Tratamentul tinitusului in acupunctura

3

Tinitusul (tiuitul in urechi cum e cunoscut) indica o senzatie subiectiva a zgomotului dintr-o ureche sau ambele. Zgomotul poate fi constant sau in reprize si poate varia ca intensitate si caracter. Poate suna ca un fluierat ascutit, sunet de clopot, ca un motor care merge sau ca un rau care curge repede.

Desi in medicina chineza Rinichii „se deschid” in urechi, tinitusul poate fi influentat si de alte organe. Meridianul Colecistului (Vezicii Bilire) de exemplu trece prin urechi avand o implicare destul de mare, mai ales in conditiile de Exces. Cea mai comuna manifestare a tinitusului o regasim in simptomele hipertensiunii astfel ca tratamentul va fi similar in anumite cazuri.

Cauze

Emotionale

Problemele emotionale precum furia, frustrarea, resentimentul sau ura duc la stagnarea Qi-ului Ficatului si pe termen lung duc la Foc in Ficat care se va ridica in partile superioare cu manifestare in urechi (prin Foc in Ficat intelegem o caldura interna foarte mare, ca amplitudine mai mare decat o caldura normala si care se manifesta cu simptome de uscaciune – focul uscand – constipatie cu scaun uscat, sete, ten rosu si ochi injectati). Tinitusul in acest caz se va instala brusc cu un sunet puternic.

Emotiile precum tristetea, durerea si ingrijorarea slabesc Plamanii si Inima ducand la tinitus. Apare mai ales in Deficienta Qi-ului Inimii si Plamanilor.

Activitatea sexuala excesiva si Munca excesiva

Acestea slabesc Rinichii astfel ca nu mai pot „hrani” urechile ducand la tinitus. Tinitusul se va instala gradual si va avea o intensitate joasa.

Varsta inaintata

Esenta Rinichilor se consuma in mod natural (Esenta este energia din care consumam toata viata, o puteti compara cu o baterie cu o energie foarte concentrata). Fiind concentrata in Rinichi si consumandu-se va duce la „hranirea” insuficienta a urechilor. Asta nu inseamna ca orice batran va suferi de tinitus. Acesta va avea o instalarea graduala si un sunet scazut.

Dieta

Consumul excesiv de alimente lactate si grase impreuna cu mesele neregulate poate duce la formarea Flegmei (o acumulare de lichide precum un cheag) care se poate ridica in partile superioare, in special in cap (Flegma duce si la inflamarea sinusurilor). Cand avem o acumulare de Flegma pe langa tinitus vom avea si ameteala plus senzatia de greutate a capului.

Expunere la sunete puternice

Expunerea  la sunete puternice poate duce la tinitus. Poate ati observat cand dupa o noapte intr-o discoteca sau petrecere cand veniti acasa aveti tinitus in urechi.

Ca in toate cazurile, este foarte important in a diferentia cazurile de tinitus de conditii Exces sau Deficit. Cel de Exces este cauzat de agenti patogeni care deranjeaza urechea precum Foc, Vant, Yang, Flegma. Tinitusul care rezulta din expunerea la sunete puternice se considera de conditie tip Exces. Tinitusul de conditie tip Deficit apare din cauza lipsei de Qi suficient care nu ajunge la cap si urechi: Qi-ul Rinichilor, Esenta Rinichilor, Qi-ul Plamanilor sau Sangele din Inima.

Tinitusul care apare brusc si cu sunet puternic este de Exces, se agraveaza cand acoperim urechea cu mana. Tinitusul care se instaleaza gradual si cu sunet scazut este de tip Deficit, se amelioreaza cand acoperim urechea cu mana.

Ca si conditii vom detalia urmatoarele:

 • Ridicarea Focului din Ficat si Colecist – Exces
 • Focul si Flegma care se „duce in sus” – Exces
 • Deficienta de Esenta a Rinichilor – Deficit
 • Deficienta Sangeului in Inima

Ridicarea Focului din Ficat si Colecist

Manifestare clinica: tinitus cu instalare brusca si sunet puternic si clar apare din cauza emotiilor, dureri de cap, iritabilitate, gust amar in gura, sete, fata rosie, ameteala, constipatie.

Tratamentul se bazeaza pe drenarea Focului din Ficat si calmarea Mintii: LIV2 (dreneaza Focul din Ficat), TB17 (punct local), TB5 (sedeaza Yang-ul Ficatului), TB3, GB43 (dreneaza Focul din Colecist), GB20.

Focul si Flegma care se „duce in sus”

Manifestare clinica: tinitus care suna ca un sunet de greier, auz neclar, senzatia de apasare pe piept, expectoratie cu sputa, sete, sentimentul de cap greu, ameteala.

Tratamentul se bazeaza pe dizolvarea Flegmei, drenarea Focului si reglarea Qi-ului general: TB21 (punct principal pentru tinitus), SI19 si GB2 (regleaza curgerea Qi-ului), TB5 si TB3 (sedarea Yang-ului Ficatului), REN12, BL20 (tonifierea Splinei si dizolvarea Flegmei).

Deficienta de Esenta a Rinichilor

Manifestarea clinica: tinitusul care se instaleaza gradual si cu sunet scazut se simte uneori ca un rau care curge repede, se manifesta in reprize, ameteala usoara, senzatia de gol in cap, memorie slaba, vedere neclara, dureri de spate si genunchi, dorinta sexuala scazuta.Poate apare si insomnie, palpitatie, neliniste psihica si gat uscat daca Rinichii nu sunt armonizati cu Inima. Daca avem Inaltarea Yang-ului Ficatului din cauza Deficientei de Yin a Rinichilor vom avea si ameteala, iritabilitate, dureri de cap (hipertensiune in acest caz).

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Yang-ului Rinichilor, hranirea Yin-ului si armonizarea Inimii si Rinichilor daca e cazul: KI3, REN4, BL23, KI7 (tonifica Rinichii si Esenta), SP6 (ajuta in hranirea Rinichilor), HE6, KI7 (armonizeaza Inima si Rinichii).

Deficienta Sangeului in Inima

Manifestare clinica: tinitus intermitent cu sunet scazut si instalare graduala, ten palid, palpitatii, insomnie, memorie slaba, anxietate scazuta.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Inimii si hranirea Sangelui: HE5 (tonifica Inima), REN17 (tonifica Inima), P6 (tonifica Sangele di Inima), SP6, SI19 (punctul local principal pentru acest tip de tinitus).

Tinitusul este o conditie dificila de tratat, rezultatele nefiind intotdeauna satisfacatoare. In schimb, medicina vestica nu are nicio alternativa de tratament pentru tinitus, deci nu strica ca un tratament prin acupunctura sa fie incercat. De asemenea, rezultatele sunt mai bune pentru tipurile de Exces decat cele de Deficit (Exces inseamna Foc in Ficat care se trateaza cu succes). O concluzie ar trebui trasa dupa cel putin 10 sedinte de tratament inainte de a vedea daca a functionat sau nu. Conditiile de Deficit sunt mai greu de tratat, energia Rinichilor fiind foarte greu daca nu chiar imposibil de imbunatatit (mai ales in cazul varstei inaintate). Exercitii fizice moderate sunt incurajate in cazul Focului in Ficat. Daca Focul in Ficat apare din cauza problemelor emotionale pe langa tratamentul prin acupunctura trebuie vazut si un psihologAflă cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

3 comentarii

 1. popescu ica on

  multumesc din suflet, pentru tot ce primesc de la voi. ma ajuta mult…
  intrebare legata de acupunctura:
  deficitul energetic al inimii , la o persoana cu insuficienta coronariana[ cu aorta obstruata 30%] se poate trata cu acupunctura? varsta persoanei 69 ani.

  multumesc.

 2. Buna ziua,

  Insuficienta coronariana s-a instalat probabil pe o patologie de Inima (deficienta energiei) care in timp a evoluat. Raspunsul sincer pe care vi-l pot da e ca trebuie sa incercati oricum, banuiesc ca in medicina vestica ati ajuns la un punct care presupune un pumn de pastile iar stilul de viata e afectat. Varsta poate fi un factor pentru un prognostic rezervat, dar nu e o regula universala. Depinde foarte mult de felul cum fiecare persoana reactioneaza.

 3. Buna ziua ,

  Ma numesc Florian Stoica ,am 55 de ani, 1.78m inaltime si 88 kg , tensiunea arteriala 12.7
  Simptomatologie existenta:

  -tiuituri in urechi, de fapt in cap (au debutat in 2009 pe stanga sub forma pulsatila dupa care s-a trasformat intr-un tiuit continu pe dreapta si/sau amblele parti)
  -la intoarcerea brusca a capului usoara senzatie de dezechilibru (mai mult pe stanga)
  -partea stanga a capului infundata si cateodata senzatii de raceala, iar la strangere maxilarului se amplifica pe aceeasi tonalitate acest tiuit.
  – mai tot timpul am senzatia ca ma impinge cineva de spate
  -dureri in zona gatului , la rotirea capului si nu numai
  -dureri musculare intre omoplati(ca o contractura permanenta)

  In urma unor investigatii facute de un medic neurolog in afara de fizioterapia uzuala mi s-a mai recomandat seroxat (1-0-1) care l-am luat 1 an, fara rezultat.

  Am facut anul trecut un CTM ,un examen ORL la o clinica de pe aici iar anul asta un RMN (ureche interna) , la indicatia domnului doctor Pascu, ca sa putem vedea cauza acelei hipoacuzii .
  In ultima ivestigatie(RMN) totul este ok ,…doar acea artera vertebrala stanga este hipoplazica(ceva din nastere , nu ??) poate da acel tiuit fiind mai ingusta ??? ..sau cea dreapta care “duce” greul (adica si parte stanga a capului) avand acea calcifiere pe ea sa dea acea simptomatologie ???

  credeti ca acupunctura ma poate ajuta ??

  Va multumesc

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Minti iluminate

Prezentarea unei asemena "adunari" este dificila si ar presupune cu siguranta un timp mult mai indelungat decat durata acestui documentar....

Închide