Pietrele care cresc – un fenomen geologic uimitor

0

Pamantul este o planeta uimitoare si natura este plina de minuni. Ne indreptam acum atentia catre un fenomen geologic extraordinar, cunoscut sub numele de pietrele care cresc. Este dificil sa ne imaginam ca aceste pietre chiar pot creste, insa ele chiar par sa fie vii! Rezervatia naturala Muzeul Trovantilor este localizat in judetul valcea, aproape de drumul ce leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, la 8 km de Horezu. Este aici un satuc mic, denumit Costesti si aici putem gasi cateva pietre fascinante si misterioase cunoscute sub numele de trovanti, despre care se crede ca au viata in ele.

Trovant este un termen geologic folosit deseori in Romania, el insemnand nisip cimentat. Trovantii sunt fenomene geologice ce apar sub forma unor nisipuri cimentate de forma sferica, nascute din cauza unor activitati seismice puternice.

Cutremurul care se crede ca a creat primii trovanti a avut loc acum 6 milioane de ani. Ceea ce face ca acesti trovanti sa fie unici si misteriosi este faptul ca se reproduc dupa ce intra in contact cu apa. Dupa ploi torentiale pietrele cresc de la 6-8 mm pana la 6-10 m. Acest fapt este intr-adevar remarcabil!

Unul dintre aspectele cele mai ciudate in legatura cu aceste pietre este faptul ca desi au dimensiuni diferite, de la cativa mm pana la chiar 10 m, ei sunt foarte asemanatori intre ei, daca luam in considerare o lege naturala ce spune ca nu existe pietre identice.

 

Trovantii din Romania 

In plus, exact ca in cazul pietrelor faimoase din Death Valley, California, trovantii se muta deseori dintr-un loc in altul. Cercetatorii cred ca pietrele cresc in dimensiune datorita continutului mare de diverse saruri minerale continute sub coaja lor. Atunci cand suprafata devine uda, aceste substante chimice incep sa se imprastie, creand presiune asupra nisipului, astfel facand piatra sa „creasca”.

O piatra vie
Un trovant cu forma ciudata
Actualmente trovantii sunt protejati prin lege

Totusi, in ciuda tuturor eforturilor, cercetatorii nu au reusit sa aduca o explicatie logica faptului ca pietrele au extensii care sunt asemanatoare radacinilor si ca atunci cand acestea sunt taiate, sectiunile prezinta inele colorate, exact ca in cazul copacilor.

Aceste pietre se comporta aproape ca un soi de forma de viata anorganica necunoscuta! Nu putem nega faptul ca planeta noastra este cu adevarat uimitoare!

Locuitorii din zona au observat pietrele cu proprietati ciudate de mai bine de 100 de ani, insa nu au acordat acestora o atentie speciala. De multe ori, pietrele au fost folosite ca material de constructie sau ca pietre funarare. Astazi, Muzeul Trovantilor din Romania este protejat de UNESCO.

sursa: 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Semne antice misterioase din orasul lui David raman inca fara explicatie

In timpul unor sapaturi efectuate in orasul lui David, Ierusalim, arheologii au descoperit cateva semne misterioase sculptate in piatra, avand...

Închide