Cercetatorii au studiat efectele psihedelicelor asupra creierului si acesta nu este ce credeti

2

Se pare ca substantele psihedelice nu sunt bune doar pentru a transforma un elf intr-o masina. Psihiatrii, psihologi si specialisti in recuperarea dependentelor de pe urma experientelor traumatice au investigat folosirea halucinogenelor in cadrul programelor de tratament, iar rezultatele indica faptul ca acestea pot avea efecte terapeutice.

Unul dintre droguri s-a dovedit in special, extrem de folositor. Studii repetate au descoperit faptul ca substanta psihedelica din ciupercile magice, psilocibina, poate ajuta oamenii sa treaca peste evenimente majore din viata – precum vindecarea de alcolism sau sa devina mai empatici.

Studiul: Unul dintre studii a ajuns la concluzia ca expunerea controlata la psilocibina poate avea beneficii pe termen lung atat medicale cat si spirituale. In 2011, cercetatori de la John Hopkins au descoperit ca subiectii testati cu o cantitate corecta de substanta (nu destul de multa cat sa ii conduca la o experienta negativa) au reusit sa aiba experiente transcendentale. Acest fapt a provocat un echilibru psihologic de lunga durata si i-a ajutat pe voluntari sa isi gaseasca pacea interioara, fara niciun efect secundar. Aproape toti dintre cei 18 voluntari pentru teste, cu varsta in jur de 46, erau absolventi de facultate. 78% dintre ei erau persoane religioase si au fost interesati de descoperirile din cadrul experimentelor stiintifice. 

psychedd

Paisprezece luni mai tarziu, 94% dintre subiecti au declarat ca momentul in care au facut calatoria indusa de ciupercile magice a fost unul dintre cinci cele mai importante lucru din viata lor. Treizeci si noua la suta dintre subiecti au declarat ca a fost cel mai important moment al vietii lor. Colegii lor, prietenii si membrii familiei au declarat ca participantii au devenit mai buni si mai fericiti; iar voluntarii au avut experiente pozitive de la empatie mai profunda pana la mariaje mai fericite si mai putin alcool.

Roland Griffiths, conducator al studiilor le-a declarat celor de la  ca „cel mai important aspect este ca am descoperit reteta perfecta prin care putem optimiza efectele pozitive si le putem face sa devina persistente, in acelasi timp evitand o mare parte din frica si anxietatea ce pot interveni”.

Mai mult decat atat, cercetatorii spun ca aceste schimbari ale personalitatii sunt extrem de atipice pentru ca personalitatile au tendinta de a deveni destul de rigide dupa varsta de 25-30 de ani. Potrivit cercetarilor doctorandei Katherine MacLean care a contribuit la studiu „acesta este unul dintre primele studii prin care se demonstreaza evidentca personalitatea adultului se poate schimba. Oamenii declara la ceva ani dupa experienta ca acel moment a fost unul dintre cele mai profunde din viata lor„, a continuat ea. „Daca privesti acest fenomen in contextul dat, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca schimbarile sunt permanente„.

Testul acesta este unul pe care sa nu il incercati singuri acasa. MacLean spune ca „intr-un mediu nesupravegheat, daca apare acea clasica experienta negativa plina de frica si anxietate, lucrurile pot deveni destul de periculoase. Insa, daca incepem sa speculam, acest fapt sugereaza ca ar putea exista posibilitatea de a folosi psilocibina pentru imbunatatirea creativitatii sau optimizarea unor caracteristici intelectuale pe care nu le-am luat pana acum in vizor„.

Alte studii: In ultimele cateva decenii, a crescut interesul in ceea ce priveste substantele halucinogene, de la uzul personal, pana la cercetarea metodologica dedicata. De exemplu, un alt studiu publicat in 2010, a studiat daca psilocibina poate aduce alinare pacientilor terminali cu cancer – in urma acestuia s-au descoperit dovezi ce au demonstrat ca reduce frica de moarte si diminueaza depresia. Conform participantului la studiu, Dr. Charles Grob, “Persoanele au declarat raspicat ca le-a fost de mare ajutor”. Dr.  de la NYU a facut un studiu similar in urma caruia a declarat „Pentru mine a fost una dintre cele mai extraordinare descoperiri clinice dintre cele pe care le-am vazut de cand lucrez ca psihiatru„.

Psihologul Dr. Clark Martin, care a participat la studiu ca voluntar isi descrie experienta mai jos (engleza):

Peclaratiile unei alte perticipante la studiu, JANEEN DELANEY (engleza):

Datorita rezultatelor studiului, s-a format o echipa mixta de la UCLA, NYU si Johns Hopkins, pentru a face un studiu in trei faze, anul urmator.

Pacientii cu migrene cronice spun (lucru confirmat si de catre anumiti doctori) ca psilocibina si LSD-ul sunt un remediul extrem de eficient, insa cercetatorii argumenteaza ca este nevoie de mai multe studii aprofundate in materie. 

Un studiu efectuat in anul 2012, publicat in revista British Journal of Psychiatry, a descoperit faptul ca psilocibina „imbunatateste amintirea autobiografica”, sugerand posibile aplicatii psihiatrice „in amintirea memoriilor dominante sau pentru a inversa erorile cognitive negative„. Analizand cercetarile psihiatrice in legatura cu psilocibina, ajungem la concluzia ca riscurile terapiei sunt acceptabile si ca majoritatea persoanelor studiate descriu experienta ca fiind placuta si deloc amenintatoare. Anul acesta, cercetatori de la Zürich au publicat rezultatele unui studiu in care au administrat psilocibina la 25 de voluntari. Tratamentul a avut ca efect imediat o „crestere a starilor sufletesti pozitive in cazul unor voluntari sanatosi”.

In concluzie, exista dovezi clare pentru urmatoarele lucruri (engleza):

… Psilocibina are potentialul de a fi de mare ajutor, conduce la introspectie, la reflectie interioara si la ameliorarea disabilitatilor psihiatrice.

sursa: http://themindunleashed.org/2014/05/scientists-studied-psychedelics-brain-youve-told.html

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

2 comentarii

 1. penguinscanfly on

  Uneori ma gandesc la prima maimuta care a riscat si a mancat prima ciuperca halucinogena si care si-a pus prima intrebare… daca as putea sa calatoresc in timp- asta as vrea sa vad – momentul in care s-a produs declicul: „Ahh, deci voi muri si eu?!!Pai asta inseamna ca tre’ sa traiesc un pic pana se intampla asta. „

 2. Ca gluma este foarte tare! insa daca privim putin in profunzime probema, ciupercile nu vor face nicio maimuta constienta, ea este asa cum este, in OM pot deschide o poarta, temporara. insa si mai in profunzime acel trecut se intampla chiar acum, doar ca noi nu suntem constienti, spatiu-timpul este doar o proiectie, o iluzie a mintii – fapt demonstrat mai nou si de catre fizica cuantica sau epigenetica.
  ideea de istorie pe care noi o invatam este doar o expresie a societatii de azi care se adreseaza personalitatii si nu individualitatii, relativitatii si nu adevarului.

  dar… exista ceva profund in ceea ce spui, pentru ca un asemenea pas pentru un individ care traieste „dormind” il putem vedea ca pe acela in care o maimuta ia contact cu ceva infinit din interior si acest fapt o trezeste din somn si realizeaza ca maimuta, ciuperca ,timpul si TOT este UNU si acelasi lucru, de fapt non-lucru.

  cu drag
  Razvan

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un videoclip extraordinar: doar voci intr-o gara

Dupa concertul din Wuppertal, Germany, ne-am dat seama ca efectul de ecou/reverberatie al garii favorizeaza stilul nostru de a canta,...

Închide