Vindecare prin artă: Mandalele

0

Mandala (înseamnă în sanskrită ”cerc” sau ”complet”) are o lungă istorie n spatele ei și este recunoscută pentru simbolistica ei spirituală profundă și pentru reprezentarea totalității. Multe persoane și culturi au confirmat însemnătatea intrinsecă a mandalei. Budiștii, tibetanii și hindușii au descoperit înțelesuri derivate din mandale și din frumuseșea lor captivantă. Psihoanalistul Carl Jung a numit-o ”reprezentare a sinelui inconștient”. Mandala este recunoscută global ca o reflecție a creatorului acesteia. Terapia și vindecarea prin artă cu mandale poate fi o sursă extraordinară de reflecție asupra propriului suflet.

Mandalele pot fi văzute peste tot în jurul nostru, ele nu sunt doar centrate pe om. Ele sunt mai mari decât viața. Mandalele reprezintă viața așa cum o cunoaștem, însă ele reprezintă și un ecosistem mai mare și universul care ne depășește conștiința.

”Modelul circular cu centru” este structura de bază a creației și este reflectată de la nivelul micro la nivelul macro în lumea pe care noi o cunoaștem. Este un model găsit în natură și poate fi descoperit în biologie, geologie, chimie, fizică și astronomie.

Planeta noastră, lucrurile vii, sunt făcute din celule, iar fiecare celulă are un nucleu – toate niște cercuri cu centru. Cristalele ce formează gheața, rocile și munții sunt formate din atomi. Fiecare atom este o mandală. În Calea Lactee se află sistemul nostru solar, iar în interiorul acestuia se găsește Pământul. Fiecare dintre acestea este o mandală parte dintr-o mandală mai mare. Florile, inelele copacilor, spiralațiile inetrior-exterioare ale cochiliei melcului reflectătoate un model de tip mandală. Oriunde se poate găsi un centru care radiază în exterior și în interior, acolo găsim totalitatea – o mandală.
sursa:

Nu cred că aceste fapte se puteau exprima într-un mod mai frumos. Mandalele sunt peste tot. Ele sunt structurile celulelor noastre, lumea noastră și universul în care trăim.

Folosirea conceptului mandalei în Terapia prin Artă

Natura intrinsecă a creării mandalei este terapeutică și simbolică. Formele și culorile pe care le creezi în terapia prin artă cu mandale îți va reflecta sinele interior la momentul creației. Instinctul și emoțiile tale ar trebui sa te inspire și să te ghideze prin procesul de creație. În final, vei crea un portret a tău așa cum ești atunci când creezi manadala. Deci, orice simți în acel moment, orice emoții s-ar naște, ele vor fi reprezentate în terapia prin artă cu mandale.

La fel ca în cazul majorității tipurilor de terapie prin artă, nu produsul final este cel mai important… ci călătoria până acolo. Atunci când ajungi la destinație, vei avea o reprezentare a ceva cu înțeles profund și personal în același timp… un stop-cadru al sinelui tău, pentru o fracțiune de timp, exprimată prin intermediul manadalei tale.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Dincolo de norii gândurilor noastre

Suntem, la nivel uman, protejați de Adevărul absolut, curat ca lacrima, de norii gândurilor noastre, care nu lasă lumina să...

Închide