Prezentul: puterea din interiorul nostru

0

Mintea noastră are tendința să se gândească, mai mult decât orice, la viitor și să-și amintească momentele plăcute din trecut. Nimic rău în asta, însă parcă ceva lipsește. Prezentul. Între dorința și speranța pentru perfecțiunea zilei de mâine și rememorarea zilelelor din urmă, prezentul cade într-un con de umbră. Rezultatul, susțin din ce în ce mai mulți psihoterapeuți, nimic altceva decât anxietate, depresie și stres.

Pe termen scurt, speranța pentru un viitor ideal și rememorarea unor clipe fericite nu este o tragedie. Însă în momentul în care viața ta ajunge să se compună doar din cele două realități, problema se acutizează. Căci prezentul ne este dat să-l trăim și să-l prețuim.

Prezentul, puterea din ființa noastră

Dar ce este prezentul și de este atât de important? Un răspuns memorabil este dat de Eckhart Tolle, în cartea lui,”Puterea Prezentului”. Prezentul este singura constantă a vieții noastre. Este singurul adevăr:

De ce este cel mai preţios lucru? În primul rând, pentru că este singurul care există. Este tot ceea ce există. Eternul prezent este spaţiul în care se derulează viaţa dvs., singurul factor care rămâne constant. Viaţa este acum. Nu a existat niciodată vreun timp în care viaţa dvs. să nu fie acum şi nici nu se va întâmpla vreodată. În al doilea rând, Clipa de acum este singurul punct care vă poate duce dincolo de graniţele limită ale ale mintii. Este singurul punct de acces în lumea lipsită de timp şi de formă a Fiinţei”.

Viața, mai spune el, poate fi simțită și trăită la maximum numai prin ”Clipa de acum”, numai trăind momentul prezent.

Asta însă, nu înseamnă că trebuie să renegăm trecutul sau să ignorăm viitorul. Trebuie doar să fim mult mai ancorați în prezent pentru a putea ajunge la viitor. De fapt, prezentul este singurul moment care ne poate face să sperăm și să trăim cu adevărat.

Care sunt efectele concentrării pe momentul prezent?

 1. Eficiență

Concret, prezentul este singurul care ne ajută să rămânem concentrați asupra lucrurilor cu adevărat importante. Eficiența, mai ales, în epoca în care gadget-urile și tehnologia ne ocupă mare parte din timp, iar cerințele exterioare și interioare se răsfrâng asupra noastră ca o avalanșă este o cerință obligatorie. Ori ea nu poate fi atinsă dacă gândurile noastre sunt ancorate în trecut, ori zboară cu repeziciune spre viitor. Ea se dezvoltă și crește în prezent. Numai fiind ancorați în clipa de acum, mai spune Eckhart Tolle, ne vom putea concentra și vom putea fi mai productivi.

 1. Claritate

Chiar și când ne gândim la un singur moment sau obiect, în mintea noastră mai pătrund și alte gânduri, care ne pot împiedica să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut. În acel moment, amintirile sau visele pun stăpânire pe gândirea noastră, atrăgând după sine, deconcentrarea. În situații limită, procesul poate fi riscant și decisiv atât în carieră, cât și în viața personală. În schimb, spune EckhartTolle, dacă rămânem ancorați în prezent, gândim mai clar, luăm decizii mai bune și obținem rezultate mai multe.

 1. Sănătate

Sigur că sună mult prea prăpăstios o astfel de afirmație. Însă, cei mai mulți oameni depresivi, triști și nefericiți nu știu să trăiască în prezent. Ei nu uită și nici nu iartă trecutul, și, mai mult, nu învață din experiențele trăite. Să nu uităm că anxietatea apare, în unele cazuri și pe fondul neasumării momentului prezent. Clipa prezentă ajută mintea să rămână concentrată pe lucrurile reale și nu o lasă să ”zburde” în locuri negativiste.

Cum te poți bucura mai mult de prezent?

clepsidraPrezentul înseamnă luciditate și focalizarea pe soluții. Înseamnă sănătate mintală și bucurie de viață. Cum poți să fii mai ancorat în prezent și să-l trăiești la maximum? Există câteva trucuri la îndemâna noastră, de care am putea profita.

 • Acordă-ți zilnic, câteva minute pentru a efectua exerciții de respirație.

 • Înconjoară-te de lucrurile de care ai cu adevărată nevoie în clipa respectivă.

 • Zâmbește mai mult și gândește pozitiv.

 • Fă lucrurile treptat și acordă-I fiecăruia atenția necesară.

 • Organizează-ți eficient timpul.

 • Bucură-te de lucrurile simple: o plimbare în parc, o întâlnire cu prietenii sau o seară la film.

 • Fii spontant și nu refuza propunerile venite pe ultima sută de metri.

 • Găsește-ți un hobby care să-ți aducă satisfacție. Spre exemplu, poți face voluntariat.

 • Învață de la copii. Ei trăiesc momentul fără a se gândi la trecut sau a spera la viitor.

Faceţi din Clipa de acum ţinta principală a vieţii dumneavoastră. Dacă mai înainte sălăşluiaţi în timp şi făceaţi din când în când vizite scurte în Clipa de acum, locuiţi de acum încolo în prezent şi vizitaţi din când în când trecutul şi viitorul, atunci când trebuie să faceţi faţă aspectelor practice ale unei situaţii. Spuneţi mereu „da” momentului prezent.” (Echkart Tolle)

Creative Commons License
Prezentul: puterea din interiorul nostru by AimGroup is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum m-am trezit în fine din viețile trecute

Prima dată când am fost ghidată într-o regresie într-o viață anterioară eram în Thailanda, în 2005. Tema regresiei a fost...

Închide