Arheologii au descoperit o necropola traca la Telita-Celic Dere cu peste 100 de morminte in Romania

0

Sapata inca din 1985, o mare necropola ce este formata din aproape 100 de morminte (in care coexista corpuri inhumate si arse, dar si morminte goale) este localizata in Telita-Celic Dere, in sud-estul Romaniei. Telita-Celic Dere a fost ridicata in secolul 1 iC, fiind o zona de excavatii pe termen lung conduse de catre arheologi polonezi de la Institute of Archaeology, University of Rzeszów, impreuna cu alti parteneri straini.

Cel de-al saselea sezon de sapaturi s-a terminat la inceputul lui octombrie. Din fericire, cimitirul studiat este alaturat unei asezari, ceea ce va permite cercetatorilor sa exploreze in profunzime comunitatea contemporana acestui loc.

thraciannecropol002
thraciannecropol003

„Acesta a fost un loc important din punct de vedere strategic si al comertului, spune Tomasz Bochnak de la Institutul de Arheologie al Universitatii Rzeszów. Nu departe de acest loc s-a descoperit un fort, care era ultimul loc de trecere catre Dunarea de jos. Undeva la est, delta incepe si treversarea nu mai este posibila.”

Telita-Celic Derea fost un loc extrem de important, mentionat si de catre Herodot, care a scris ca regele persan Darius, pregatind o expeditie impotriva scitilor in 512 iC, si-a condus armata prin Bosfor si apoi catre Dunarea de jos. Cercetatorii cred ca traseul lui Darius a trecut prin valea de deasupra locului unde este situata necropola.

Sapaturile efectuate asupra mormintelor au aratat ca locul a fost un punct de intalnire al mai multor culturi. Se regasesc in zona influente ale scitilor, ale grecilor, lucru demonstrat de catre obiectele gasite in morminte.

„Nu exista un raspuns definitiv in legatura cu originea celor care sunt inmormantati in aceste gropi”, spune Dr. Bochnak. „Numele general al populatiei care a trait in zona centrala si de est a Peninsulei Balcanice in primul mileniu este cel de traci. Aceste triburi au avut contacte dese cu grecii si mai tarziu cu romanii”.

Zona unde este localizat cimitirul este Dobrogea, si era cunoscut in acea perioada ca „Mica Scitie” (ceea ce indica o influenta semnificativa a popoarelor migratoare), iar la cativa zeci de km in sud-est, la Marea Neagra, se aflau coloniile grecesti.

thraciannecropol004

Tumul-conotaf cercetat in timpul acestui sezon de sapaturi. Fotografie realizata cu ajutorul unei drone. Fotografie: Maria Magdalena Stefan si Dan Stefan/Digital Domain

„Credem ca intregul complex de asezari din Telita-Celic Dere este unul dintre cele mai importante situri din Dobrogea, care pastreaza dovezi ale penetrarilor influentelor diverse asupra acestei zone. Scopul expeditiei noastre a fost sa determine tipurile de situri, sa inventarieze tunulii si sa studieze zonele care nu au fost studiate inca”, declara Dr. Bochnak.
thraciannecropol005

Oamenii de stiinta au fost intrigati in special de un tumul ce continea doua morminte – unde era ingropat un baiat tanar al carui craniu prezenta urme ale unei trepanatii. Dupa ardere, ramasite acestuia au fost asezate in partea laterala a tumulului. in partea centrala, arheologii au descoperit picioarele nearse ale unui alt individ.

„Restul corpului a fost inlaturat, insa nu este vorba despre un act de vandalism, ci doar o parte a unui ritual funerar, pentru ca in groapa au ramas o sabie scurta, tipica scitilor si mai multe capete de sageti. Probabil ca imediat dupa ingropare, mormantul a fost deschis si o mare parte din corpul acestuia a fost inlaturata” – este ipoteza cerectatorilor.

Anul acesta, s-a studiat un alt tumul, care s-a dovedit a fi gol. Se pare ca aproximativ 30 % dintre tumulii de la Celic Dere sunt cenotafuri, structuri similare mormintelor, insa fara ramasite umane. Dr. Bochnak crede ca ele ar putea apartine oamenilor ale caror corpuri nu au putut fi ingropate, precum cei innecati sau morti in batalii.

Echipa poloneza de arheologi a participat si la sapaturile din asezarea umana. Cerectatorii au vrut sa se asigure ca cei care au locuit acolo au fost contemporani cu epoca in care necropola era activa. Primele rezultate indica un raspuns afirmativ.

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Efectele trecerii unei comete asupra atmosferei de pe Marte

Doua navete spatiale ale NASA si una a European Space Agency, inclusiv misiunea MAVEN lansata de NASA, condusa de ctare...

Închide