LEACURI NATURALE CONTRA MÂNCĂRIMILOR DE PIELE, DE NAS ŞI DE OCHI

0

Ştii cum spunea bunica: ”Te mănâncă pielea (sau nasul)? Vrei bătaie!”. Glumea, fireşte. Cine te iubea mai mult decât ea, şi îţi ierta şi îţi acoperea toate năzbâtiile, şi avea leac pentru toate suferinţele tale, reale ori închipuite? Dacă ar fi văzut, aşadar, că te mănâncă pielea, te-ar fi ameninţat, pişicheră, cu zicerea mai sus pomenită, după care ar fi scotocit în săculeţul cu ierburi tămăduitoare păstrat în familie, generaţie după generaţie, ca obiect de patrimoniu.

Ai devenit nostalgic, nu? Asta şi urmăream cu această introducere ”manipulatoare”: să ţi se facă dor de remediile naturale cu ajutorul cărora ne-au făcut bunicile noastre mari, frumoşi şi sănătoşi.
Pe toţi ne mănâncă pielea, când şi când, dar când senzaţia nesuferită persistă şi după duş, şi după o exfoliere temeinică (frecând pielea cu un burete mai aspru şi/sau cu un produs de îngrijire special), şi după ce ai renunţat la bluza incriminată că ţi-ar putea irita tegumentul (sună scientist-pretenţios, dar aveam nevoie de un sinonim), la ce te-ar mai putea duce gândul? La multe: de la o boală oarecare de piele, la o afecţiune cronică, sau la o traumă psihică, sau la o boală neurologică ce dă astfel de semnale (schizofrenie, paranoia)… Sau la vârsta înaintată, care poate include, la capitolul ponoase, şi procesul de degenerare a celulelor pielii, cu descuamare (cojire) şi mâncărime. Ne-a întocmit lista dr. Cristina Bălănescu, medic primar cu competenţă în medicină alternativă. Drept care o considerăm datoare să ne indice şi leacurile din arsenalul bunicii (exceptând nuieluşa pentru copiii neastâmpăraţi).

Remediile din traista bunicii

 • Trei-fraţi-pătaţi: o linguriţă de plantă se infuzează, timp de 5 minute, în 250 ml de apă clocotită; se consumă două căni pe zi, una dimineaţa şi una seara; se ţine cura 10 zile pe lună, până când dispare mâncărimea.
 • Iarbă mare: se prepară un decoct dintr-o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă; se fierbe 15 minute şi se consumă câte două căni pe zi, una dimineaţa şi una seara, timp de 10 zile pe lună, până când dispare mâncărimea.
 • Coacăz-negru: 50 de picături de extract de muguri se amestecă în puţină apă şi se beau seara; după 21 de zile de cură, se face pauză până la sfârşitul lunii şi se reia tratamentul, după aceeaşi schemă, atâta timp cât este nevoie.
 • teiTei: tot extractul de muguri dă rezultate şi în cazul acestei plante atât de familiare; şi reţeta este aceeaşi: 50 de picături seara, 21 de zile pe lună, pănâ când dispare mâncărimea.
 • Urzică: o lingură de plantă proaspătă (sau o linguriţă de pulbere de plantă uscată) bine mărunţită se infuzează timp de 15 minute într-o cană cu 200 ml de apă care dă în clocot. Se beau două căni pe zi.

Arsenalul complet

Medicina naturistă contemporană dispune şi de alte metode terapeutice, moştenite de la vechea medicină asiatică: acupunctură, reflexoterapie, masaj terapeutic de relaxare, aplicaţii de lumină polarizată, balneofizioterapie (la Olăneşti, Călimăneşti şi Căciulata), homeopatie (Calium arsenicosum, Mezereum, Urtica urens).

Dieta antiprurit

Tratamentul antiprurit (antimâncărime) trebuie susţinut eliminând din hrana zilnică alimentele cu posibil efect alergenic şi pe cele care suprasolicită sistemul digestiv şi încarcă organismul de toxine: ”prăjelile”, preparatele industriale, grăsimile, sarea în exces, alcoolul, alimentele bogate în carbohidraţi şi zahăr.

În contrapondere, trebuie sporit consumul de crudităţi – fructe şi legume cu frunze verzi, lămâi, grapefruit, portocale – pentru aportul de vitamina C, un nutrient de bază pentru sănătatea pielii.

IA-ŢI NASUL LA PURTARE…

…şi du-l direct în cabinetul medicului ORL-ist. Acesta va stabili cauzele enervantei mâncărimi de la nivelul nărilor: o rinită alergică la praf, polen, substanţe chimice, o viroză, o (tardivă) gripă.

Remediile din traista bunicii

 • busuiocBusuioc: o linguriţă de plantă se infuzează 8 minute în 200 ml de apă clocotită; se beau două căni pe zi, timp de 10 zile (chiar dacă mâncărimea dispare ”pe traseu”, se continuă cura până la capăt), după care se face pauză alte 10 zile şi se reia, dacă suferinţa nu a cedat.
 • Cimbrişor: se infuzează, timp de 10 minute, o linguriţă de plantă în 200 ml de apă clocotită; se beau 3 căni pe zi, timp de 20 de zile (chiar dacă mâncărimea a trecut).
 • Ciuboţica-cucului: o linguriţă de plantă se pune la infuzat în 200 ml de apă care dă în clocot; se acoperă vasul şi se lasă 15 minute; se beau 3 căni pe zi, timp de 20 de zile (fără a întrerupe cura).
 • Cerenţel: decoct din 3 linguriţe de rădăcină de plantă mărunţită la 300 ml de apă; se fierbe 30 de minute şi se fac spălături de 2-3 ori pe zi, timp de 20 de zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.
 • Rozmarin: infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 5 minute şi se fac inhalaţii de 2 ori pe zi, o zi da – o zi nu, timp de o lună (chiar dacă – ai ghicit! – a dispărut mâncărimea).

Arsenalul complet

Specialistul în medicină complementară va… completa medicaţia clasică, pe care ţi-a recomandat-o specialistul ORL (antihistaminice, analgezice – în genere), cu o schemă bine gândită şi ţintită, formată din terapii naturale: acupunctură, reflexoterapie, aplicaţii de lumină polarizată şi tratament homeopat (cu Pulsatilla, Mezereum, Echinaceea).

NU-ŢI FIE DE DEOCHI!

Frumoşi ochi ai, dar… cam roşii, cam înlăcrimaţi. Normal, dacă îi chinuieşti tot tamponându-i cu batista. Înţeleg că te mănâncă, o fi de vină vreun virus, o bacteria, un factor alergen (vânt, praf, frig, vapori, gaze, lumină excesivă), dar şi această suferinţă are leac.

Remediile din traista bunicii

 • coacaz negruCocacăz-negru: se pune o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 12 minute şi se consumă 2 căni pe zi, timp de 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut între timp.
 • Afin: se infuzează o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, timp de 15 minute, se consumă 2 căni pe zi, timp de 10-15 zile, chiar dacă mâncărimea a dispărut.
 • Silur: decoct dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă; se fierbe 10 minute, se beau 3 căni pe zi; cu soluţia obţinută se pot face şi spălături ale ochilor.
 • Soc: 2 linguriţe de plantă se infuzează în 250 ml de apă clocotită, timp de 20 de minute şi se fac spălături oculare.

Arsenalul complet…

…include şi acupunctură, reflexoterapie, tratament homeopat (Belladona, Euphrasia, Mercurius).
Sărut mâna, bunica!

Licenţa Creative Commons
„LEACURI NATURALE CONTRA MÂNCĂRIMILOR DE PIELE, DE NAS ŞI DE OCHI” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Un preot care a fost mort pentru 48 de minute declara ca Dumnezeu este femeie

Am vazut ieri o poveste pe care merita sa o impartasesc si care ar putea schimba complet modul in care...

Închide