Cele 10 principii morale ale unui creștin

1

În prezent, majoritatea dintre noi, ne declarăm creștini. Dar, oare câți dintre noi am stat să analizăm în profunzime însemnătatea cuvântului? Câți știm cu adevărat ce presupune a fi creștin și câți respectăm legile morale ce definesc creștinismul? E oare de ajuns o simplă declarare a orientării religioase, mersul la biserică sau botezatul? Sau poate e nevoie de mai mult decât atât?

Biblia definește foarte bine și pe înțelesul tuturor ce înseamnă să fii un creștin adevărat. Iar în acest sens, ne-au fost lăsate câteva principii de bază.

1.Creștin este cel care a găsit calea vieții

Eu sunt calea, adevărul și viața”(Ioan 14.6).

Omul este fiul al lui Dumnezeu care prin Hristos își împlinește menirea corespunzătoare ființei sale: adevărul prin rațiune, viața prin iubire și lucrarea prin cale.

Doar prin cele trei atribute omul este capabil să-și afle sensul existenței sale, să descopere cine este, de unde vine și pentru ce trăiește. Odată găsită această cale, omul nu mai este singur pe pământ, nu se mai simte abandonat și nu mai aleargă după iluzii. El știe de acum care este temeiul divin al existenței sale și îl integrează în mintea și-n sufletul lui printr-un raționament bine defint, plin de sensuri și de împliniri. Mai mult, în acest punct, omul găsește în Dumnezu un partener de dialog căruia I se poate confesa și care, se întruchipează în trei persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.

crestin

Totodată, viața unui creștin adevărat trebuie trăită și simțită prin iubire. ”Prin aceasta vor cunoaşte oamenii că sunteţi ucenicii Mei, dacă vă iubiţi unii pe alţii” (Ioan 13.35). Ura, invidia și răutatea nu pot să caracterizeze un adevărat creștin. Oamenii s-au născut din iubire, iar menirea noastră este aceea de a iubit, de a dărui și de a ajuta. Adevărata și sincera dragoste ne ”obligă” să dorim binele aproapelui, indiferent de condiții sau împrejurări. Poate cea mai mare încercare pe care o poate întâmpina un om este aceea de a-și iubi aproapele ca pe el însuși, dar și de a-și iubi dușmanul.

2. Creștin este cel care știe că are viață veșnică

Eu am venit ca voi să aveţi viaţa şi s-o aveţi din belşug” (Ioan 10.10)

Viața veșnică nu e aici pe Pământ. Viața veșnică e sus, în ceruri, lângă Isus Hristos. Cel care crede în veșnicia vieții de apoi, crede în promisiunea lui Isus: ”Eu le dau viaţa veşnică [celor ce-L primesc]; în veac nu vor pieri; nimeni nu-i poate smulge din mâna Mea” (Ioan 10.28) și este convins de veridicitatea acestor trei promisiuni. Cel care are încredere în vorbele Mântuitorului nu va fi lăsat singur și-l va primi pe Isus în viața și-n inima sa. Biblia spune: „Cine are pe Fiul, are viaţa” (I Ioan 5.12). Cu alte cuvinte, Hristos vine să trăiască în viaţa ta. Viaţa veşnică este Hristos în inima ta!

rugaciune3. Creștin este cel care crede în miracolul crucii

Hristos a murit pe Cruce pentru a ne mântui, pentru a ne spăla păcatele și pentru a ne salva. Iată de ce un creștin adevărat trebuie să creadă în cruce, în drumul ei spre mântuirea noastră și în sacrificiul pe care Fiul l-a făcut pentru noi.

4. Creștin este cel care respectă cele 10 porunci

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tău; să nu ai alți dumnezei afară de Mine.
2. Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te inchini lor.
3. Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert.
4. Adu-ți aminte de ziua Domnului și o cinstește.
5. Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca bine să-ți fie și mulți ani să trăiești pe pământ.
6. Să nu ucizi.
7. Să nu fii desfrânat.
8. Să nu furi.
9. Să nu ridici mărturie mincinoasă împotriva aproapelui tău.
10. Să nu poftești nimic din ce este al aproapelui tău.

Un bun creștin este cel care cunoaște cele 10 porunci, le înțelege și le respectă întocmai. Nu se poate, ca un bun creștin să se abată de la ele, să le împlinească doar pe care care îi convin sau să uite pentru o secundă de ele. De asemenea, poruncile trebuie înțelese și respectate în spiritul lor, nu în litera lor. A nu ucide nu înseamnă numai atât. Jignirile se încadrează și ele în această poruncă. Jignind un om, îl rănești emotional. Așadar, poruncile trebuie respectate și înțelese pentru ca viața noastră să fie liniștită, armonioasă și trăită în dragoste pentru Dumnezeu.

5. Creștin este cel care postește și se roagă

Două atribute care desăvârșesc un bun creștin sunt și rugăciunea și postul. Nu te poți numi creștin dacă nu te rogi zilnic și dacă nu rostești ori e câte ori ai ocazia, Rugăciunea Inimii (Doamne, Isus Hristoase, miluește-mă pe mine păcătosul!). Pentru un creștin, rugăciunea este o parte importantă din viață. Prin ea comunicăm cu Dumnezeu, îi spunem necazurile, bucuriile și dorințele. De aceea, rugăciunea trebuie să fie parte din noi, nu numai în momentele de cumpănă, ci și în cele de bucurie și fericire.

Iar ca o completare firească a vieții de creștin este și postul. El reprezintă un act de cinstire a lui Dumnezeu, o jertfă din partea omului, o renunțare de bunăvoie la ceea ce nu ne-a fost oprit, din dragoste și pentru cinstirea lui Dumnezeu, cu scopul de a ne desăvârși din punct de vedere moral. De asemenea, este un exercițiu de înfrânare a poftelor și a patimilor, un mijloc de întărire a voinței și de practicare a virtuții.

6. Creștin este cel milostiv

Fericiți cei milostivi, că aceia se vor milui“ (Matei 5, 7)

Milostenia izvorăşte din iubirea pentru Dumnezeu şi pentru aproape şi ia forma ajutorării materiale şi morale a semenilor aflaţi în nevoie. Putem ajuta material pe cineva, la fel cum, putem ajuta și spiritual. Cu un sfat, cu o vorbă bună, sau pur și simplu cu prezența. Trebuie să fim miloși cu cei din jurul nostru și să oferim ajutor celor aflați în nevoie. Însă la fel de important este să fim milostivi și cu propriul nostru suflet, oferindu-i liniștea și hrana de care are atâta nevoie, mai exact, rugăciunea.

ajutor

7. Creștin este cel care-l primește pe Isus în viața sa

Nu este de ajuns să te naști într-o familie de creștini pentru a primi imediat ”titulatura” de creștin. Lucrul acesta nu te face să fii un copil al lui Dumnezeu. E nevoie să-L primești în viața ta, să-L urmezi, să crezi în El și să-L iubești.Să-ți deschizi inima pentru a-L primi și să fii convins că pentru tine aceasta este alegerea corectă, hotărârea pe care tu ești sigur că ai luat-o.

8. Care-și recunoaște păcatele

Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățească de orice nelegiuire” . (Ioan 1:9)

Un pas important în viața unui creștin este recunoașterea păcatelor și a greșelilor.

Biblia spune că mai întâi, omul trebuie să recunoască faptul că păcatele îl separă de Dumnezeu. Indiferent de faptele pe care le-ai facut, de greșelile comise, în momentul în care mergi cu sufletul deschis și-I ceri iertare, Cu siguranță, Dumnezeu ți-o va oferi. De asemenea, după ce mărturisești păcatul, trebuie să-l și regreți. Să-ți pară rău, să te căiești sincer și din adâncul sufletului pentru greșelile făcute. Simpla mărturisire, neurmată de regrete nu reprezintă nimic. Și în cele de urmă, e nevoie să-i ceri iertare celui căruia i-ai greșit. Să-i mărturisești faptele și să ți le asumi cu adânci urme de regret.

9. Un bun creștin citește Biblia

Un bun creștin citește Biblia. Însă nu o răsfoiește ca pe o carte de beletristică, ci o citește până în momentul în care înțelege povețele, îndemnurile și poruncile pe care le conține. De asemenea, un bun creștin citește în fiecare zi, cel puțin o pagină din Bliblie. Începe cu Evanghelia după Ioan şi Epistola către Romani. Apoi citeşte tot Noul Testament, de la început. Nu uita că, prin acesta comunică Dumnezeu cu tine. În timp ce citeşti, fii atent la exemple demne de urmat sau la instrucţiuni cu care trebuie să te conformezi.

Citeşte Biblia până la saturaţie. Mintea ta va începe să se schimbe, modul tău de gândire se va transforma şi sentimentele tale vor fi înnoite prin lectura Bibliei. În plus, împărtășește cu cei apropiați această experiență, vorbește-le despre pildele citite și analizați-le împreună. Astfel vei dărui și celor din jur un strop din credința ta, din învățăturile acumulate și îi vei face și pe ei să caute cuvântul Celui de Sus.

lumanari10. Cine merge la Biserică

Mersul la Biserică, în lumea modernă, a ajuns să fie aspru criticat de către unii. Ba este considerat a fi o etalare a unei credințe superficiale, ba este văzut ca o modalitate de socializare. În viața unui creștin, Biserica trebuie să fie locul în care inima și gândurile se întâlnesc cu Isus Hristos. Locul în care, fără nicio urmă de rușine sau timiditate, să-I putem împărtăși Celui De sus experiențele prin care am trecut de când nu L-am mai vizitat în casa Sa. Mai mult, Biserica ar trebui să fie locul în care se explică și se citește Biblia, locul în care, vei găsi întotdeauna un ajutor, o mână întinsă, gata să te asculte și să-ți ofere sfaturile și povețele de care ai nevoie. Și nu în ultimul rând, Biserica este locul în care te poți ruga în liniște și armonie, fără a fi întrerupt și este locul în care, cu ajutorul preotului te poți spovedi și împărtăși.

A fi un bun creștin, la urma urmei, nu înseamnă doar un singur lucru. Un creștin adevărat (practicant) trebuie să însumeze o multitudine de calități, trebuie să și le asume, să le urmeze, să le practice și să creadă în ele. Practicarea unuia singur nu te face creștin.

Licenţa Creative Commons
Cele 10 principii morale ale unui creștin de Noul Pamant este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Un comentariu

  1. Imi poti te rog da mai multe detalii despre unde scrie in Biblie despre post si mersul la institutia numita Biserica? Multumesc anticipat!

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cele 8 beneficii pentru exprimarea emoțiilor în scris

Vorbitul despre experințele dificile prin care trecem poate fi o excelentă modalitate de relaxare și de îndepărtare a durerii emoționale....

Închide