Dieta bazată pe crudități – miracolul aflat la îndemâna celor bolnavi

0

Reumatism? Artrită, migrene, boli ale pielii ori energie scăzută? Doctorul Ernest Gunther, autorul bestsellerului în materie de nutriţie Hrana vie, publicat în 1970, susţine că aciditatea acumulată în organism, din cauza alimentaţiei nepotrivite, ne îmbolnăveşte.

Conform cercetărilor pe care acest medic le-a efectuat, sistemul digestiv al omului, aşa cum este lăsat de la natură, se compune din 20% acizi şi 80% săruri alcaline sau baze. „Dacă ne hrănim cu precădere cu alimente care conduc la creşterea acidităţii sângelui, atunci organele de eliminare, mai ales rinichii, sunt suprasolicitaţi, nemaifăcând faţă acestei sarcini. O continuă acidizare a sângelui contribuie la apariţia bolilor“, scrie cercetătorul de origine elveţiană în cartea sa.

Aşadar, aceşti acizi în surplus se depun peste tot în corp, constipă, îngraşă şi încarcă organele, unii formând cristale mici în muşchi şi articulaţii. De aici până la durerile reumatice mai e doar un pas, surplusul de acizi sclerozând arterele, formând pietre la rinichi sau fiere sau fiind una dintre cauzele unor boli mai grave, precum cancerul.

Una din urmările cele mai grave ale hiperacidităţii este deficitul de calciu, deoarece acesta trebuie utilizat la neutralizarea surplusului de acid şi devine, deci, insuficient pentru oase şi dinţi. În această situaţie, organismul uman devine vulnerabil în faţa unor boli precum fracturile, afecţiuni ale coloanei şi ale articulaţiilor și chiar apariţia bolilor infecţioase.

„Cea mai bună dovadă în acest sens o constituie cei 90% bolnavi de dinţi, a se spune bolnavi de hiperaciditate, căci asta înseamnă lipsa de baze şi mai ales de calciu. Există, într-adevăr, o modalitate de a fi scutit de carii dentare: hrana să fie corect constituită şi în proporţie de 80% bazică. Ceea ce este valabil pentru cariile dentare este valabil pentru orice boală“, continuă autorul volumului Hrana vie.

Cum trebuie să ne hrănim ca să ne menținem sănătoși?

Cel mai important pas în schimbarea calității vieții este integrarea crudităţilor în alimentație. Pentru a împiedica pierderea calciului şi a altor minerale esenţiale unei bune funcţionări a corpului nostru, trebuie să ne orientăm către substanţele bazice care produc alcalinitate în corp.

vegetaale crude

Pentru asta, trebuie în primul rând să identificăm alimentele care formează numai acizi şi pe cele care formează numai baze.

Pe baza tabelelor realizate, de-a lungul timpului, de cercetători, putem să facem următoarea clasificare:

  • Alimente ce formează 100% acizi: carnea, grăsimile animale, zahărul alb, sarea de bucătărie, margarina solidificată, uleiul rafinat, pâinea albă şi intermediară, multe dintre fructele cu gust acru şi, în general, toate preparatele care au în compoziţie zahăr alb, făină albă şi/sau ciocolată.
  • Alimente ce formează 100% baze: legumele, cerealele şi verdeţurile (excepţie fac toate păstăioasele). Lista completă a alimentelor alcaline este inclusă în ghidul de nutriție .
  • Alimente neutre: unele fructe precum bananele răscoapte, pepenii şi merele dulci coapte.

„Atrag atenţia să nu vă bazaţi pe tabelele care indică toate fructele ca fiind alcaline. Când am locuit ani îndelungaţi în Florida şi am avut acolo o grădină tropicală, am abuzat, pe baza acestor tabele, de fructe acide, mai ales de grepfruit; dinţii mei au început să se carieze şi m-am ales şi cu un reumatism la un umăr. M-am tot gândit cum de era posibil acest lucru la o hrană 100% crudă. Când m-am mutat din nou în Elveţia, unde nu creşteau grepfruit-uri, durerile au dispărut imediat. Dinţii, însă, nu au mai putut fi salvaţi. Abia atunci mi-am dat seama de greșeală“, exemplifică autorul pericolul alegerii greşite a unor tipuri de fructe.

Gunther mai atrage atenţia şi că, în ceea ce priveşte alimentele bazice, la fiert, substanţele benefice pe care le conţin se reduc considerabil.

La ce trebuie să renunţăm?

lapte crudBolnavii de reumatism, ischisme, atroză şi cei suferinzi de afecţiuni ale oaselor ar trebui să includă în meniul lor doar alimente ce formează baze, pe lângă acestea fiind permis şi laptele crud, foarte bogat în calciu, şi să renunţe la fierberea hranei, pentru a nu distruge tocmai aceste substanţe nutritive.

Daune prin fierbere

Toate legumele şi zarzavaturile fierte se devalorizează. Vitamina C conţinută de acestea, foarte importantă în funcţia ei principală de detoxifiere a sângelui, este în întregime distrusă prin fierberea şi gătirea alimentelor.

Prin urmare, toate substanţele nutritive ajung în apa de fiert şi în aburi, iar zarzavaturile nu mai conţin nimic. Mai mult, prin fierbere, proteinele din alimente pierd 2/3 din valoarea lor nutritivă, producând, în schimb, multe toxine şi acizi, care îmbolnăvesc, în timp, organismul. Nu mai vorbim de alte săruri minerale esenţiale, precum calciul, fierul, magneziul, siliciul şi iodul, care sunt distruse din cauza căldurii, în procesul de preparare a hranei cu ajutorul focului. În plus, aromele specifice şi atât de îmbietoare ale fiecărui aliment provenit din natură sunt neutralizate prin fierbere, de aici nevoia de a apela la înlocuitorii artificiali, precum sarea şi zahărul alb, pentru un plus de gust. Cu preţul sănătăţii, însă.

„Eu, ca medic, cer ca terapia prin alimentaţie să fie şi să rămână la baza năzuinţelor de vindecare“. Ernest Gunther, Elveţia, 1971

Licenţa Creative Commons
„Dieta bazată pe crudități – miracolul aflat la îndemâna celor bolnavi” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Eternitatea

Daca stai si contempli pentru o clipa frumusetea si curgerea vietii poti sa ai surpriza sa te nasti odata cu...

Închide