Albinele pot „da timpul înapoi”

0

Cercetatori de la Arizona State University au descoperit ca albinele mai batrane inverseaza cu efcienta imbatranirea cerebrala atunci cand preiau responsabilitati ale stupului de care in mod uzual se ocupa mult mai tinere. In timp ce prezentele cercetari asupra dementei umane in legatura cu varsta se concentreaza pe descoperirea unor noi medicamente, cercetatorii spun ca aceste descoperiri sugereaza ca interventiile sociale pot fi folosite pentru a incetini sau trata aspectele legate de imbatranire. 

Intr-un studiu publicat in revista stiintifica Experimental Gerontology, o echipa de cercetatori de la ASU si Norwegian University of Life Sciences, condusa de Gro Amdam, profesor asociat la ASU School of Life Sciences, a prezentat descoperiri prin care pacalirea albinelor mai batrane sa faca munci sociale in interiorul stupului cauzeaza schimbari in structura moleculara a creierelor lor.

“Stiam din cercetarile anterioare ca atunci cand albinele stau in stup si au grija de larve – copiii albinelor – raman din punct de vedere mental competente pentru intreaga perioada in care le putem observa” spune Amdam. “Totusi, dupa perioada in care fac pe doica, albinele zboara pentru a strange mancare si incep sa imbatraneasca foarte rapid. Dupa doar doua saptamani, albinele ce strang mancare au aripi uzate, corpuri fara par si cel mai important, isi pierd functiile cerebrale – masurate ca abilitate de a invata lucruri noi. Am vrut sa aflam daca exista plasticitate in procesul de imbatranire, asa ca ne-am intrebat Ce s-ar intempla daca am pune albinele ce strang hrana sa aiba grija din nou de copiii in starea de larva??”

honeybees-brain-aging

Albinele tinere au grija de puii de albina numiti larve. Fiecare larva seamana cumva cu un croisant, avand fiecare compartimentul sau hexagonal in interiorul coloniei. Fiecare albina patruleaza cuibul si inspecteaza fiecare compartiment pentru a curata si pentru a hrani larvele. Imaginea adaptata dupa o fotografie de Bente Smedal.

in timpul experimentelor, cercetatorii au eliminat toate albinele tinere doici din cuib – lasand doar regina si copiii. Atunci cand albinele mai in varsta ce strangeau hrana s-au intors in cuib, activitatea s-a diminuat pentru cateva zile. Apoi, unele dintre albinele batrane s-au intors la adunat mancare in timp ce altele au ramas sa aiba grija de cuib si de larve. Cercetatorii au descoperit ca dupa zece zile, circa 50% dintre albinele batrane ce au ramas in stup si-au imbunatatit in mod semnificativ abilitatea de a invata lucruri noi.

Echipa lui Amdam a descoperit nu numai un reviriment al capacitatii de invatare a albinelor dar si o modificare a proteinelor din creierele lor. Comparand creierele albinelor ce s-au imbunatatit fata de cele care nu s-au schimbat, doua proteine s-au modificat semnificativ. Au descoperit Prx6, o proteina descoperita in oameni, ce poate reprezenta protectie impotriva dementei – inclusiv boli precum Alzheimer – si au mai descoperit o a doua proteina ce protejeaza alte proteine de la a fi distruse atunci cand creierul sau alte tesuturi sunt expuse la stres, la nivel celular.

In general, cercetatorii sunt interesati in crearea unui medicament ce poate ajuta la mentinerea functiilor creierului, cu toate ca pot fi in fata a cel putin 30 de ani de cercetari si incercari.

“Poate ca interventiile sociale – schimband modul in care relationezi cu mediul – este ceva ce putem face astazi pentru a ne mentine creierele tinere”, spune Amdam. “Pentru ca proteinele din studiu sunt aceleasi si in cazul oamenilor, acestea ar putea sa raspunda spontan la diverse experiente sociale.”

sursa:

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Oana Pellea la TEDxBucharest – despre curaj, puterea interioară și frumos

Am aflat cu surprindere ca faimoasele conferinte din seria TED au inceput sa se tina si in Romania. Entuziasmat, am...

Închide