Codexul regelui babilonian Hammurabi

0

Unul dintre cele mai vechi și mai complete codexuri legale a fost proclamat de către regele babilonian Hammurabi, care a condus imperiul între anii 1792 și 1750 îC. Hammurabi a extins orașul – stat Babilon de-a lungul Eufratului, pentru a unifica toată Mesopotamia de sud. Codexul său – proclamat la sfârșitul conducerii lui Hammurabi, și care susține doctrina de tip ”ochi pentru ochi” – este o colecție de 282 de legi și standarde, reguli indispensabile pentru interacțiunile comerciale și pedepse pe măsura necesităților justiției.

immageoftheday_030915

Stela din rocă neagră ce conține codexul lui Hammurabi a fost sculptată dintr-o singură bucată de patru tone de diorit, o rocă durabilă însă extrem de greu de sculptat. La partea superioară este un relief cu înălțimea de 0,75 cm. a lui Hammurabi stând în picioare și primind legea – simbolizat printr-un băț și o panglică de măsurat – de la zeul babilonian al justiției, Shamash. Restul monumentului cu înălțimea de 3,40 metri este acoperit de coloane cu scriere cuneiformă.

Codexul lui Hammurabi a fost furat de către invadatori și apoi redescoperit în 1901 de către o echipă de arheologi francezi în zona în care în ziua de astăzi este Iranul. Cele 282 de edicte ale codexului – pornind de la legi familiale ână la contracte profesioniste și legi administrative – sunt scris sub forma ”dacă – atunci”. Edictele subliniază diferite standarde de justiție pentru cele trei clase sociale babiloniene – clasa prosperității, a oamenilor liberi și a sclavilor. Răsplata pentru un doctor care vindecă o rană severă va fi 10 șekeli de argint pentru un gentleman, 5 șekeli pentru un om liber și 2 șekeli pentru un sclav. Penalitățile pentru malpraxis urmăreau aceiași schemă: unui doctor care a ucis un pacient bogat i se vor tăia mâinile, în timp ce în cazul unui sclav trebuia restituită suma.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum vindecă trăirea autentică rușinea

Rușinea ascunde tot ceea ce este mai bun în ființa noastră și tot ceea ce avem de oferit. Iată o cale...

Închide