”Acțiunea ciudată” a lui Einstein devine fenomen de masă

0

POate cea mai ciudată prezicere a teoriei cuantice este inspearabilitatea cuantică (entanglement), un fenomen prin care două obiecte îndepărtate devin legate într-o manieră care încalcă atât principiile fizicii clasice dar și o înțelegere de ”bun-simț” a realității. În 1935, Albert Einstein și-a exprimat îngrijorarea sa legată de acest concept, referindu-se la el ca la ”o acțiune ciudată la distanță”.

Aceasta este o ilustarație a unor membrane de 15 micrometri așezați pe un chip de silicon pentru un experiemnt. Membranele vibrează la ofrecvență ultrasonică  iar starea cuantică specifică prezisă de Einstein a fost creată prin vibrație.Imagine: Aalto University/Petja Hyttinen & Olli Hanhirova, ARKH Architects.

Astăzi, inseparabilitatea cuantică este considerată un punct de cotitură în mecanica cuantică, fiind o resursă de bază pentru o sumedenie de tehnologii cuantice cu potențial de transformare. Inseparabilitatea cuantică este, totuși, extrem de fragilă și a fost observată doar în cadrul unor sisteme microscopice precum lumina sau atomi, ceva mai recent și în cazul circuitelor electrice super-conductive.

Într-o lucrare publicată recent în revista Nature, o echipă condusă de Prof. Mika Sillanpää de la Aalto University din Finlanda, a demonstrat că inseparabilitatea cuantică a obiectelor masive poate fi generată și detectată.

Cercetătorii au reușit să aducă mișcarea a două membrane individuale – fabricate din aluminiu așezat pe un chip de silicon – într-o stare cuantică de inseparabilitate cuantică. Obiectele din experiment sunt cu adevărat masive și macroscopice comparativ cu scara atomică: membranele circulare au o lățime similară părului uman.

Echipa a inclus și cercetători de la the University of New South Wales Canberra din Australia, the University of Chicago și the University of Jyväskylä din Finlanda. Abordarea folosită în experiment s-a bazat pe o inovație teoretică dezvoltată de  Dr. Matt Woolley de la UNSW și Prof. Aashish Clerk,acum membru al the University of Chicago.

‘Corpurile ce vibrează sunt făcute să interacționeze prin intermediul unui circuit super-conductor de microunde. Câmpurile electromagnetice din circuit sunt folosite pentru a absorbi toate perturbările termice și să lase doar vibrațiile mecanice cuantice,’ spune Mika Sillanpää, descriind detaliile experimentului.

Eliminarea tuturor formele de zgomot este crucială pentru experimente, ceea ce înseamnă că ele trebuie să fie făcute la temperaturi extrem de mici, aproape de zero absolut, la -273 °C. Remarcabil, abordarea experimentală permite ciudata stare de inseparabilitate cuantică să dureze perioade lungi de timp, în cazul de afță pentru o jumătate de oră.

‘Aceste măsurători sunt o mare încercare însă extrem de fascinante. În viitor, vom încerca să teleportăm vibrații mecanice. În teleportarea cuantică, prorietățile corpurilor fizice pot fi transmise la distanțe arbitrare folosind canalul ”acțiunii ciudate la distanță”,’ explică Dr. Caspar Ockeloen-Korppi, conducător al echipei care a realizat studiul și cel care a făcut măsurătorile.

Rezultatele demonstrează că este acum posibil să avem control asupra unor mecanice cuantice mari în care stările cuantice exotice pot fi generate și stabilizate. Această realizare nu doar deschide niște noi uși către noi tehnologii cuantice și senzori, dar ne poate ajuta la studiul unor fundamente ale fizicii, de exemplu, înțelegerea foarte sumară a legăturii dintre gravitație și mecanica cuantică.

Sursa articolului:

Materiale oferite de Aalto University. Notă: Conținutul poate fi editat ca lungime și conținut.

Referința de jurnal:

C. F. Ockeloen-Korppi, E. Damskägg, J.-M. Pirkkalainen, M. Asjad, A. A. Clerk, F. Massel, M. J. Woolley, M. A. Sillanpää. Stabilized entanglement of massive mechanical oscillators. Nature, 2018; 556 (7702): 478 DOI: 10.1038/s41586-018-0038-x

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180425131858.htmAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
9 beneficii impresionante ale leușteanului

Unele dintre cele mai importante beneficii ale leușteanului sunt abilitatea sa de îmbunătăți sănătatea pielii, de a întări sistemul imunitar,...

Închide