Anticul complex de peșteri de la Basarabi

0

În 1957, lângă localitatea Murfatlar, un port de pe Dunăre din județul Constanța, s-a descoperit un complex de peșteri, cripte, șase capele și morminte datate în secolul 9 – 10. Mănăstirea veche din Basarabi a fost săpată dintr-un deal de calcar la diverse niveluri, folosind zidurile vechi ale carierei existente acolo. Între 1924 și 1965, apoi între 1980 și 2007, orașul Murfatlar (în turcă ”om generos”) era cunoscut sub numele de Basarabi, iar numele acesta încă mai este folosit atunci când se vorbește despre străvechiul complex de peșteri.

basarabiromcaves1

Inscripții, desene pe pereții Peșterilor din Basarabi

Majoritatea pereților sunt acoperiți de multiple desene și inscripții în mai multe limbi, inclusiv în slavona veche, unele dintre ele în greaca veche, dar și în turcă sau română. Există de asemenea, semne de tip rune.

basarabicavesrom1

Printre desenele de pe pereți, există prezențe ale unor animale și oameni, călăreți, păsări și simboluri creșltine. O mare parte din desene sunt reprezentări ale unor animale mitologice sau figuri de monștri și dragoni.

Multe dintre desenele care se ”împletesc” pe pereți, reprezintă figuri de monștri și dragoni, dar și halebarde, în același timp și imaginea unei corăbii vikinge, cu o origine evident nordică.

basarabicavesmonast10

Între anii 1957-1962 s-a descoperit un important complex monastic la Basarabi, lângă o mare carieră de calcar.

Cercetătorii au legat aceste descoperiri de ruta de comerț dintre zona Scandinaviei și Constantinopole, cunoscută sub numele de ”Drumul de la Varegs (adică Vikingi) la Greci”.

Totuși, există încă dificultăți în descifrarea textelor runice de la Basarabi datorită păstrării lor fragmentare și a absenței multor elemente. Nici măcar nu este cunoscut faptul dacă au fost scrise de la stânga la dreapta sau invers. Acestea, în concluzie rămân niște inscripții nedescifrate, deocamdată.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O mină de sare altfel

La câteva sute de picioare sub orașul Yekaterinburg din Rusia există o mină abandonată de sare de o frumusețe indescriptibilă,psihedelică....

Închide