Albinele pot face calcule de aritmetică simplă

0

Oamenii de știință au descoperit că albinele pot face calcule de aritmetică simplă, într-o descoperire ce extinde înțelegerea noastră asupra relației dintre dimensiunile creierului și puterea de calcul.

Bazându-se pe faptul că au descoperit că albinele pot înțelege conceptul de zero, cercetători din Australia și Franța au încercat să testeze dacă albinele pot face operațiuni aritmetice precum adunarea sau scăderea.

Rezolvarea problemelor de matematică necesită un nivel sofisticat de cogniție, implicând o gestionare mentală complexă a numerelor, reguli pe termen lung și memorie de scurtă durată.

Revelația prin care chiar și un creier în miniatură ca cel al albinei poate înțelege operațiuni matematice de bază are implicații majore pentru dezvoltarea viitoarelor tipuri de inteligență artificială, mai ales la capitolul de învățare rapidă.

Condus de cercetători de la RMIT University din Melbourne, Australia, noul studiu a demonstrat că albinele pot fi învățate să recunoască niște culori ca reprezentări simbolice pentru adunare și scădere, iar acestea pot folosi informațiile pentru a rezolva probleme de aritmetică.

Profesorul Adrian Dyer de la RMIT spune că operațiuni precum adunarea sau scăderea sunt complexe pentru că necesită două niveluri de procesare.

„Trebuie să poți să ai în vedere regulile adunării și ale scăderii din memoria pe termen lung, în timp ce manipulezi mental un set de numere date din memoria pe termen scurt”, spune Dyer.

„Pe deasupra, albinele noastre și-au folosit memoria pe termen scurt pentru a rezolva probleme aritmetice, pe măsură ce au învățat să recunoască plusul și minusul ca și concepte abstracte mai degrabă ca pe niște adăugiri vizuale date.

„Descoperirile noastre sugerează că operațiunile de cogniție numerică avansate pot fi găsite mai mult decât credeam până acum în natură.”

„Dacă matematica nu necesită un creier masiv, ar putea exista niște căi noi de a încorpora interacțiuni ale regulilor pe termen lung și memoria lucrativă în design-urile noastre pentru a îmbunătăți procesul de învățare al inteligenței artificiale când vine vorba despre noi probleme.”

Există multe discuții în contradictoriu în legătură cu faptul că animalele pot sau nu să învețe abilități legate de numere complexe.

Multe specii pot înțelege diferența dintre cantități și folosesc acest lucru pentru a se hrăni, pentru a lua decizii și a rezolva probleme. Însă, cogniția numeralelor, precum operațiunile cu numere exacte și aritmetica, necesită un nivel de procesare ceva mai sofisticat.

Studii anterioare au demonstrat că unele primate, păsări, bebeluși și chiar păianjeni pot face adunări și/sau scăderi. Noul studiu, publicat în revista Science Advances, adaugă și albinele pe această listă.

O școală pentru albine? Cum au fost antrenate albinele

Experimentul, condus de Cercetătoarea doctorand Scarlett Howard în cadrul the Bio Inspired Digital Sensing-Lab (BIDS-Lab) de la RMIT, a implicat antrenamentul individual al albinelor pentru a vizita un labirint în formă de Y.

Albinele au primit o recompensă fie sub formă de zahăr, fie sub formă de apă atunci când au făcut o alegere corectă în labirint și au primit o soluție de chinină, cu gust amar, dacă alegerea era incorectă.

Albinele se vor întoarce într-un loc dacă locația oferă o sursă bună de hrană, așadar ele s-au întors în mod repetat în aranjamentul experimentului pentru a colecta hrană și pentru a continua să învețe.

Atunci când o albină a zburat către intrarea în labirint, ele puteau vedea un set de elemente, între una și cinci forme.

Formele erau fie albastre, ceea ce însemna că trebuiau adunate, fie galbene, ceea ce însemna că trebuiau scăzute.

După vizionarea numărului inițial, albina zbura printr-o gaură într-o cameră decizională unde avea de ales dacă să zboare în stânga sau în dreapta labirintului.

Pe una dintre părți se afla soluția incorectă la problemă și pe cealaltă parte soluția corectă a unui număr fie +1, fie -1. Răspunsul corect era schimbat aleatoriu de-a lungul experimentului pentru a evita ca albinele să intre doar într-o parte a labirintului.

La începutul experimentului, albinele făceau alegeri aleatorii până în momentul în care puteau rezolva problema, În cele din urmă, după 100 de încercări ce au durat între 4 și 7 ore, albinele au învățat că albastru înseamnă +1, în timp ce galben înseamnă -1. Albinele au putut din acel moment să aplice regula noilor numere.

Scarlett Howard spune că abilitatea de a face operațiuni matematice de bază a fost vitală în înflorirea societăților umane din punct de vedere istoric, având dovezi ale faptului că egiptenii și babilonienii foloseau algoritmi matematice în jurul anului 2.000 îC.

„În ziua de astăzi, aflăm atunci când suntem copii că un simbol de tip plus înseamnă să adunăm două sau mai multe cantități, în timp ce minus înseamnă că trebuie să scădem”, spune ea.

„Descoperirile noastre arată că înțelegerea complexă a simbolurilor matematice ca limbaj este ceva ce multe creiere pot face și ne ajută să explicăm cum multe culturi umane, în mod independent, au dezvoltat abilități numerologice”.

Sursa articolului:

Materiale oferite de RMIT University. Notă: Conținutul poate fi editat ca lungime și stil.

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190206200358.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
De ce le e frică oamenilor de plictiseală

Plictiseala a devenit un alt cuvânt murdar precum durerea sau coșmarul. Oamenii vor să evite plictiseala sub toate formele și...

Închide