Marele zid al Siberiei, vechi de 2.000 de ani descoperit în Munții Altai

0

Metereze gigantice protejau Munții Altai în partea de nord, spune arheologul profesor Andrey Borodevsky.

Complexul de ziduri – acum aproape complet ascuns ochiului – este datat într-o epocă îndepărtată, precum cea în care a fost construit Marele zid chinezesc. sau Zidul lui Adrian.

Ascunse sub un strat gros de iarbă și pământ sunt pietre uriașe așezate acolo de oameni acum foarte mult timp, spun cercetătorii.

Un sistem de șase șiruri de ziduri paralele limitau accesul către complexul din Munții Altai din direcția nord, prin valea râului Katun. Nu se știe cine a construit aceste metereze gigantice.

Grosimea lor este de zece metri cu o înălțime impresionantă de până la 8 metri.

Imagine: Andrey Borodovsky

”La est de aceste ziduri este o trecere destul de largă, care este limitată la baza munților de o altă serie de ziduri, orientate est-vest de-a lungul văii Katun”, a declarat acesta.

Există nouă ziduri în apropierea pantelor muntoase.

Profesorul Andrey Borodovsky a declarat: ”Aceste ziduri au fost în mod clar construite pentru a opri năvăliri ale unor mulțimi de oameni și pentru a-i face pe aceștia să treacă printr-o trecătoare ângustă în direcția aleasă de constructori”.

Poziționarea pe hartă a descoperirii

Locația zidurilor Altai și date din analizele geofizice. Imagine: Andrey Borodovsky

Analiza geofizică cu scannere arată faptul că structurile sunt construite de om și nu sunt naturale.

În acest fel accesul dinspre stepe către munți – casa unor civilizații antice, precum populația Pazyryk – putea fi controlat.

Unele dintre ziduri au fost distruse de construcția autostrăzii Chuya în perioada țaristă, modernizată apoi de Stalin, folosind la muncă prizonieri.

Secțiunea vestică a meterezelor s-a pierdut în mare parte când satul modern Sourga a fost extins.

‘Nu este ușor să fotografiezi zidurile ca să se vadă”, a spus Andrey Borodovsky. Nici imaginile din satelit nu ajută prea mult.

Cu toate acestea profesor Borodovsky insistă, punctând că analizele geofizice cu scannere arată că structurile sunt construite de mâna omului, nefiind formațiuni naturale.

El a anunțat un plan pentru anul viitor de a conduce o cercetare amănunțită acolo – cu toate că lungimea actuală nu depășește în total 1 km identificat – pentru că aceste ruine au o mare semnificație istorică.

Oameni de știință din Siberia cercetează zidurile Altai, ascunse sub un strat gros de pământ și vegetație. Imagine: Andrey Borodovsky

Până în acest moment dovezile arheologice descoperite în jurul zidurilor vorbesc despre o prezență în epoca medievală în zonă, însă cercetători de la

So far archeological evidence of man from the areas around the walls points to a medieval presence yet the researcher from the Institute of Archaeology and Ethnography din Novosibirsk sunt convinși că se vor descoperi dovezi ale unei construcții cu mult anetrioare.

”Geofizica a confirmat în mod indubitabil că zidurile Souzga au fost create în mod artificial”, a declarat el pentru The Siberian Times.

”Nu este ușor să determini vârsta exactă a unei asemenea construcții, când a fost creată, însă cred că perioada este undeva în jurul primului mileniu înaintea erei noastre – începutul unei noi ere.

Aceasta ar corespunde Epocii de FIer sau chiar de Bronz, însă cel mai probabil – de Fier.

Îmi bazez declarațiile pe faptul că aceasta este perioada în care s-au construit asemenea metereze peste tot pe glob, de exemplu faimosul zid a lui Adrian se încadrează și el în această perioadă. Problema este că toate descoperirile făcute în jurul zidului, până acum, sunt datate în perioada medievală.

Însă eu cred că în Epoca Medievală nu exista o comunitate destul de mare și puternică care ar fi putut să își permită să ridice o asemenea construcție grandioasă.

De asemenea, nu exista o nevoie reală pentru o construcție de o scară așa de mare pentru că în Perioada Medievală existau doar comunități mici și împrăștiate aici.

Andrey Borodovsky a mai declarat: ”Toate liniile defensive impresionante din Eurasia sunt construite la începutul primului mileniu îC până undeva la mijlocul primului mileniu dC.

”Aceasta a fost perioada Epocii de Bronz și începutul Epocii de Fier, incluzând perioada hunilor, chiar și cea a marilor migrații a popoarelor.

Procesul creării unei asemenea frotificații poate fi explicat de o serie de factori.

Primul dintre ele, apariția unor resurse umane semnificative în această eră, datorită potențialului unei economii de manufactură integrată.

Cel de-al doilea este agravarea situației conflictelor militare și o creștere semnificativă a scării acestora.

Cel de-al treilea este formarea unor state mari și a unor entități proto-statale, care aveau granițe economice, culturale și politice, iar aceste granițe… erau menite să separe lumea lor de cea a străinilor.

Ne amintim de Marele zid chinezesc, care a fost ridicat de-a lungul unor secole și practic terminat în secolul 3 îC, iar Zidul lui Adrian din Marea Britanie, la declinul Imperiului Roman de Apus.

În aceiași serie de structuri defensive mamut este și the Serpent’s Wall (Zidul șarpelui) (un sistem antic de fortificații din pământ de-a lungul întregii Ukraine, de la orașul Zmiiv din est până în Podolia în vest), iar perioada în care sunt începute este sfârșitul Epocii de Bronz.

Sursa: siberiantimes

sursa: https://www.look4ward.co.uk/archeology/2-000-year-old-great-wall-of-siberia-built-by-unknown-civilization-discovered-in-altai-mountains/Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Depresia: inamic sau un bun prieten?

În ziua de astăzi, datorită traiului în mediu urban  - artificial - și al ritmului infernal de muncă și viață,...

Închide