Legatura lingvistica dintre cultura si religie – partea 2

2

  • Tu spui Chist… Eu spun Khristos… Zeita Vaishnavite se cheama Mahalaxmi in majoritatea regiunilor din India, in timp ce in sudul Indiei este deseori denumita Magalaxmi. Consoana H din Mahalaxmi este inlocuita de consoana G in Magalaxmi atunci cand cuvantul ajunge in sud. Asta inseamna ca cele doua nume se refera la cele doua zeite separate? Cele doua nume se refera la aceeasi zeita cu toate ca exista o diferenta de o consoana intre cele doua cuvinte. Dar de ce a fost inlocuit H-ul de catre G in sud? Pentru ca atat H cat si G sunt sunete guturale emise din gat si sunt pronuntate in mod similar. continuare: http://noulpamant.ro/articole/stiri/legatura-lingvistica-dintre-cultura-si-religie-partea-1/

Brahma si Abraham

In Hinduism, Brahma se crede ca este Tatal lumilor, in timp ce sotia lui, Saraswati este considerata Mama lumilor. Asemanator, in Iudaism, Abraham este considerat Tatal natiunilor, in timp ce Sarai este considerata Mama acestora. Conexiunea etimologica dintre Abraham si Brahma, si dintre Sarai si Saraswati, a fost deja recunoscuta de catre istorici.

Conexiunea nu se termina aici. Cea de-a doua sotie a lui Brahma, Gayatri este portretizata ca Keturah, cea de-a doua sotie a lui Abraham in Biblia iudaica. G este inlocuit de K si prin ajustarea vocalelor Gayatri s-a schimbat in Keturah. Hagar, slujnica lui Sarai, este in acelasi fel tributara raului Saraswati, un rau cunoscut sub numele de Ghaggar in India! Ghaggar/Hagar  – asemanarea este evidenta – aici s-a inlocuit consoana G cu consoana H, atunci cand a trecut de la o regiune la alta, pentru ca H si G apartin aceluiasi grup de consoane. Reatiile Hagar/Ghaggar si Sarai/Saraswati sunt relevante pentru legaturile dintre ele.

Ghaggar este legata de raul iar aceasta relatie de a fi tributar este descrisa prin intermediul pozitiei de servitoare. Saraswati este marele rau iar Ghaggar este un aspect mic, tributar acestuia. In mod similar, Sarai este adevarata stapana ce detine toate puterile, iar Hagar este doar servitoarea acesteia. Nu numai aceste aspecte, ci intregul panteon hinduist, pana la zeii vedici este listat aici in cea mai proeminenta sectiune a Bibliei! Ce cauta panteonul hinduist in cea mai importanta sectiune din Biblie?

Cristos si Khristos

Cuvantul Cristos provine din grecescul Khristos insemnand uns (ca Salvator). Si de unde provine originea lui Khristos si de unde este originar Khristos? Lingvistii sunt tacuti in acest subiect, in ciuda unor similaritati evidente intre cuvintele Khristos si Krishna, acesta din urma referindu-se la Salvatorul Indienilor.

Datorita faptului ca atat Cristos cat si Krishna sunt considerati Salvatori crucificati, de catre specialistii in crestinism si datorita faptului ca atat Krishna cat si Khristos inseamna Salvator si considerand faptul ca sunt aproape similare ca si cuvant, sunt surprins ca aceasta derivatie etimologica nu a fost dezvaluita pana acum.

In India, in sud, oamenii botezati dupa Krishna sunt in mod normal numiti ca Krishtiah, unde T-ul inlocuieste N-ul. Oameni botezati dupa  Krishna sunt deseori numiti Krishtiah, Kittiah, Krishta, Kishta, sau chiar Kitta de catre prietenii lor. Chiar daca cineva chiar are numele de Krishna, prietenii sau rudele sale i se adreseaza sub apelativul de Krishta pentru ca N si  T apartin aceluiasi grup de consoane.

Asocierile dintre Christos si Krishna nu se termina aici. In timpul razboiului Mahabharat din India Zeul Suprem Purusha (Purusha inseamna literalmente om, Dumnezeu vizualizat ca Om Cosmic) se crede ca s-a incarnat pe pamant ca Narayana (insemnand Fiul Omului) si Nara (insemnand Spiritul Etern Transcendent). S-a crezut ca Krishna este Narayana si Arjun iar pentru adeptii lui Krishna, acesta a fost recunoscut ca fiind Nara. Asadar, vorbim despre o trinitate a Omului, Fiului Omului si a Spiritului Etern. Alternativ, exista trinitatea Dumnezeu, Fiul lui Dumnezeu si Sfantul Duh. Asocierile dintre Krishna si Cristos sunt atat e puternice incat ne intrebam de ce istoricii nu au vazut conexiunea etimologica dintre cei doi.

Ceea ce am dezvaluit aici este doar varful icebergului. Implicatiile conexiunilor dintre religiile iudaice, crestine si hinduiste fiind extrem de largi si ne intrebam daca nu cumva toate acestea nu sunt decat diferite nume date acelorasi arhetipuri religioase.

Haideti sa va dau un alt mic exemplu inainte de final – acel al lui Shalom, numele sfant al lui Dumnezeu in iudaism. Shalom inseamna numele lui Dumnezeu este pace.  Este acelasi cu Shanti OM al Hindusilor. Pentru Hindusi OM reprezinta vibratia primordiala a Fiintei Supreme din care a emanat Universul, in timp ce Shanti inseamna pace. Asadar, Shanti OM inseamna numele lui Dumnezeu este pace! Shalom a fost derivat din Shanti OM, deoarece grupurile de consoane L, N, T apartin aceluiasi grup!

sursa: 

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

2 comentarii

  1. daca gasim rspunsuri (dar nu de genul”asta este” sau „asa trebuie” la intrebarile pe care ni le punem,vom fi mai putin pacatosi?

  2. draga ilie, de ce crezi ca suntem pacatosi? cine ne-a „invatat” ca suntem pacatosi? religia, nu? religia noastra. pentru alte religii nu exista pacatul original si caderea din rai. care e cel adevarat?….

    nu cred ca trebuie sa iti schimbi prea mult perspectiva dar sa lasi mereu tot mai mult sa intre si sa vezi ce rezoneaza, fara sa uiti sa vezi daca ceea ce iti aduce construieste ceva in tine sau deconstruieste in cele din urma, la esenta.
    nici nu trebuie sa fie niste certitudini, faptul ca cineva se gandeste in acea directie inseamna ca exista o farama de adevar, mai mic sau mai mare, acolo.

    atunci cand pornesti dintr-un cadru rigid nu poti transcende realitatea fizica, nici macar in imaginatie.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Legatura lingvistica dintre cultura si religie – partea 1

Tu spui Chist... Eu spun Khristos... Zeita Vaishnavite se cheama Mahalaxmi in majoritatea regiunilor din India, in timp ce in...

Închide