Tratamentul durerilor de cap prin acupunctura – partea a 3-a

0

Dupa cum spuneam in ultimele posturi, tratamentul durerilor de cap prin acupunctura reprezinta o alternativa eficienta la tratamentul clasic. Avantajul este ca se va trata si cauza, nu numai simptomul.

Astazi vom trata ultimul tip de dureri de cap, Deficienta. Dupa cum si suna, Deficienta apare atunci cand lipseste ceva, in cazul asta, nu este suficient Sange si Qi care ajunge in cap.

Durerile de cap de tip Deficienta sunt caracterizate printr-o durere surda si care vine in reprize. Durerile sunt agravate de munca excesiva si ameliorate de odihna. Cele trei tipuri de Deficienta sunt:

  • Deficienta Qi
  • Deficienta Sange
  • Deficienta Rinichi

Deficienta Qi

Durerile sunt cauzate de deficienta Qi-ului care ar trebui sa ajunga la cap. Poate fi dat de deficienta Qi-ului Stomacului, Splinei, Plamanilor sau Inimii. Se manifesta fie in tot capul si mai frecvent in partea frontala, in special pentru deficienta Qi-ului Stomacului. Durerea vine in reprize, este o durere surda si se amelioreaza la odihna si agravata de munca excesiva. De asemenea, se amelioreaza cand ne intindem si este mai severa dimineata. Alte manifestari pot include lipsa apetitului, oboseala, scaun moale, o usoara greutate in respiratie. In cazul deficientei Qi-ului Inimii vor fi palpitatii usoare si dispnee (simti ca nu ai suficient oxigen).

Tratamentul se axeaza pe tonifierea Stomacului, Splinei (ST36, Ren6,SP6,DU20).

Deficienta de Sange

Durerea este data de Sangele insuficient care nu ajunge la cap sa hraneasca creierul. Este un pic mai severa decat cea de Deficientei de Qi. Afecteaza de obicei crestetul capului si se leaga de Deficienta Sangelui in Ficat sau Inima. Se agraveaza dupa-amiaza sau seara, mai pot apare memoria slaba si lipsa de concentrare. La femei, apare de obicei dupa perioada menstruala, lipsa temporara de sange agravand Deficienta de Sange. Durerea se amelioreaza cand ne intindem.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Sangelui si tonifierea Qi-ului (St36,SP6,LIV8,REN4,DU20,BL20,BL15).

Deficienta Rinichiului

Durerea este data de deficineta Esentei Rinichiului care nu ajunge la cap sa hraneasca creierul. Se poate manifesta ca deficienta a Yin-ului sau Yang-ului Rinichiului. Durerea se simte adanc in creier, nu are o localizare clara si se insoteste de ameteala si o senzatie de gol in cap. Cand deficienta Rinichiului afecteaza si meridianul Vezicii Urinare, durerea poate apare si in partea occipitala (spatele capului).

Durerea data de deficienta Yang-ului Rinichiului este un pic mai moderata si similara cu a deficientei de Qi, in timp ce durerea data de deficienta Yin-ului Rinichiului este mai severa si se simte adanc in cap. Ambele cazuri pot apare dupa activitatea sexuala.

In cazul deficientei Yin-ului Rinichiului, durerea este insotita de o senzatie de caldura in special seara, urinari rare, ameteli, tinitus (tiuit in urechi), durere lombara, constipatie usoara, limba rosie.

In cazul deficientei Yang-ului Rinichiului, durerea este insotita de o senzatie de frig, durere lombara si a genunchilor, urinari dese, urina diluata, limba palida.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Rinichilor (KI3,ST36,SP6,DU20,GB19,REN4).

Durerile de cap sunt tratate eficient prin acupunctura, totusi persoana nu trebuie sa se astepte la rezultate imediate (uneori apar in timpul tratamentului). Cu cat durerile de cap au fost mai de durata si tratamentul va fi de durata. Ca idee, daca un pacient a suferit de dureri de cap de ani de zile, in anumite cazuri tratamentul va dura luni. Cele mai greu de tratat dureri de cap sunt cele date de Flegma, Vant-Flegma si staza Sangelui.

Daca o persoana e predispusa la dureri de cap sau a fost tratat cu succes ar trebui sa fie mai echilibrat cu activitatea sexuala excesiva sau munca excesiva. Odihna suficienta este obligatorie si ar trebui sa se abtina de a manca alimente acre (gustul asociat Ficatului este acru, prea multe alimente acre vor afecta Ficatul ducand in cazurile de dureri de cap date de Ficat) si n-ar trebui sa mai consume cafea. Daca sufera de Deficienta, odihna suficienta este obligatorie si ar fi de preferat sa se intinda putin dupa masa de pranz.

Daca o persoana a fost tratata cu succes date de Yang-ul Ficatului, Foc in Ficat, Stagnarea Qi-ului Ficatului sau Vant in Ficat va trebui sa dea atentie in special la starea emotionala si sa evite a se enerva. Dupa cum stim emotia Ficatului este Furia (supararea, frustrarea) astfel ca aparitia acesteia va duce la dureri de cap pe care cred ca toti le-am simtit la un moment dat.

Acupunctura trateaza durerile de cap impreuna cu cauzele lor. Dupa cum ati vazut, patologiile sunt variate ca si tratamentul lor. Cauzele durerilor de cap in medicina vestica sunt inflamatoare (meningita), noninflamatoare (vasculare, migrene, hemoragii cerebrale, tumori cerebrale, hipertensiune), craniale (sinuzita, otita), extracraniale (glaucom, spondiloza cervicala). In cazurile grave si de urgenta, gen meningite, hemoragii cerebrale ajutorul de urgenta este primar si obligatoriu, acupunctura putand fi folosita ca adjuvant in tratament.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ce este important in viata.

De curand, a plecat din viata mea socrul meu. Fost lup de mare, un barbat inalt si frumos, de fiecare...

Închide