Matematica trecutului – de Gary Kasparov – partea 1

1

Garry Kasparov a castigat titlul de Campion Mondial la Sah in anul 1985 – la varsta de  22 de ani. El a fost numarul unu pentru 255 de luni, pe departe cea mai lunga perioada in care cineva a fost in acea pozitie si aproximativ de trei ori mai mult decat rivalul sau principal, Anatoly Karpov. In 1997, intr-un meci istoric care a fost pe prima pagina pe intreg mapamondul, el a invins supercomputerul IBM, Deep Blue.

Inca din copilarie, am fost foarte interesat de istoria antica si medievala. De asemenea am o foarte buna memorie, ceea ce imi permite sa imi aduc aminte evenimente istorice, date, nume si detalii in legatura cu acestea. Asa ca, dupa ce am citit multe carti de istorie am analizat si am comparat informatiile si am inceput sa simt ca este ceva in neregula cu datele din antichitate. Erau prea multe discrepante si contradictii ce nu pot fi explicate daca sunt puse in cronologia normala a trecerii timpului. De exemplu, haideti sa vedem ce stim despre Roma antica.

Lucrarea monumentala The Decline and Fall of the Roman Empire, scrisa de catre istoricul si invatatul englez Edward Gibbon (1737-1794), reprezinta o sursa extraordinara de informatii detaliate despre istoria Imperiului Roman. Inainte de a comenta aceasta carte vreau sa fac o remarca in legatura cu faptul ca nu imi pot imagina – datorita vastitatii teritoriilor controlate – ca romanii nu foloseau harti geografice sau ca faceau comert fara a avea un sistem bancar, sau cum armata romana ce era baza intinderii imperiului a fost incapabila sa isi imbunatateasca armele sau tacticile militare de-a lungul a 9 secole de razboaie. Folosind o matematica simpla, este posibil sa descoperim in istoria antica  cateva asemenea contradictii dramatice pe care istoricii par sa nu le ia in considerare. Haideti sa analizam unele dintre numere.

E. Gibbon ofera o descriere precisa a legiunilor romane, care „… erau impartite in 10 cohorte… Prima cohorta, … era formata din 1.105 soldati… Celelalte 9 cohorte erau formate din 555 de soldati, … Intraga infanterie romana continea 6.100 de oameni.” El mai scrie „Cavaleria, fara de care forta legiunilor nu ar fi fost perfecta, era impartita in 10 trupe sau scuadroane; primul, ca acompaninant al primei cohorte, era format din 132 de oameni; in timp ce urmatoarele noua numarau cate 66 de oameni. Intreaga formatie forma un regiment… de 726 de cai, in mod natural conectati cu legiunile respective…”

In final ofera o estimare completa a legiunilor romane: „Putem numara, totusi, ca legiunea, care in sine era un corp format din 6.931 de romani, putea ajunge, impreuna cu trupele auxiliare la aproximativ 12,500 de oameni. Pastratorii pacii din timpul lui Hadrian si a succesorilor sai  erau compuse din mai bine de 30 de astfel de brigade formidabile; probabil o forta formata din 375.000 de oameni.”

Aceasta enorma forta militara de 375.000 de oameni, mentinuta in timp de pace, era mai mare decat armata lui Napoleon din secolul 19. Dupa 1.800, Napoleon a condus manevre cu o armata compusa din 250.000 de oameni. [Sursa: Wikipedia  sau Enciclopedia Britannica online: ]

Vreau sa subliniez faptul ca Encyclopedia Britannica sustine ca „Bataliile de pe continent de la mijlocul secolului 18 implicau armate de aproximativ 60.000 pana la 70.000 de oameni.” Desigur ca o armata are nevoie de arme, echipamente, provizii etc.

Din nou E. Gibbon ne ofera multe detalii” „In afara armelor, pe care legionarii le considerau o povara usoara, acestia carau mobila de buctarie, instrumente pentru fortificatii si provizii pentru multe zile. Sub aceasta greutate, care ar incovoia un soldat modern delicat, ei erau antrenati sa parcurga in aproximativ sase ore aproape 32 de km. La aparitia dusmanului, isi aruncau poverile si rapid intrau in formatie in coloane pentru a se lupta.”

Aceasta descriere a endurantei si puterii medii ale unui soldat roman normal este extraordinara. Ne conduce catre strania concluzie ca, la un moment dat, rasa umana a regresat in ceea  ce priveste capacitatea ei de a face fata problemelor fizice. Este posibil sa fi existat un declin gradat al rasei umane, intalnind mii de atleti de talia lui Schwarzenegger in timpul romanilor ce au evoluat in eroi medievali cu corpuri relativ firave (precum ale adolescentilor de azi), ale caror mici armuri sunt expuse cu mandrie in muzee? Exista vreo explicatie bilogica sau genetica ce poate sa explice aceasta schimbare dramatica ce a afectat rasa umana intr-o perioada de timp atat de scurta?

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Elibera-RE

Midnight Sun | Iceland from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.. Imagineaza-ti ca ai o imensa sita prin care poti cerne realitatea. E...

Închide