4 învățături spirituale de la maeștri

0

Când vine vorba despre cei care au influențat profund modul de gândire al umanității în zona spiritualității, se poate vorbi despre patru mari învățători. Chiar dacă au vorbit limbi diferite sau au trăit în secole diferite, mesajul pe care l-au transmis Buddha, Lao Tzu, Dalai Lama și Ghandi a fost același: viața trebuie trăită cu înțelepciune, recunoștință, iubire, dăruire și simplitate.

Iată cele 4 învățături spirituale pe care acești ghizi ni le-au lăsat de-a lungul timpului.

1. Trăiește în prezent!

”Nu trăi în trecut, nu visa la viitor, concentrează-ți toate eforturile în prezent”(Buddha).

Viața e ca o piesă de teatru: nu contează cât de mult a ținut, ci cât de bine s-a jucat. Esența este momentul prezent. Ceea ce trăiești acum. Nu ceea ce ai trăit și nici ceea ce vei trăi. Fii prezent, fii activ, implicat și dornic să trăiești clipa. Nu lăsa timpul să treacă pe lângă tine, fără ca tu să profiți de moment. Nu poți evolua și construi doar pe baza amintirilor sau a speranțelor. Este nevoie de acțiune, implicare și conștientizare.

În plus, nu știu dacă ai observat, însă cei care rămân ancorați în trecut sau visează numai la viitor sunt și cei care acumulează frustrări și devin ”sclavii” stărilor depresive. Explicația pentru o astfel de situație este simplă: prezentul trece neobservat, iar momentele care ar putea să alunge monotonia, să creeze și să construiască sunt pur și simplu ignorate.

2. Fii simplu!

 

„Manifestă simplitate, redu egoismul și păstrează cât mai puține dorințe.” (Lao Tzu)

Simplitatea este o caracteristică din ce în ce mai rară în rândul oamenilor. Deși am fost înzestrați de la început cu ea, tocmai pentru că este un atribut atât de important în dezvoltarea și evoluția noastră ca oameni, simplitatea a ajuns să fie o caracteristică ignorată de mulți dintre noi.

Modul în care trăim, mediul înconjurător și multitudinea informațiilor care ne copleșesc ne-au transformat din ființe simple, cu gândire curată, în unele complicate, stresate și anxioase. Tocmai de aceea, oamenii care urmează un set de valori spirituale și reușesc să-și mențină simplitatea, dar și să o împărtășească celorlalți sunt întotdeauna mai fericiți.

După cum spunea și Leonardo da Vinci, ”simplitatea este sofisticarea finală”. Ea aparține numai celor care reușesc să își ducă conștiința și gândirea la un alt nivel. Unul vibrațional care rezonează perfect cu legile evoluției spirituale.

3. Manifestă neîncetat recunoștință și compasiune!

”Dacă vrei ca cei din jur să fie fericiți, arată-le compasiunea ta. Dacă vrei să experimentezi fericirea proprie, arată-ți ție compasiune”.(Dalai Lama)

Despre nevoia de a fi recunoscător s-a vorbit dintotdeauna și probabil o să se mai vorbească mult timp de acum înainte. Orice carte de învățături spirituale te va ghida spre recunoștință. Fie că au spus-o maeștrii spirituali, fie că a fost sugerată în predicile părinților duhovnicești, fie că o recomandă psihologii, recunoștința are numai beneficii asupra celor ce o practică.

Studii recente de specialitate arată că persoanele care manifestă recunoştinţă faţă de lucrurile bune din viaţa lor se bucură de un sistem imunitar mai puternic, o inimă mai rezistentă şi un spirit creativ mai dezvoltat. Totodată, acestea sunt mai înțelegătoare în relaţiile cu ceilalţi, îi ajută mai mult pe cei din jur, fiind, de asemenea, mai buni prieteni sau parteneri de viață. Mai mult, beneficiile unei astfel de atitudini se regăsesc nu doar în rândul adulţilor, ci şi în ceea ce-i priveşte pe copii, aceştia obţinând rezultate şcolare mai bune şi fiind mai fericiţi atunci când experimentează mulţumirea ca stil de viaţă.

4. Fii hotărât și stabilește-ți obiective concrete!

obiective”Nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te oprești”.

Fiecare dintre noi am experimentat la un moment dat situații în care totul părea clar, pentru ca mai apoi, ”vraja” să dispară, iar claritatea să devină o caracteristică după care să tânjim. De ce ni s-a întâmplat acest lucru? De ce nu putem să mergem drept și să nu existe rute ocolitoare în evoluția noastră? Răspunsul pe care ni-l oferă maeștrii spirituali este simplu: uităm de ce am ales calea, iar pe parcurs dispare determinarea. Intervin factorii perturbatori pe care-i găsim la tot pasul: probleme, persoane negative, situații dificile sau nehotărâre.

Este necesar să ne evaluăm și reevaluăm motivele pentru care ne dorim ceea ce ne dorim. Atât timp cât rămânem conectați cu sursa motivației, este suficient să facem pași mici pe calea noastră. Mici, dar perseverenți. Atât timp cât știm clar ce ne dorim, important este să nu ne oprim.

Creative Commons License
4 învățături spirituale de la maeștri by Noul Pamant is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cine observă lumea prin ochii tăi?

Va cerem să luați pauză o clipă de la propria călătorie spirituală și să vă jucați cu noi pentru câteva...

Închide