Formarea omului şi sfaturi pentru viaţa lui

0

Personalitate nonconformistă, cunoscut ca un critic dur al medicilor dogmatici din vremea sa, Paracelsus rămâne în istoria umanităţii unul din cei mai străluciţi medici, alchimişti şi oameni de ştiinţă ai Renaşterii. Învăţăturile sale, contestate de către unii şi apreciate de către alţii, l-au făcut cunoscut atât în perioada în care a trăit, dar şi odată cu trecerea timpului, inclusiv în zilele noastre.

Paracelsus era un adept al cunoaşterii dobândite prin experienţă, al meseriei „furate” de la cei care au atins măiestria într-un domeniu, şi a combătut întotdeauna cunoaşterea scolastică, erudiţia lipsită de o bază experimentală. El credea că magia naturală este prezentă în toate lucrurile şi că ea este de fapt „puterea care vine de la Dumnezeu”.

Mai mult, el susţine că omul este format din Limbus, Limbusul fiind universal, prin urmare este mama tuturor lucrurilor. Altfel spus, tot ce există, inclusiv omul, are aceeaşi origine, şi fiecare lucru este atras de originea sa.

“Dacă omul n‑ar fi format astfel, adică din întreg şi din toate părţile sale, şi dacă fiecare om ar fi făcut dintr‑o singură parte separată de lume şi esenţial distinctă de celelalte (părţi ale lumii), el nu ar mai fi capabil să primească influenţele care rezidă în întreg. Dar sufle­tul lumii celei mari are aceleaşi diviziuni, proporţii şi părţi ca şi sufletul omenesc, iar trupul material al omului primeşte trupul material al Naturii, în acelaşi sens în care fiul primeşte «sângele» tatălui său”. (Paracelsus)

femeia in zodiacMai mult, el are o explicaţie sau o asemănare şi pentru femei şi bărbaţi, dar şi pentru procesul procreării. Astfel, el aseamănă femeia cu solul care asigură mediul propice dezvoltării şi creşterii, iar bărbatul este asemuit sămânţei plantate în sol. Teoria lui despre cei doi, dar şi despre felul în care femeile şi bărbaţii contribuie la naşterea unui om sunt surprinzătoare pentru unii. Pe când, în concepţia lui Paracelsus femeia este responsabilă cu dorinţa, bărbatul este cel de la care copilul primeşte înţelepciunea:

“Femeia fiind, totuşi, mai apropiată de Natură, asigură solul în care sămânţa bărbatului găseşte condiţii cores­punzătoare pentru a se dezvolta. Ea hrăneşte, dezvoltă şi face să se coacă sămânţa, fără ca ea însăşi să producă vreo sămânţă. Bărbatul, deşi se naşte din femeie, nu derivă niciodată din femeie, ci întotdeauna din bărbat. Cauza interacţiunii mutuale a celor două sexe este atrac­ţia lor reciprocă. Tendinţele bărbatului îl determină să gândească şi să facă speculaţii, speculaţiile dau naştere dorinţei, dorinţa devine pasiune, pasiunea acţionează asupra imaginaţiei, iar imaginaţia lui creează semenul. De aceea Dumnezeu a pus semenul în imaginaţia băr­batului, şi a plantat în femeie dorinţa de a fi atrasă de bărbat. Matricea conţine o puternică forţă de atracţie pentru semen, asemănătoare puterii magnetului care atrage oţelul”.

Explicaţiile anomaliilor omeneşti

Paracelsus oferă o explicaţie şi pentru apariţia anomaliilor trupeşti, încă de la naştere. El susţine faptul că semenul este format din toate părţile tru­pului în proporţie egală, astfel explicându-se de ce unele persoane se pot naşte fără anumite organe. Dacă, din anumite cauze, o parte sau alta a organismului uman nu par­ticipă la formarea semenului, esenţa acelei părţi va lipsi la constituirea fluidului seminal şi nu va putea reproduce partea corespunzătoare în matrice. Dacă, din alte cauze, o parte din organismul tatălui produce o cantitate dublă de semen, copilul s‑ar putea naşte cu un număr mai mare de membre.

Mai mult, imaginaţia bărbatului contribuie la pro­cesul de producere a semenului, iar imaginaţia mamei exercită o mare influenţă asupra dezvoltării fetusului. Astfel, se explică asemănarea dintre copii şi părinţi.

Paracelsus

Naşterea gemenilor sau naşterile multiple se produc atunci când uterul atrage semenul cu mai mult decât o singură sorbitură. Puterea de atracţie pe care uterul o exercită asupra aurei seminale este atât de mare, încât, la contactul cu fluidul spermatic al animalelor, ea îl poate absorbi şi astfel pot să se nască monştri.

„Se poate spune că imaginaţia tatălui declanşează pu­terea creatoare necesară pentru a da naştere unei fiinţe umane, iar imaginaţia mamei procură materialul pentru formarea şi dezvoltarea ei, dar nici tatăl şi nici mama nu sunt părinţii omului spiritual, căci germenul acestuia provine din Mysterium magnum, şi Dumnezeu este tatăl lui. Părinţii nu‑i înzestrează pe copii cu raţiune, cu toate că ei pot înzestra copilul cu un trup în care principiul raţiunii poate fi capabil sau nu să acţioneze. Raţiunea este dreptul natural înnăscut al fiecărei fiinţe umane; ea este eternă şi perfectă şi nu are nevoie să fie educată în copil, dar ea poate fi învinsă şi eliminată de dogmatism”.

Totodată, pe lângă aceste explicaţii asupra formării omului, Paracelsus susţine că omul este alcătuit şi pe baza a şapte principii sau, mai bine zis din şapte modificări ale unicei esenţe primordial.

  1. Corpul Elementar sau Corpul fizic.
  2. Archeus sau Forţa Vitală
  3. Corpul Sideral sau Corpul Astral
  4. Sufletul Animal
  5. Sufletul Raţional
  6. Sufletul Spiritual
  7. Divinitatea personală

Odată cu aceste principii şi teorii, el a mai oferit oamenilor şi câteva sfaturi pentru o viaţă împlinită, sănătoasă şi spirituală. Sunt sfaturi care au rezistat peste ani şi care, cel mai probabil, vor rămâne valabile şi de acum înainte.

Ai grijă de sănătatea ta! Respiră, bea apă şi mănâncă fructe şi legume! Acestea sunt condiţiile unei vieţi sănătoase, susţine alchimistul. O respiraţie corectă, profundă şi ritmică umple plămânii cu aer proaspăt. Iar cantitatea de apă de care organismul are nevoie este şi ea inclusă pe listă. E nevoie de doi litri de apă pe zi, băuţi încet, cu inghiţituri mici. Mâncarea trebuie mestecată mult, iar alcoolul şi tutunul reduse definitv dacă se poate. De asemenea, el mai spune că baia zilnică este un obicei pe care ni-l datorăm.

Scapă de resentimente! Gândurile rele, pesimiste, resentimentele, regretele şi frustrările nu au ce căuta în viaţa ta. Înlocuieşte-le rapid cu o atitudine pozitivă, plină de entuziasm şi bucurie. Mai mult, evită oamenii răutăcioşi, vanitoşi şi vicioşi. Înconjoară-te de oameni cu voinţă, cu putere mare de înţelegere şi înţelepciune şi care ştiu să poarte discuţii spirituale.

Fii altruist! Fii bun, ajută oamenii, dă-le sfaturi bune, înţelepte şi oferă-le un umăr pe care să poată plânge sau să se descarce. Totuşi, nu te încărca cu emoţii negative, ci încearcă să-ţi păstrezi energia pentru tine şi pe cât posibil, nu te implica sentimental mai mult decât trebuie.

vitruvian man

Nu pune la suflet ofensele! Nu lăsa vorbele urâte să-ţi afecteze şi să-ţi amărască sufletul. Imaginează-ţi că sufletul tău este un templu şi nimeni nu trebuie să-l încarce cu ură şi răutate. Mai mult, Paracelsus susţine că sufletul este divin şi perfect în sine, însă, lipsit de putere din cauza metodelor imperfecte pe care i le-ai furnizat pentru manifestarea sa.

Acordă-ţi zilnic o pauză de meditaţie! Retrage-te zilnic într-un loc ştiut doar de tine, în care să nu te deranjeze nimeni şi în care poţi fii singur cu gândurile şi sentimentele tale. Gândeşte-te numai la lucrurile bune şi frumoase din viaţa ta. Acest exerciţiu îţi va întâri creierul şi spiritul şi te va face să intri în contact cu energiile pozitive. „Evadarea” are mult mai multe beneficii atât pentru trup, cât şi pentru suflet. În astfel de momente se nasc idei strălucitoare, capabile să schimbe întreaga ta existenţă şi să te ghideze către un viitor excelent. Conştiinţa şi vocea interioară, susţine alchimistul, sunt cele care te vor ghida în această călătorie.

Păstrează viaţa personală pentru tine! Abţine-te să împărtăşeşti sentimentele şi emoţiile care-ţi alcătuiesc viaţa personală. Transform-o într-un templu, pe care nimeni să nu-l deschidă şi să-l cunoască. E un exerceţiu excelent pentru mintea şi spiritul tău. Încearcă să nu-ţi expui sentimentele, gândurile, credinţele şi descoperirile nici măcar în faţa celor mai intimi prieteni sau rude.

Priveşte încrezător ziua de mâine şi oamenii de lângă tine! Teama şi neîncrederea sunt cele mai mari arme ale dezastrului personal şi rezultatul tuturor eşecurilor. Ai încredere că ziua de mâine va fi şi mai bună şi mai specială pentru tine şi nu te lăsa doborât de resentimente. Fii încrezător în propriile forţe şi în puterea pe care ai primit-o de la Divinitate. Vei fi uimit să afli că dincolo de toate şi de toţi, Cineva veghează pentru ca tu să fii puternic şi înţelept şi să descoperi lucrurile cu adevărat importante care-ţi compun viaţa.

Bibliografie: Franz Hartmann – Paracelsus, viața și învățătura

Licenţa Creative Commons
„Formarea omului şi sfaturi pentru viaţa lui” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Zece beneficii surprinzatoare ale scortisoarei

Cine nu iubeste putina scortisoara peste placinta cu mere sau in cafea ori ceai? Este unul dintre acele condimente care...

Închide