Tratamentul durerilor de cap prin acupunctura

0

Tratamentul durerilor de cap prin acupunctura reprezinta o solutie eficienta, nu numai pentru eliminarea simptomelor ci si pentru determinarea si eliminarea cauzelor. Intr-un post anterior am vorbit despre cauzele durerilor de cap prin viziunea medicinei traditionale chineze. Astazi continuam cu tratamentul lor.

Intotdeauna se pune intrebarea ce tratam? Cauza sau simptomul? Cea mai comuna abordare este tratarea amandurora. In cele mai multe cazuri este posibil acest lucru. De exemplu, in cazul durerii date de ridicarea Yang-ului Ficatului care deriva din Deficienta Yin-ului Rinichiului, se pot trata amandoua prin tonifierea Yin-ului Rinichiului si sedarea Yang-ului Ficatului simultan. Totusi, exista cazuri in care tratamentul trebuie sa se axeze pe una din cele doua, daca durerile de cap sunt foarte frecvente si puternice important e ca pacientului sa-i fie oferita o ameliorare a acestora pe termen scurt si apoi tratarea cauzelor. Tratarea simptomului atunci cand durerea este foarte puternica si frecventa iar tratarea cauzei cand durerea este la un nivel suportabil si care nu afecteaza viata pacientului.

Punctele utilizate reprezinta o combinatie intre cele locale si distale. Cu cat mai cronica si intensa durerea se vor selecta cat mai multe puncte locale, in special cand durerea apare in acelasi loc – de obicei indica o staza locala a Sangelui. Punctele distale sunt alese in functie de patern si de meridianul implicat. Punctele locale sunt alese in functie de meridianul implicat. De exemplu, o durere manifestata pe meridianul Colecistului, se poate alege GB6 ca punct local. Alte combinatii:

  • durerea frontala: DU23 si GB14
  • durerea in crestet: DU20 si DU21
  • durerea occipitala: BL10 si DU19
  • durerea in partea temporala: GB8 si un punct special Taiyang.

Durerile cauzate de conditiile externe

Acestea sunt date de obicei de o invazie a Vantului (Wind) care afecteaza partea de sus a corpului. Aceste dureri sunt de tip Exces. Combinarea Vantului cu alti factori patogeni poate duce la Wind-Cold, Wind-Heat, Wind-Dampness (Vant-Frig, Vant-Caldura,Vant-Umiditate).

Wind-Cold (Vant-Frig)

Durerea se manifesta cu intepeneala zonei occipitale (cefei). Frigul contracta si strange tendoanele si ligamentele, incetineste circulatia Qi-ului Defensiv ceea ce duce la senzatia de intepeneala. Durerea este acuta si poate fi foarte puternica. Tratamentul se bazeaza pe deschiderea Exteriorului, expulzarea Vantului, imprastirerea Frigului si eliminarea obstructiei canalelor: LU7, GB20, DU16, BL10.

Wind-Heat(Vant-Caldura)

Durerea se manifesta cu senzatia „ca iti crapa” capul de durere. Durerea este acuta si este foarte puternica. Tratamentul se bazeaza pe deschiderea Exteriorului, expulzarea Caldurii, imprastirerea Frigului si eliminarea obstructiei canalelor: LI4, GB20, DU16, DU14, TB5.

Wind-Dampness(Vant-Umezeala)

Aceasta este un tip al Wind-Cold dar combinata cu Umezeala. Durerea se manifesta cu senzatia „de cap greu”, concentrare slaba. Tratementul se bazeaza pe deschiderea Exteriorului, expulzarea Vantului, imprastirerea Umezelii si eliminarea obstructiei canalelor: LU7, LI6, SP6, ST8, DU23.

Durerile cauzate de conditiile interne

Conditiile interne sunt variate, important este sa se faca diferentierea clara intre Deficienta si Exces. Dupa, se identifica care organ si meridian este implicat tinand cont ca nu intotdeauna acestea coincid (exemplu, durerile date de Liver-Yang se manifesta pe meridianul C0lecistului, iar altele nu). Cele 4 organe implicate in patologia interna a durerilor de cap sunt Splina, Stomacul, Ficatul si Rinichii.

Intr-un post viitor, vom discuta durerile de cap date de conditiile interne si tratamentul lor.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Plantele au sentimente? – partea 4

Cea mai mare planta   O planta individuala din specia Sequoia Gigant  (Sequoiadendron giganteum) din Sequoia National Park, California, cunoscut...

Închide