Arheologii au descoperit un misterios elixir al nemuririi într-un mormânt antic chinez

0

Cercetători din China au descoperit un lichid misterios conținut într-un vas antic din bronz, vechi de mii de ani și se pare că acesta s-a dovedit o poțiune faimoasă din legendele chinezești.

Potrivit arheologilor, lichidul galben ciudat, descoperit în timpul unor excavații din Provincia Henan, din China centrală, anul trecut, este un străvechi elixir al nemuririi, despre care se credea în trecut că i conferă celui care îl bea, nemurire.

„Este prima dată când un ”medicament al nemuririi” mitic a fost descoperit în China. ”Shi Jiazhen, șef al the Institute of Cultural Relics and Archaeology, a declarat pentru Xinhua”.

„Lichidul cu o valoare semnificativă pentru studiul Practicilor antice din China pentru atingerea nemuririi și pentru evoluția civilizației chineze”.

(Institute of Cultural Relics and Archaeology)

Vasul de bronz a fost dezgropat într-un mormânt ce se întindea pe 210 de meri pătrați, datat în timpul Dinastiei vestice Han (202 îC până în 8 dC), în orașul Luoyang.

Acesta a fost găsit printre mai multe alte artefacte vechi, inclusiv vase ceramice pictate și o lampă în formă de gâscă – ca să nu mai amintim și rămășițele ocupanților mormântului.

Însă atenția a fost atrasă de misteriosul lichid – încă ținut în vasul de bronz, netulburat, de 2.000 de ani – care a înflăcărat imaginația cercetătorilor, lichid care are încă o aromă de vin bogat, ceea ce a condus la o concluzie inițială că au descoperit un lichior.

„Există 3,5 litri din lichidul de culoare galben transparent”, a declarat anul trecut în noeimbrie Shi. ”Miroase ca vinul”.

În acel moment, arheologii au turnat lichidul din vasul de bronz într-un vas gradat și apoi au notat că este nevoie de mai multe analize pentru a identifica ce tip de alcool este, indicând că acesta este făcut din orez și iarbă sorghum, așa cum s-a mai descoperit și în alte situri.

Însă s-a dovedit că acesta nu este un vin din orez, raportul arheologilor fiind că misteriosul lichid este o mixtură de nitrat de potasiu și alunit.

În timpuri mai apropiate de zilele noastre, nitratul de potasiu a fost folosit în multe, începând cu artificii sau îngrașăminte sau substanțe de îngroșat alimentele – însă combinația de față cu alunit este o posibilă rețetă pentru un ”elixir al vieții, după cum declară cercetătorii în străvechile texte taoiste.

Elixirurile se spune că promovează nemurirea sau prelungesc viața, fiind prezente în multe culturi străvechi, iar în cazul Chinei antice, acestea erau compuse din tot felul de ingrediente neobișnuite pe care în mod normal nu le-ai consuma, precum aurul, jadul, mercurul, arsenicul și multe alte minerale otrăvitoare.

De fapt, nivelurile înalte de risc asociate cu consumul acestor poțiuni magice erau atât de cunoscute încât întrega cercetare este dedicată istoriei otrăvirii cu elixiuri alchimice chinezești, iar în funcție de nivelul de expunere, ingerarea de nitrat de potasiu poate fi fatală.

Acestea fiind spuse, nu știm dacă acest elixir străvechi al Dinastiei de vest Han a fost vreodată consumat – sau doar a fost plasat în mormânt ca obiect ritualistic de înmormântare pentru a-i onora pe cei plecați, după cum subliniază Gizmodo.

Ținând cont de ingredientele din aceste băuturi, probabil că abstinența era singurul secret real al unei vieți lungi și pline de prosperitate. Ai ales… înțelept.

sursa: https://www.sciencealert.com/archaeologists-discover-elixir-of-immortality-in-ancient-chinese-tombAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Citește articolul precedent:
Meditaţia şi stimularea mentală – calea către vindecare şi lumea ta interioară

Poate ai experimentat şi tu acele momente în care cursul liniştit al vieţii este zdruncinat de schimbări radicale şi inevitabile:...

Închide