Patologia Stomacului

0

Functiile Stomacului in medicina chineza sunt:

  • controleaza ‘receptia’ – primeste alimentele
  • controleaza ‘descompunerea’ alimentelor pentru a ajuta Spina in separarea esentelor alimentelor
  • controleaza transportul esentelor alimentelor
  • controleaza coborarea Qi-ului – sensul miscarii Qi-ului Stomacului este descendent, ‘impingand’ alimentele in urmatoarele etape ale digestiei
  • este originea fluidelor

Stomacul impreuna cu Splina ocupa o pozitie centrala in corp si este in centrul tuturor meridianelor celorlalte organe. Stomacul cu Splina reprezinta radacina Qi-ului Post-Heaven (Qi Post-Heaven reprezinta Qi-ul care se produce dupa nastere). Daca Stomacul prezinta o deficienta, nu se va produce destul Qi si corpul si persoana va simti oboseala si slabiciune. Aceeasi explicatie o avem si in medicina vestica, daca nu ne hranim corespunzator sau avem probleme cu Stomacul evident nutrientii necesari corpului vor lipsi. Starea Stomacului o puteti vedea pe limba (studiul limbii reprezinta o etapa in diagnosticul din acupunctura) manifestandu-se prin prezenta unui strat pe limba. In primele etape ale unei deficiente a Stomacului acest invelis va incepe sa se desprinda, limba va avea un aspect ca si cum ar avea petice in special in partea mijlocie. Intr-o forma avansata, lipsa acestui invelis arata o Deficienta a Yin-ului Stomacului. Daca invelisul se desprinde la periaj (multi incearca sa-si curete acest invelis cu periuta de dinti) arata o deficienta a Stomacului. Stomacul este origina fluidelor, toate lichidele ingerate vor fi transformate si digerate.

Factori care afecteaza Stomacul

Dieta

Evident, dieta este una din cauzele principale ale bolilor de Stomac. Se va analiza natura alimentelor, regularitatea meselor si conditiile cand mancam. Voi insista pe aceste aspecte deorece o ingrijire a Stomacului prin dieta ne poate salva de multe neplaceri.

Natura alimentelor

In acest caz se iau in discutie mai multe variabile precum caracterul alimentului, sezonul, constitutia, starea de sanatate si ocupatia persoanei.

In general, Stomacul prefera alimentele care sunt usor umede si nu foarte uscate (Splina prefera opusul). Supele ca exemplu de alimente umede sunt preferate de Stomac, alimentele care sunt gatite foarte mult timp (inclusiv painea) sunt uscate. Daca persoana va consuma alimente care sunt mult prea uscate (de exemplu coapte), Stomacul va deveni uscat si va suferi in final de o Deficienta de Yin.

Pe langa asta, Stomacul poate suferi de consumul excesiv de alimente care sunt fie prea fierbinti fie prea reci in termeni de energie. Consumul excesiv de alimente fierbinti (carnea rosie in special, alcool, condimente) poate duce la Caldura in Stomac. Ca si termen, „excesiv” depinde si de constitutia fiecarei persoane. Daca o persoana sufera de o Deficienta de Yang (persoanele vor fi mai friguroase) ar trebui sa consume alimente calde. Alimentele calde sunt bune mai ales in sezonul rece. Daca o persoana presteaza activitati fizice intense, consumul de alimente calde este indicat, activitatea fizica consumand energie in special Yang.

Consumul excesiv de alimente reci (legume crude, fructe crude, bauturi reci) poate cauza Frig in Stomac. Consumul de alimente este indicat pentru persoane care au o constitutie de Exces de Yang (persoanele calduroase, le recunoasteti mai ales atunci cand restul se imbraca ele nu au nicio problema).

Regularitatea meselor

Medicina chineza subliniaza importanta regularitatii meselor (ca si medicina vestica). Aceasta deoarece corpul nostru are un ritm al curgerii Qi-ului in organe si la ore diferite (Stomacul are apogeul intre 7-9 dimineata). Este important sa mancam mesele la ore regulate, sa avem un mic-dejun consistent, sa nu mancam excesiv sau prea putin, sa nu mancam la ore tarzii in noapte, sa nu mancam prea repede. Mancatul excesiv afecteaza Stomacul in digerarea mancarii astfel ca va stagna. Mancatul prea putin sau o forma de malnutritie va duce la Deficienta Stomacului si Splinei. Mancatul prea repede nu lasa Stomacului timp sa digere mancarea corespunzator ducand la retentie. Mancatul tarziu in noapte va face Stomacul sa-si consume energia Yin ducand intr-un final la o Deficienta de Yin.

Conditiile cand mancam

Circumstantele in care luam masa sunt foarte importante. Daca cineva mananca in timp ce-si face griji despre ceva (ex. munca) va duce la stagnarea Qi-ului in Stomac sau la Rebeliunea Qi-ului Stomacului. Daca cineva mananca intr-o stare de tristete va duce la Deficienta Stomacului. Acelasi lucru si atunci cand la masa ne certam cu ceilalti. Mancatul pe fuga, sau luam cate o imbucatura va duce de asemenea la stagnarea Qi-ului Stomacului. Cititul in timp ce mancam duce la deficienta.

Cauzele emotionale

Stomacul este afectat mai ales de griji si gandirea excesiva, la fel ca si Splina. Grija cauzeaza stagnarea Qi-ului in Stomac si se va manifesta prin durere ca o arsura, ragaieli, greata.

Munca mentala excesiva de-a lungul mai multor ani va duce la Deficienta Qi-ului Stomacului.

Furia va afecta Stomacul indirect prin intermediul Ficatului mai bine spus va cauza stagnarea Qi-ului Ficatului care va invada Stomacul cauzand greata, ragaieli, balonare si durere.

Factori patogeni externi

Stomacul poate fi afectat de factori climatici direct, in particular Frigul. Frigul invadeaza direct Stomacul trecand de straturile externe de aparare ale corpului si va cauza Frig in Stomac cu simptome precum durere brusca acuta si varsaturi.

Patologii

Deficienta Qi-ului Stomacului

Manifestari clinice: disconfort in epigastru (zona de deasupra ombilicului), lipsa apetit, lipsa gustului, scaune moi, oboseala in special dimineata, membre slabe.

Cauzele sunt dieta si o boala cronica care are ca rezultat afectarea Stomacului. Oboseala mai ales dimineata este simptomul principal al acestei patologii, Stomacul avand activitatea maxima intre orele 7-9 dimineata.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Qi-ului Stomacului: ST36, REN12, REN6, BL21.

Stomac Deficient si Frig

Manifestari clinice: disconfort sau durere surda in epigastru, ameliorare dupa ce mancam si se amelioreaza la apasare sau masaj, lipsa apetit, preferinta pentru bauturi si alimente calde, varsaturi cu lichid transparent, lipsa sete, membre reci si slabiciune, oboseala, ten palid.

Cauzele sunt dieta prin consumul excesiv de alimente si bauturi reci si factorul patogen extern, Frig care invadeaza Stomacul.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea si incalzirea Stomacului si Splinei: ST36, BL21, BL20 tonifica Splina, REN6 tonifica Qi in general cu moxa elimina Frigul din Stomac.

Deficienta Yin a Stomacului

Manifestari clinice: lipsa apetit sau usoara foame dar fara dorinta de a manca, constipatie (scaune uscate), durere epigastrica surda sau ca o arsura usoara, gura si gat uscat in special dupa-amiaza cu dorinta de a bea in inghitituri mici, o senzatie usoara de plin dupa mancare.

In cazul in care avem o Deficienta de Yang vor aparea manifestari precum sete cu dorinta de a bea in inghitituri mici, senzatia de foame, transpiratii nocturne, senzatia de caldura in palme, gingii care sangereaza, senzatia de caldura seara.

Dieta este cauza principala a acestei patologii, mesele neregulate, tarzii in noapte, sarirea peste mese, grija in timp ce mancam. Alta cauza e data de constitutie, in anumite cazuri Deficienta Yin a Stomacului fiind mostenita. Febra in bolile infectioase poate cauza Deficienta Yin a Stomacului insa in mod normal dispare dupa cateva zile sau saptamani de la vindecare. Antibioticele pot afecta Qi-ul si Yin-ul Stomacului si duc la disparitia invelisului de pe limba.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Yin-ului Stomacului si fluide: REN12 tonifica Yin-ul Stomacului, ST36, SP6, SP3 hraneste fluidele

Stagnarea Qi-ului Stomacului

Manifestari clinice: durere epigastrica si distensie, ragaieli, greata, varsaturi, sughit, iritabilitate.

Cauzele sunt reprezentate de dieta (mancatul in graba, muncitul in timp ce mancam, mancatul intr-o stare de tensiune, suparare), emotii (furie, frustrare, resentiment).

Tratamentul se bazeaza pe punerea in circulatie a Qi-ului Stomacului, eliminarea stagnarii: ST34, ST21 si ST19 restaureaza miscarea descendenta a Qi-ului Stomacului, TB6 pune in miscare Qi-ul, P6 calmeaza Mintea, GB34 si REN12 pune Qi-ul in miscare din abdomen, ST40.

Foc in Stomac

Manifestari clinice: durere epigastrica ca o arsura, sete intensa cu dorinta de a bea lichide reci, neliniste mentala, gingii care sangereaza, scaun uscat, gura uscata, ulcere bucale, reglux gastric, greata, varsaturi imediat dupa masa, foame excesiva, respiratie urat mirositoare, senzatia de caldura.

In cazul in care avem si Flegma mai apar: senzatia de apasare pe piept si epigastru, mucus in scaun, expectoratie de flegma, afectiuni mintale.

Cauza inca o data avem dieta din cauza consumului excesiv de alimente fierbinti (carne rosie, alcool, condimente) si fumat (tutunul are energie fierbinte). Flegma apare din cauza consumului de alimente grase fierbinti (fripte). Furia, frustrarea duce la Stagnarea Qi-ului care poate avea ca rezultat Focul. Sangerarile apar din cauza Caldurii care face ca Sangele sa iasa din vasele sanguine. Gura uscata si scaunele uscate sunt date de Foc care consuma fluidele, respiratia urat mirositoare din cauza Caldurii care fermenteaza fluidele din Stomac. Prezenta Flegmei si Focului in Stomac poate cauza simtome mintale precum depresii.

Principiul de tratament se bazeaza pe eliminarea Focului si stimularea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: ST44, REN11, ST21 elimina Caldura din Stomac, LI11, LI4 elimina Caldura la modul general, SP15 pentru constipatie.

Frigul care Invadeaza Stomacul

Manifestari clinice: durere brusca in epigastru, senzatie generala de frig, membre reci, preferinta pentru alimente si bauturi calde, varsaturi cu lichid transparent care poate ameliora durerea, greata.

Cauza este evidenta, invazia de Frig.

Tratamentul se bazeaza pe expulzarea Frigului si incalzirea Stomacului: ST21 cu moxa, SP4, ST34 opreste durerea.

Qi-ul Stomacului Rebel

Manifestari clinice: greata, inghitire dificila, ragaieli, varsaturi, sughit.

Cauzele: dieta (mancatul in graba, intr-o stare de tensiune), emotionale (suparare, frustrare, furie).

Principiul de tratament se bazeaza pe supunerea Qi-ului rebel si stimularea miscarii normale descendente: REN13 supune Qi-ul rebel, REN10,P6, P4 stimuleaza miscarea descendenta.

Umiditate-Caldura in Stomac

Manifestari clinice: senzatia de plin si durere in epigastru, durere faciala, nas infundat sau curgere nazala groasa lipicioasa (meridianul Stomacului ajunge la nivelul nasului, sinuzita tratandu-se si cu puncte pe Stomac), sete fara dorinta de a bea, greata, senzatia de caldura, gust lipicios.

Cauzele: dieta (consumul excesiv de produse lactate si grase, mancaruri fripte), emotionale (suparare, frustrare).

Tratamentul se bazeaza pe rezolvarea Umiditatii, eliminarea Caldurii si restaurarea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: ST44, REN11, ST25 elimina Caldura din Stomac, SP9, REN9, REN12 rezolva Umiditatea, ST40 restaureaza miscarea descendenta a Qi-ului Stomacului.

Retentia Alimentelor in Stomac

Manifestari clinice: senzatia de plin, durere si balonare in epigastru care este ameliorata prin varsaturi, greata, respiratie urat mirositoare, reflux gastric, ragaieli, insomnie, scaune moi sau constipatie, apetit scazut.

Dieta prin mancatul excesiv este cauza principala. Este mai frecvent la copii si bebelusi deoarece Stomacul si Splina lor sunt inca slabe in primii ani din viata.

Tratamentul se bazeaza pe rezolvarea retentiei alimentelor si restaurarea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: REN13, REN10, ST21, ST44, SP4.

Staza Sangelui in Stomac

Manifestari clinice: durere epigastrica severa ca un junghi care se poate agrava noaptea, pacientul evita presiunea pe epigastru, greata, varsaturi chiar cu sange, varsaturi de tipul bobitelor de cafea.

Nu exista o cauza specifica totusi poate deriva din Stagnarea Qi-ului, Frigul sau Caldura in Stomac.

Tratamentul se bazeaza pe invigorarea Sangelui si eliminarea Stazei si si stimularea miscarii descendente a Qi-ului Stomacului: ST34, ST19, ST21, SP4 si P6 invigoreaza Sangele, BL17 si SP10 invigoreaza Sangele, GB34 si REN12, TB6.

Deficienta Qi a Stomacului si Splinei

Manifestari clinice: apetit scazut, usoara distensie abdominala dupa masa, oboseala, ten palid, slabiciune in membre, scaune moi, senzatie neconfortabila in epigastru, lipsa gustului.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Stomacului si Splinei: REN12, ST36, SP3, SP6, BL20, BL21.

In posturile viitoare vom continua cu sistemul digestiv, Intestin Subtire, Intestin Gros, Colecist si Vezica Biliara.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Copiii si televizorul

Azi vreau sa facem impreuna un exercitiu de constientizare, mai ales ca saptamana aceasta am avut o intalnire in cadrul...

Închide