MULTA MATERIE NEAGRA IN JURUL SOARELUI

0

Materia neagră a fost introdusă prima dată de astonomul elveţian Fritz Zwichy în 1930. El a descoperit că aglomerările de galaxii sunt umplute cu o misterioasă materie întunecată (neagră) ce le ţine laolaltă. Aproape în acelaşi timp, Jan Oort din Olanda descoperea că densitatea materiei din jurul Soarelui era aproape de două ori mai mare decât putea fi explicată numai prin prezenţa stelei şi a gazelor. În anii următori astronomii au emis o teorie a materiei negre şi a formării şi structurii acesteia care explică formarea roiurilor de galaxii din Univers, dar cantitatea de materie neagră din sistemul nostru solar a rămas un mister. La decenii după măsurătorile lui Oort studiile au descoperit de la 3 – 6 ori mai multă materie neagră decât era aşteptat. Apoi, anul trecut a fost folosită o nouă metodă şi rezultatele au fost mult sub aşteptări. Comunitatea ştiinţifică a rămas perplexă, crezându-se că măsurătorile pur şi simplu nu sunt destul de acurate pentru a obţine un răspuns coerent.

Teste pe o simulare a Căii Lactee

Acum o echipă internaţională condusă de cercetători de la Universitatea din Zürich au dezvoltat o nouă tehnică. Aceştia au folosit o ultra-sofisticată simulare a Căii Lactee pentru a testa metoda lor de măsurare înainte de o aplica asupra testului propriu-zis. Acest test a indicat o serie de surprize: au observat că metodele anterioare erau părtinitoare cu o evidentă tendinţă de subevalua cantitatea de materie neagră. Cercetătorii au dezvoltat apoi o tehnică potrivită pentru a obţine datele reale din simularea pe care au încercat-o. Aplicând tehnica asupra poziţiilor a mii de stele pitice portocalii K din preajma Soarelui, au obţinut o nouă măsurătoare asupra densităţii materiei negre locale.

Dovezi ale materiei negre în jurul Soarelui

„Suntem 99% siguri că există materie neagră în jurul Soarelui,” spune şeful echipei Silvia Garbari. De fapt, în realitate, estimările acesteia în legătură cu densitatea materiei negre au fost depăşite: au găsit mai multă materie neagră decât se aşteptau cu 90% certitudine. Există un procent de 10% posibilitate ca să fie o eroare statistică, dar dacă datele viitoare confirmă aceste măsurători, valorile mari obţinute sunt explicate de Silvia: „Aceasta ar putea fi prima dovadă a unui „disc” de materie neagră în Galaxia noastră, după cum de altfel s-a şi prezis în teorie şi în simulările numerice ale formării galaxiilor sau că haloul materiei negre din galaxia noastră este aplatizat, astfel mărindu-se densitatea locală de materie neagră.”

„Mulţi fizicieni pariază pe materia neagră ca fiind o nouă particulă fundamentală care interacţionează foarte slab numai cu materia normală, dar destul de puternic pentru a putea fi detectată în experimente făcute la adâncimi mari sub pământ. O măsurătoare exactă a densităţii este esenţială pentru asemenea experimente după cum explică co-autorul prof. George Lake: „Dacă materia neagră este o particulă fundamentală, miliarde de astfel de particule vor fi trecut prin corpul tău până la finalul citirii acestui articol. Prin experienţe fizicienii speră să poată capta în fiecare an câteva dintre aceste particule în experienţe precum XENON sau CDMS, care au loc în prezent. Înţelegând proprietăţile  materiei negre este putem descoperi din ce fel de particule se compune.

sursa: Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
5 INTREBARI PENTRU SUFLET – raspunde Anda Ciobanu

Azi poposim iarăşi pe meleagurile unui alt suflet care şi-a re-găsit drumul de lumină şi păşeşte pe el cu curaj,...

Închide