Pentru ce boli se foloseau în Antichitate busuiocul, coriandrul şi menta

0

Ierburile zeilor. Aşa erau privite, în Antichitate, unele dintre cele mai comune condimente ale zilelor noastre, pe care noi le folosim pentru aromarea mâncărurilor, în special, şi mult mai puţin pentru proprietăţile lor curative. Ei bine, pe vemea grecilor şi romanilor, lucrurile stăteau altfel. Mirodeniile erau asociate cu magia, cu ritualurile şi cu religia, căci zeii antici erau închipuiţi ca nişte divinităţi frumos mirositoare. Dintre toate condimentele folosite astăzi, busuiocul, coriandrul şi menta sunt printre cele mai populare plante aromate, aşa că vă invităm să descoperiţi ce puteri vindecătoare li se atribuia în vremuri străvechi.

Busuiocul

Grecii antici îi spuneau planta diavolului, dar, cu toate acestea, o considerau şi un fel de elixir al dragostei, iar în unele părţie ale Italiei a rămas şi astăzi un simbol al dragostei, conotaţie pe care o are şi la noi, ca urmare a binecunoscutelor superstiţii.

Cu toate acestea, lăsând deoparte semnificaţiile de tot felul, în Antichitate, această plantă era folosită şi pentru proprietăţile ei terapeutice. Însă erau şi foarte mulţi care o considerau nocivă. Din scrierile lui Pliniu, aflăm că unii botanişti greci considerau busuiocul ca afectând stomacul, ficatul şi ochii, ba chiar că ar provoca nebunia.

Pe de altă parte, farmacologul grec Dioscoride i-a promovat proprietăţile benefice, folosindu-l pentru viermi intestinali, muşcături de viespe, mătreaţă şi dureri de dinţi. Pliniu, la rândul lui, a descoperit ce se poate vindeca cu ajutorul acestor condimente. Amestecat cu oţet şi inhalat, este de ajutor în cazuri de leşin, iar împreună cu ulei de trandafiri şi oteţ, este de ajutor în tratarea oboselii, inflamaţiilor şi a durerilor de cap. Ca să nu mai vorbim că busuiocul era folosit şi pe post de afrodisiac.

Coriandrul

Este o plantă folosită drept condiment şi stimulent aromatic încă din cele mai vechi timpuri, Hipocrate şi alţi medici greci folosindu-l în mod frecvent în reţetele lor.

Tot de la Dioscoride aflăm cum se folosea mai exact coriandrul în vindecarea unor afecţiuni. În primul rând, avea un efect calmant dacă era aplicat într-un amestec cu pâine sau mămăligă pe diferite erupţii ale pielii sau pe ulcerul stomacal.

O altă reţetă consta într-un amestec de seminţe de coriandru în vin de stafide, care, băut, te scăpa de paraziţii intestinali. Mai mult, coriandrul se folosea şi ca antidot pentru muşcăturile de reptile veninoase, fiind recomandat şi împotriva malariei, tratamentul constând în înghiţirea a trei boabe de seminţe de coriandru.

Într-adevăr, ingredientul activ al acestui condiment se află în seminţe, şi anume uleiul volatil care se găseşte în aceste boabe în cantitate de un procent.

Menta

Vorbim despre ierburi foarte apreciate de greci şi de romani, atât pentru valorile lor medicinale, cât şi pentru aroma răcoritoare.

Aşa că nu trebuie să ne mire să aflăm că popoarele antice foloseau menta pentru a-şi parfuma apa de baie sau ca soluţie în caz de leşin. În Atena, se obişnuia ca fiecare parte a corpului să fie parfumată cu o aromă diferită, iar menta era folosită în mod special pentru braţe.

Pliniu spunea că doar mirosind menta, ne reîmprospătăm spiritul şi dăm savoare mâncărurilor noastre. Atât grecii, cât şi romanii foloseau aceste mirodenii în ghirlande pentru banchete, ca dezinfectant pentru mese şi drept condimente pentru sosuri şi vin. Pe de altă parte, Hipocrate era de părere că un consum prea mare de mentă poate provoca impotenţă.

Însă această plantă era cunoscută pentru numeroasele ei beneficii şi folosită ca atare în tratarea rănilor, spasmelor, afecţiunilor pulmonare, durerilor de cap, infecţiilor oculare. Mai mult, în cazul în care o persoană era nevoită să bea apă despre care nu ştia sigur că ar fi potabilă, menta pisată amestecată în ea o făcea sigură pentru sănătate.

Cei care aveau mătreaţă în acele vremuri, scăpau de ea turnându-şi pe cap oţet amestecat cu mentă pisată, apoi stăteau la soare.

Există, în prezent, şapte specii de mentă care cresc în mod natural în zona Mediteraneană, pe lângă un număr necunoscut de plante hibride şi din toate aceste specii se obţin uleiuri parfumate prin distilare.

Despre puterea tămăduitoare ale plantelor te-ar mai putea interesa și articolul
Plante medicinale eficiente pentru vindecarea a 7 tipuri de cancer

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Experiențele uimitoare de sincronicitate ale lui Carl Jung

Jung nu a fost niciodată prea deschis ca să își împărtășească experiențele sale neobișnuite. Simțea că nu dorea să supere...

Închide