Cercetătorii au descoperit o moleculă ciudată ce înmagazinează energia solară 18 ani

0

Una dintre cele mai mari probleme care oprește răspândirea pe scară largă a energiilor regenerabile este stocarea energiei. Unde stochezi energia atunci când soarele nu strălucește, nu bate vântul etc.?

O echipă de cerectători din Suedia crede că a descoperit revelația de care energia regenerabilă avea nevoie, un combustibil termic ce poate stoca energia solară până la 18 ani.

Hidrocarburile, parțial, au devenit sursa dominantă de energie pentru că sunt relativ ieftin de extras, pot fi stocate pentru perioade lungi de timp și pot fi utilizate imediat. Acești factori le transformă într-o sursă bună de energie pentru consumatori care cer putere mare. Pe măsură ce bateriile continuă să avanseze ca și capacitate de stocare a energiei pentru perioade lungi de timp, acestea au început să înlocuiască hidrocarburile, vezi exemplul mașinilr electrice.

Ca alternativă la baterii, fluid termic specializat poate menține energia solară pentru perioade lungi de timp și poate oferi acea energie la cerere. Spre deosebire de baterii, care descarcă electricitate, lichidul solar termal emite căldură atunci când este activat de un catalizator. Acest lucru înseamnă că ar putea să fie ideal pentru zona de rezidențial și comercial.

Combustibilul este compus din molecule de carbon, hidrogen și norbonadiene. Moleculele pot fi văzute în figura de mai jos, sursa originală de energie fiind moleculele de norbornadiene. Atunci când aceste molecule sunt atinse de lumina solară, unele dintre ele crează legături între atomi ce sunt reașezați ca quadriciclan (QC1).

Această conversie chimică într-o structură moleculară diferită numită izomer, închide energia în interiorul moleculei. Versiunea energizată a moleculei este stabilă, cu legături chimice puternice. Cheia este faptul că această moleculă stabilă poate sta aprozimativ două decenii fără să piardă energia stocată.

Pentru a elibera energia, molecula poate fi trecută printr-un catalizator, ce rearanjează legăturile chimice înapoi la norbonadiene, rezultând multă căldură în acest proces.

Echipa a descoperit că procesul de catalizare încălzește lichidul la 63 de grade Celsius. Acest lucru înseamnă că dacă temperatura ambientală este undeva la 21 de grade Celsius, fluidul s-ar încălzi undeva în jur de 84 dâgrade Celsius. Fluidul încălzit ar putea fi atunci folosit pentru încălzirea locuințelor, a clădirilor comerciale etc.

Cu teste suplimentare și optimizare, echipa crede că poate produce o moleculă ce poate încălzi fluidul cu peste 80 de grade celsius. Fluidul ar putea fi luat în cosiderare atunci pentru generare de electricitate.

Cu toate că mai este multă muncă de făcut, echipa crede că tehnologia ar putea fi disponibilă în zona de ocmercial într-o decadă. Acest lucru este posibil și datorită interesului investitorilor.

Dezvoltarea și comercializarea acestui lichid termoic ar putea fi o altă componentă cheie în migrația către surse de energie regenerabilă. Fluidul termal nu are nevoie de nicio altă sursă externă în afara soarelui și operează într-un sistem închis. Pe măsură ce dezvoltăm noi tehnologii și modernizăm sistemele actuale, tranziția către surse regenerabile nu doar devine mai ușoară ci și favorabilă din punct de vedere economic.

”Sunt un pasionat de geologie ce împărtășește secretele Pământului cu tine. Mi-am obținut diploma la Duke University, unde am studiat geologia și clima Amazonului. Sunt fondator al Science Trends, sursă primară de știri din știință și analize exhaustive asupra climei”.

Trevor Nace este doctorand în geologie fondator al Science Trends, autor de articole pe Forbes și epxlorator.

sursa: https://www.forbes.com/sites/trevornace/2018/11/06/scientists-reveal-strange-molecule-that-can-store-suns-energy-for-18-years/#6ddadd973483Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Uimitoarele picturi rupestre Chumash oferă dovezi legate de șamanism și credințe supranaturale

Străvechile picturi rupestre ale populației Chumash   nu sunt doar frumoase ci și uimitoare. Arta în rocă Chumash este considerată a...

Închide