Patologia Rinichilor

3

Rinichii sunt importanti in medicina chineza ei fiind depozitarul Esentei (energia care o consumam pe tot parcursul vietii), guverneaza nasterea, cresterea, dezvoltarea si reproducerea. Alte functii ale Rinichilor sunt: guverneza Apa (urinarea), controleaza receptia Qi-ului (cand inhalam), se deschid in urechi, se manifesta in par, controleaza saliva, gazduiesc vointa ca si emotie.

In orice patologie de Rinichi avem dualitatea Yin-Yang. Discutam aici de Yin-ul si Yang-ul Rinichilor. Yin reprezinta Esenta si fluidele din Rinichi. Yang este forta care asigura toate procesele fiziologice, focul fiziologic care asigura caldura necesara pentru transformare si miscare. Orice patologie de Rinichi se va manifesta ca o deficienta de Yin sau Yang. De aceea, o deficienta intr-una din cele doua va implica de asemenea o deficienta in cealalta. La femeile de peste 45 de ani o deficienta a Rinichilor va implica aproape intotdeauna deficienta si a Yin-ului si a Yang-ului. Insa una dintre cele doua deficiente va fi dominanta. De exemplu pot fi pacienti care prezinta urina inchisa la culoare, transpiratii nocturne, tinitus (acestea fiind Deficienta Yin-ului Rinichilor) dar si glezne umflate (Deficienta de Yang a Rinichilor). In special bolile cronice afecteaza inevitabil Rinichii. Rinichii reprezinta si baza celorlalte organe, Yin-ul Rinichilor fiind fundatia pentru Yin-ul Ficatului si Inimii, in timp ce Yang-ul Rinichilor reprezinta fundatia pentru Yang-ul Splinei si Plamanilor.

Cauze

Ereditatea

Constitutia care este mostenita de la parinti va depinde de puterea si calitatea Esentei parintilor in general. Daca Esenta parintilor este slaba, Rinichii copiilor vor fi de asemenea slabi. Se va manifesta prin dezvoltare insuficienta a oaselor, retard mental, spate slab, incontinenta, enuresis, dinti slabi si par rar. Unul din cei mai importanti factori il reprezinta varsta parintilor, Esenta consumandu-se pe parcursul vietii.

Emotionala

Emotia Rinichilor este teama. Aceasta include frica, anxietatea si socul. Teama duce la coborarea Qi-ului. La copii se manifesta cu enuresis, incapacitatea copiilor de a-si controla impulsul urinar. La adulti, pe termen lung va duce la ridicarea Qi-ului cauzand o Deficienta de Yin care se va manifesta prin gura uscata, neliniste mentala si insomnie.

Activitate sexuala excesiva

Despre aceasta cauza am mai vorbit, prin ejaculare barbatul pierde Esenta, la femei nu este cazul. Totusi la femei doua cauze de boli la femei sunt date de actul sexual in timpul perioadei menstruale (duce la Stagnarea Sangelui in abdomen) si activitatea sexuala inceputa devreme (in timpul pubertatii).

Boli cronice

Cum am mai precizat marea majoritate a bolilor cronice afecteaza Rinichii.

Munca excesiva

Atat munca excesiva fizica cat si mentala duce la slabirea Yang-ului Rinichilor. Munca excesiva fara odihna aferenta va duce intr-un final la slabirea Yin-ului Rinichilor. Viata in conditii de stres, lipsa odihnei, munca excesiva, mesele in graba, neregulate, mancatul tarziu in noapte toti acesti factori combinati erodeaza energia Yin. Activitatea de peste zi consuma Yang, Yang care il refacem din alimentatie, odihna. In momentul in care consumul de energie depaseste acest Yang, corpul incepe sa consume Yin. Yin-ul nu se reface in acelasi ritm ca Yang-ul, de aceea o patologie care implica probleme cu Yin-ul va lua mult mai mult timp in a-l trata.

Imbatranirea

Imbatranirea e un proces natural, Esenta Rinichilor consumandu-se pe tot parcusul vietii. De fapt, imbatranirea este un rezultat al descresterii Esentei Rinichilor. De aceea batranii vor suferi de simptome de Deficienta de Esenta a Rinichilor: auz scazut fiindca Esenta nu mai ajunge la urechi, oasele incep sa devina fragile fiindca Esenta nu le mai hraneste.

Vom detalia mai jos cateva patologii de Rinichi.

Deficienta Rinichi-Yang

Manifestare clinica: durere de spate lombara, genunchi reci si slabiti, senzatia de frig in spate in zona lombara, senzatia de frig, picioare slabite, ten alb-deschis, oboseala, letargie, urinara abundenta si clara, urinari nocturne, apatie, edemul picioarelor, infertilitate la femei, scaune moi, depresie, impotenta, ejaculare prematura, numar scazut de spermatozoizi, libidou scazut.

Tratament: tonifiere si incalzire Rinichi (BL23 – tonifica Rinichi-Yang, DU4, REN4 – tonifica Rinichi-Yang si Qi original (Moxa), REN6 – tonifica Rinichi-Yang (Moxa), KI3 – tonifica Rinichii)

Deficienta Rinichi-Yin

Manifestare clinica: ameteli, tinitus, vertij, memorie slaba, auz greoi, transpiratii nocturne, uscaciunea gurii și a gatului pe timp de noapte, dureri de spate lombare, dureri in oase, emisii seminale nocturne, constipatie, urina inchisa la culoare, infertilitate, ejaculare prematură, oboseala, letargie, depresie , anxietate ușoara.

Tratament: hranirea Yin-ului Rinichilor (REN4 – tonifica Rinichi-Yin, KI3 – tonifica Rinichii, KI6 – tonifierea Rinichilor-Yin si beneficiaza gatul (uscaciunea gurii si gatului pe timp de noapte), KI10 – specific tonifierea Rinichi Yin, KI9 – tonifica Rinichi-Yin, util în caz de anxietate și de tensiune emoțională de origine rinichi).

Deficienta de Esenta a Rinichilor

Manifestare clinica:

  • Copii: dezvoltarea deficitara a oaselor, inchiderea tarzie a fontanelei, surditate, retard mental
  • Adulti: înmuierea oaselor, slabiciune genunchi si picioare, memorie slaba, pierderea dintilor, caderea parului sau albire prematura a parului, activitate sexuala slaba, dureri de spate lombare, infertilitate, sterilitate, amenoree primara, ameteli, tinitus, surditate, vedere incetosata, visator, agilitate mentala scazuta.

Tratament: hranirea Esentei si tonifierea Rinichilor: KI3 – tonifica Rinichi-Yin si Esenta, KI6 – tonifica Rinichi Yin,REN4, KI13 – tonifierea Esentei, DU4 – tonifica aspectul Yang al Esentei, GB39 – tonifica maduva osoasa, BL11 – hraneste Oasele).

Deficienta Yin-ului Rinichilor si Ficatului

Manifestare clinica: ameteli, tinitus, auz greoi, dureri de spate lombare,  dureri de cap in zona occipitala sau in crestet, insomnie, senzatie de amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor, ochi uscati, vedere incetosata, gat uscat, parul si pielea uscata, unghiile fragile, vagin uscat, transpirație noaptea, scaune uscate, emisii seminale nocturne, menstruatie rara sau amenoree, infertilitate.

Tratament: hranirea Yin-ului Ficatului si Rinichilor (KI3 – tonifica Rinichii, KI6 – tonifica Rinichii Yin, LIV8 – tonifica Sangele din Ficat si Ficat-Yin, BL23 – tonifica Rinichii in conditii cronice, KI13 – hraneste Rinichi Yin).

Rinichii si Inima care nu sunt Armonizate

Manifestare clinica: palpitatii, neliniste mentala, insomnie, tulburari somn, anxietate, memorie slaba, ameteli, tinitus, auz greoi, dureri de spate lombare, emisii nocturne cu vise, sentiment de caldura seara, gat uscat pe timp de noapte cu dorinta de a bea in inghitituri mici, transpirație nocturna, senzatia de caldura in palme, urina inchisa, scaune uscate.

Tratament: hranirea Yin-ului Inimii si Rinichilor (HE7 – calmeaza Mintea, HE6 – hraneste Inima-Yin, BL15 – elimina Caldura din Inima , REN15 – calmeaza Mintea si Inima hraneste Yin-ul Inimii, KI3, KI9, KI10 – tonifiaza Rinichi-Yin, KI9 calmeaza Mintea).

Deficienta Yin-ului Rinichilor si Plamanilor

Manifestare clinica: tuse uscata care se inrautateste seara, gat si gura uscata, corp subțire, dispnee la efort, dureri de spate lombare, transpirație noaptea, amețeli, tinitus, auz greoi, urinare rara.

Tratament: hranirea Yin-ului Plamanilor si Rinichilor (KI3 – tonifica Rinichi Yin, LU7 și KI6 – stimuleaza primirea Qi-ului de Rinichi si tonifica Yin-ul Plamanilor si Rinichilor, REN4, KI13 – hraneste Rinichi-Yin si Esenta, LU9 – hraneste Plaman-Yin)

Deficienta Yang-ului Plamanilor si Rinichilor

Manifestare clinica: dureri de spate lombare, genunchi slabi si reci, o senzatie de frig in spate, o senzatie de picioare reci, slabite, ten alb-stralucitor, impotenta, ejaculare prematura, numarul scazut de spermatozoizi, scaderea libidoului, oboseala, urinare abundenta incolora, urinare rara incolora, urinare noaptea, apatie, edem la nivelul picioarelor, infertilitate la femei, scaune moi, depresie, lipsa poftei de mancare, distensie abdominala usoara, dorinta de a se intinde, dimineata devreme diaree, diaree cronica.

Tratament:tonifierea si incalzirea Yang-ului Splinei si Rinichilor (BL23 – tonifica Rinichi-Yang, REN6 – tonifica Qi  în general si Yang daca este utilizat cu moxa, punct important pentru diaree cronica, KI3 – tonifica Rinichii, KI7 – tonifica Rinichi-Yang si rezolva edem,
REN12, ST36, SP3 – tonifierea Splinei-Yang, ST37 – opreste diareea cronica).

Toate aceste conditii au un precursor din care rezulta si la randul lor dau nastere la alte conditii. De exemplu Deficienta de Yin din Rinichi poate fi data de o Deficienta Yin a Ficatului. La femei o Deficienta a Sangelui poate duce la Deficienta Yin-ului Rinichilor. La randul ei, Deficienta Yin-ului Rinichilor poate duce la o deficienta de Yin generala a organelor precum Ficat, Inima, Plamani sau Stomac. De aceea este foarte important diagnosticul, dupa cum probabil ati observat simptomele se regasesc in mai multe patologii (fiecare patologie are unele caracteristice) iar pacientii in viata reala prezinta patologii combinate.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

3 comentarii

  1. Ma regasesc in descriere,mai ales in slabirea yin-ul rinichilor.Exista si alte metode de tratament?

  2. Buna ziua, unde pot gasi, sau poate imi sugerati dvs. un medic care practica acupunctura, multumesc, multa sanatate

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
O noua teorie a inceputului Universului

O echipa australiana de fizicieni de la  RMIT University of Melbourne spun ca este timpul sa ne schimbam intelegerea procesului...

Închide