Scopul ultim al vietii

2

 

Tot ce trăieşte nu trăieşte singur, nu trăieşte pentru el însuşi. (William Blake)

 

„Înţelepţii din Sivana nu erau doar cei mai tineri oameni pe care i-am întâlnit vreodată, observă Julian, erau şi cei mai buni. Yogi Raman mi-a spus că atunci când era copil şi se ducea la culcare, tatăl său se strecura uşor, în coliba sa acoperită cu trandafiri şi-l întreba ce fapte bune făcuse în ziua aceea. Crezi sau nu, dacă spunea că nu a făcut niciuna, tatăl său îi cerea să se ridice din pat şi să facă un act de generozitate şi de serviciu dezinteresat, înainte de a-l lăsa să-şi continue somnul.

Julian continuă:

—    Una dintre cele mai esenţiale virtuţi pentru o viaţă iluminată, John, este următoarea: după ce totul a fost făcut, după ce totul a fost spus, indiferent ce ai dobândit, câte reşedinţe de vacanţă posezi şi câte maşini ai în garaj, calitatea vieţii tale se rezumă la calitatea contribuţiei tale.

 —    Are vreo legătură cu trandafirii galbeni din parabola lui Yogi Raman?

 —    Sigur că da. Florile îţi vor aminti de străvechiul proverb chinez: „În palma care oferă trandafiri rămâne întotdeauna un pic de parfum.” Înţelesul este clar – când munceşti pentru a îmbunătăţi vieţile celorlalţi îţi elevezi indirect propria viaţă. Când ai grijă să faci gesturi de bunătate în fiecare zi, viaţa ta devine mult mai bogată şi mai plină de sens. Pentru a cultiva sfinţenia şi puritatea în viaţa de zi cu zi, serveşte-i pe ceilalţi în orice fel.

—    Îmi sugerezi să mă implic într-o muncă voluntară?

 —    Acesta ar fi un punct de plecare excelent, dar eu vorbesc despre ceva mult mai filosofic. Îţi sugerez să adopţi o nouă paradigmă cu privire la rolul tău pe această planetă.

 —    Iar nu înţeleg. Luminează-mă un pic cu privire la termenul „paradigmă”. Nu mi-e prea cunoscut.

 —    Paradigma este pur şi simplu un mod de a privi o împrejurare sau viaţa în general. Unii oameni privesc paharul vieţii ca fiind pe jumătate gol. Optimiştii îl văd ca fiind pe jumătate plin. Ei interpretează diferit o împrejurare pentru că adoptă o paradigmă diferită. O paradigmă constă, în esenţă, în lentilele prin care vezi evenimentele din viaţa ta, atât cele interioare, cât şi exterioare.

—    Deci când îmi sugerezi să adopt o nouă paradigmă a scopului meu, îmi spui că ar trebui să-mi modific perspectiva?

 —    Cam aşa ceva. Pentru a-ţi îmbunătăţi fundamental calitatea vieţii, trebuie să cultivi o nouă perspectivă referitoare la motivul pentru care eşti aici, pe Pământ. Trebuie să realizezi că aşa cum ai intrat în această lume, cu mâinile goale, tot aşa eşti destinat să pleci. Aceasta fiind situaţia, te afli aici pentru un singur motiv.

 —    Acesta este?

 —    Să te dăruieşti celorlalţi şi să-ţi aduci propria contribuţie într-un mod semnificativ, răspunse Julian. Nu spun că nu poţi avea jucării sau că trebuie să renunţi la practica Dreptului pentru a-ţi dedica viaţa celor defavorizaţi, deşi am întâlnit recent oameni care au luat-o pe această cale şi au o mare satisfacţie. Lumea noastră se află în mijlocul unei mari transformări. Oamenii se târguiesc pentru un sens în viaţă. Avocaţii care obişnuiau să judece oamenii după mărimea portofelelor, judecă acum oamenii după dimensiunea devotamentului faţă de ceilalţi, după mărimea inimilor lor. Profesorii părăsesc pântecul serviciilor lor sigure pentru a se îngriji de creşterea intelectuală a copiilor nevoiaşi care trăiesc în zonele de conflict. Oamenii au auzit îndemnul clar la schimbare. Oamenii realizează că sunt aici pentru un scop şi că li s-au dat daruri speciale care îi vor ajuta să-l realizeze.

 —    Ce fel de daruri speciale?

 —    Exact cele despre care ţi-am povestit toată noaptea: o abundenţă de abilităţi mentale, energie nemărginită, creativitate nelimitată, un depozit de disciplină şi un izvor de pace. Este pur şi simplu o chestiune de deblocare a acestor comori şi de aplicare a lor pentru binele tuturor, observă Julian.

 —    Înţeleg. Şi ce trebuie să facem pentru a face bine?

—    Spun doar că trebuie ca schimbarea perspectivei să devină o prioritate, astfel încât să începi să nu te mai consideri doar un individ, ci să te priveşti ca o parte a unui colectiv.

 —    Deci ar trebui să devin mai bun şi mai blând?

 —    Realizează că lucrul cel mai nobil pe care-l poţi face este să dăruieşti celorlalţi. Înţelepţii din Orient numesc acest proces eliberarea de limitările eului. E vorba despre renunţarea la conştiinţa ego-ului şi focalizarea asupra unui scop mai înalt. Aceasta se face prin a dărui mai mult celor din jurul tău, indiferent dacă aceasta înseamnă timpul tău sau energia ta: acestea sunt cu adevărat cele mai preţioase resurse ale noastre. Poate fi ceva major, cum ar fi să petreci fiecare al şaptelea an cu cei săraci sau ceva minor, cum ar fi să permiţi câtorva maşini să treacă în faţa ta în mijlocul unui trafic blocat. Poate suna siropos, dar am învăţat că viaţa trece într-o dimensiune magică atunci când să te străduieşti să transformi lumea într-un loc mai bun. Yogi Raman spunea că atunci când ne naştem, plângem, în timp ce lumea se bucură. El sugera că ar trebui să ne trăim vieţile astfel încât atunci când vom muri lumea să plângă, iar noi să ne bucurăm.” (, Robin Sharma)

 

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

2 comentarii

  1. Am citit cartea acum 3 saptamani si pot sa zic ca mi-a placut foarte mult. Mi-a facut placere sa recitesc aici o mica bucata din ea..

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Pesteri descoperite sub Piramidele de la Gizeh – partea a II a

  Autoritatile egiptene incearca sa ascunda descoperirea pesterilor Potrivit lui Collins, "Dr Hawass [Secretar General al Consiliului Suprem pentru Antichitati...

Închide