De ce ne temem de o minte golita de ganduri

0

„Omul nu considera nimic mai intolerabil decat a fi intr-o stare totala de relaxare, fara pasiuni, fara ocupatie, fara diversitate, fara efort. Artunci isi simte nulitatea, singuratatea, nepotrivirea, dependenta, neajutorarea, goliciune.”

-Blaise Pascal

De ce este atat de greu sa toleram golul in mintea noastra? Credinta predominanta prin care actiunea inseamna intotdeauna progres poate fi un factor important. Noi percepem vidul ca pe o stare nedorita, ceva de care trebuie sa ne temem. Ne simtim inconfortabil in acele momente cand mintea noastra pare sa evite orice activitate creativa sau productiva. Rareori sau niciodata nu ne lasam sa simtim starea de vid.

Atunci cand un gand intra in mintea noastra este imediat inlocuit de un altul. Este un proces automat. Nu suntem constienti de momentul in care un gand se transforma in altul. Insa atunci cand ne dezvoltam muschii concentrarii, devenim constienti de procesul de intrare si iesire al gandurilor noastre. In mod gradat, mintea incepe sa intretina mai putine ganduri pe minut. Devenim constienti de faptul ca exista un interval , o intarziere, un spatiu intre un gand si altul. Acest spatiu este vid insa, in acelasi timp este si plin. La acest nivel de constienta, ne aflam in templul constiintei pure. Sunt multi cei care traiesc in aceasta stare pura de constiinta iar experientele lor sunt lucide si reale.

Multi sunt in cautarea acestei stari, fie ca sunt constienti de acest fapt fie ca nu. Suntem setati sa cautam si sa gasim ceea ce cautam. Aceasta cautare este la fel de veche precum umanitatea. Nu trebuie sa ne folosim timpul si energia pentru a cauta un „sine” iluzoriu. ceea ce cautati este in interiorul vostru si este cine sunteti cu adevarat. Doar mintea gandeste altceva.

In momentul in care credeti aceasta minte, cautati acest „Eu” in afara. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa stati linistiti, calmand mintea si sa experimentati spatiul liber dintre ganduri. In aceasta stare, numai „Eu”-ul exista. Atunci cand lasati „Eu”-ul sa existe in mintea voastra si nimic altceva, fara impotrivire, intrati pe taramul vidului – constiinta pura sau vidul creativ. Ceea ce se naste natural, observati, nu o luati personal. Doar observati. Permitandu-i mintii voastre sa fie „goala” este un lucru care nu va omoara pentru un timp, ci din contra, va permite sa va descoperiti potentialul care este nelimitat.

A gasi un confort in aceasta stare este atat simplu cat si complex, ca si concept. Deoarece suntem sclavi ai stimulilor nu ne putem imagina cum putem sa valorificam o asemenea practica a vidului fiintei. Suntem in mod obsesiv tentati sa ne focusam atentia catre orice pentru a evita senzatia respectiva. Vidul nu inseamna non-existenta. A fi gol nu inseamna ca nu mai existi. Vidul este baza fiintei si datorita lui totul este posibil.

Atunci cand egoul coopereaza la suspendarea tuturor impresilor senzoriale si a gandurilor, el intra in taramul vidului, al nimicului fara nume. Acest vid reprezinta o poarta catre stratul mai profund al constiintei. Aici este spatiul din care vor izvora in cele din urma inspiratia, cunoasterea si creativitatea. Cat timp suntem aici, nu decidem ce va fi experimentat ci doar permitem constiintei sa ne ofere ceea ce vrea ca noi sa avem.

Cand sinele este absent si gandurile inlaturate suntem deschisi catre necunoscut. Nu numai ca mintea devine complet goala, insa isi pierde intreaga idee cuprinzatoare a unui ego personal. Uitam toate senzatiile de baza si ne trezim intr-un vid bogat, constient si sublim. Deoarece capacitatea de a ramane in aceasta stare pentru mai mult de cateva minute este de multe ori un chin, intelectul sau imaginatia dau buzna oferind idei sau imagini care opresc, in acest fel, tensiunea. In timp si cu practica, putem sa suportam greutatea acestei experiente indescriptibile si de neinteles.

Daca reusim sa ramanem conectati in aceasta stare de vid in timpul unei concentrari profunde sau in timpul unei meditatii, realizam ca aceasta nu este doar o abstractie mentala ci un lucru real, nu un vis ci lucrul cel mai concret din expemrienta noastra. Contrastul dintre personal si impersonal se topeste si ceea ce ramane este doar starea de a FI – un a Fi care se intinde in infinitatea Universului.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Serile Noului Pamant – 11.09.2013 – Dialog cu tine insuti – asteptarile celorlalti – cat ne conformam si cat ne exprimam Sinele autentic?!

Suntem, si tu si eu, parte dintr-un organism extraordinar care se cheama VIATA. Unii dintre noi privesc doar partea mecanic...

Închide