și ritmul respirației. Medulla controlează și reflexele involuntare precum înghițitul, strănutul și reflexul vomitiv. O altă funcție majoră este controlul și coordonarea mișcărilor voluntare.

Unii dintre nervii localizați în medulla sunt importanți pentru vorbire, auz și mișcarea umerilor, dar și pentru digestia alimentelor. Medulla ajută și la transferul informațiilor senzoriale între sistemul nervos periferic și sistemul nervos central. Ea este un comutator al informațiilor senzoriale către talamus, de unde acestea sunt trimise către cortexul cerebral.

LOCAȚIE

Medulla oblongata este situată sub Pons și anterior cerebelului. Este cea mai joasă porțiune a mezencefalului și este continuă cu coloana vertebrală.

PORȚIUNI

Unele dintre zonele anatomice ale medullei oblongata sunt:

Fisurile mediene – denivelări superficiale localizate anaterior și posterior porțiunilor ocupate de medulla oblongata
Măsline – structuri ovale în pereche pe suprafața medullei ce conțin fibre nervoase ce conectează medulla de pons și de cerebel
Piramide – două mase rotunde pe părțile laterale ale fisurilor mediane anterioare. Aceste fibre nervoase conectează medulla de șira spinării, pons și cortexul cerebral
Fasciculus gracilis – continuarea mănunchiului de trasee de fibre nervoase ce se extind din coloana vertebrală până în medulla

LEXIUNI LA MEDULLA

Leziunile medullei oblongata pot conduce la mai multe probleme legate de simțuri. Aceste probleme includ nsensibilitate, paralizie, înghițit dificil, reflux gastro-intestinal și lipsă de control motoriu.

Pentru că medulla controlează funcții autonome vitale, precum respirația sau bătăile inimii, leziuni ale acestei zone din creier pot fi fatale. Drogurile și anumite substanțe chimice pot impacta abilitatea medullei oblongata de a funcționa. O supradoză de opium poate fi mortală pentru că acest drog inhibă activitatea medullei iar funcțiile vitale ale corpului nu mai funcționează. Substanțele chimice din anestezii funcționează asupra medullei oblongata pentru a diminua activitatea autonomă. Acest lucru rezultă în rate scăzute ale bătăilor inimii și ale respirației, în relaxarea mușchilor și pierderea conștienței.

 

sursa: https://www.thoughtco.com/medulla-oblongata-anatomy-373222Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Funcțiile glandei pineale

CE ESTE GLANDA PIENALĂ? Glanda pineală este o glandă mică, în formă de con, ce face parte din sistemul endocrin....

Închide