Patologia Plamanilor

0

Functiile Plamanilor in medicina chineza:

 • guverneaza Qi si respiratia
 • controleaza vasele de sange
 • controleaza difuzia si coborarea Qi-ului (Qi-ul Plamanilor are o miscare descendenta)
 • regleaza toate activitatile fiziologice
 • controleaza pielea si parul
 • se deschid in nas
 • controleaza mucusul nazal
 • gazduiesc spiritul corporal

Functia principala a Plamanilor este de a guverna Qi-ul, deficienta Qi-ului fiind cea mai comuna patologie. Plamanii au functia de a difuza si a controla coborarea Qi-ului, in special a celui defensiv (Defensive Qi) fiind cel mai „exterior” organ care controleaza pielea si Qi-ul Defensiv. De aceea Plamanii sunt primii afectati de factori patogeni externi precum Vant-Frig si Vant-Caldura.

Simptome care se regasesc in patologia Plamanilor:

 • deficienta Qi-ului (voce slaba, respiratie scurta)
 • paloare
 • tristete
 • probleme dermatologice precum eczemele
 • constitutie atopica (astm alergic si eczema)
 • flegma
 • invazii externe de Vant (aversiune la frig, stranut, nas care curge)

Factori care afecteaza Plamanii

Vant

Plamanii controleaza pielea fiind cel mai „exterior” organ si influenteaza Qi-ul Defensiv, din acest motiv este cel mai usor de afectat de factori patogeni externi precum Vant, Caldura, Foc, Frig, Umiditate si Uscaciune. Factorii patogeni externi „lupta” cu Qi-ul Defensiv si obstructioneaza difuzia si coborarea Qi-ului Plamanilor aparand simptome precum dureri de cap, dureri in corp, aversiune catre frig, stranut, nas infundat, tuse, febra. Cand Plamanii sunt atacati de factorii patogeni externi de fapt este afectata portiunea exterioara a Plamanilor, acel Qi Defensiv.

Uscaciunea

Plamanii sunt usor afectati de Uscaciune, ei avand nevoie de umezeala pentru a functiona corespunzator. Vremea uscata afecteaza Plamanii aparand simptome precum: tuse uscata, gat uscat sau piele uscata. Plamanii sunt afectati si de uscaciunea generata artificial precum mediile incalzite sau sistemele de climatizare.

Umiditate

Umiditatea nu ataca Plamanii direct decat daca e combinata cu Vant, in care caz va afecta nu numai functia de difuzie si coborare a Qi-ului Plamanilor ci si functia de a regla „pasajele de Apa” dand nastere edemului facial.

Dieta

Dieta influenteaza Plamanii. Consumul excesiv de alimente reci si crude pot duce la Umiditate interna si Flegma, care deriva din disfunctia Splinei si este „stocata” de obicei in Plamani. Chinezii au o vorba „Splina creeaza Flegma iar Plamanii o stocheaza”. In cazul acesta va aparea o sputa profunda in Plamani. De aceea consumul de alimente reci si crude este contraindicat pentru cazurile de astm aparute din cauza retentiei de Umiditate-Flegma din Plamani. Consumul excesiv de alimente grase si lactate duce la aparitia Flegmei.

Tristetea si durerea

Tristetea si durerea consuma Qi-ul Plamanilor, in particular ducand la Deficienta Qi-ul Plamanilor.

Ingrijorarea

Ingrijorarea cauzeaza stagnarea Qi-ului in piept, afectand Plamanii. Se manifesta cu o senzatie de „strangere” a pieptului, usoara insuficienta respiratorie, oftat.

Obiceiurile

Pozitia aplecat si indoit peste birou cand citim sau scriem pentru perioade lungi de timp duc la slabirea Qi-ului Plamanilor (deoarece nu se respira corespunzator din cauza apasarii pieptului). Fumatul usuca Plamanii si afecteaza fluidele din Plamani.

Patologii

Deficienta Qi-ului Plamanilor

Manifestari clinice: usoara insuficienta respiratorie, tuse usoara, voce slaba, transpiratii spontane in timpul zilei, preferinta de a nu vorbi, ten palid-stralucitor, predispunerea la raceli, oboseala, evitarea frigului. Usoara insuficienta respiratorie se manifesta in principal la expirare. Cand Qi-ul Plamanilor este slab, Qi-ul Defensiv este slab, „spatiul” dintre piele si muschi este prea deschis lasand „sa scape” transpiratia. Qi-ul Defensiv incalzeste muschii, de aici evitarea frigului.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Qi-ului Plamanilor si incalzirea Yang-ului (Qi-ul Defensiv este Yang): LU9 punctul sursa al Plamanilor si tonifiaza QI-ul Plamanilor, LU7 tonifiaza Qi-ul Plamanilor si stimuleaza coborarea, REN6, BL13 tonifica Qi-ul Plamanilor, DU12 pentru cazurile cronice.

Deficienta Yin-ului Plamanilor

Manifestari clinice: tuse care este uscata sau cu sputa lipicioasa, voce slaba sau ragusita, gura si gat uscat, senzatie de gadilare in gat (sau ca te mananca), oboseala, preferinta de a nu vorbi, constitutie subtire, transpiratii nocturne. Aceasta patologie este caracterizata de o deficienta a Fluidelor din corp, de aici uscaciunea, tuse uscata, gat si gura uscata, voce ragusita.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea Yin-ului Plamanilor, hranirea Fluidelor: LU9, REN17 tonifierea Qi-ului si a Yin-ului Plamanilor, BL43 tonifica Yin-ul Plamanilor, REN4 tonifica Yin-ul Rinichilor atunci cand Deficienta Yin-ului Plamanilor se asociaza cu cea a Rinichilor, KI6 pentru uscaciunea gatului, REN12 tonifica Stomacul si hraneste fluidele (Stomacul fiind sursa fluidelor), SP6 tonifica Yin-ul.

Uscaciunea Plamanilor

Manifestari clinice: tuse uscata, piele uscata, gat uscat, gura uscata, sete si voce ragusita. Patologia apare in medii uscate si fierbinti gen desert.

Principiul de tratament se bazeaza pe umezirea Plamanilor si hranirea fluidelor: LU9, REN4, KI6, SP6.

Invazia Plamanilor de Vant-Frig

Manifestari clinice: aversiunea catre frig, febra, tuse, gat care te mananca, usoara insuficienta respiratorie, nas infundat sau care prezinta o curgere transparenta si apoasa, stranut, durere de cap occipitala, dureri in corp. Invazia de Vant-Frig apare din cauza unei slabiciuni a Qi-ului corpului in raport cu factorul extern. Febra aici nu inseamna neaparat o crestere a temperaturii corpului ci senzatia pacientului ca arde, ca e cald.

Principiul de tratament se bazeaza pe expulzarea factorului patogen si stimularea difuziei Qi-ului Plamanilor: LU7 expulzeaza Vantul, BL12, DU16 cand apare durerea de cap.

Invazia Plamanilor de Vant-Caldura

Manifestari clinice: aversiunea catre frig, febra, tuse, gat dureros, nas infundat sau care prezinta o curgere de culoare galbena, stranut, durere de cap, dureri in corp.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Caldurii si stimularea difuziei Qi-ului Plamanilor: LU7, LI4 si LI11 elimina Caldura, LU11 pentru gatul dureros, DU14, TB5, BL12, DU16.

Invazia Plamanilor de Vant-Apa

Manifestari clinice: umflarea brusca a fetei si ochilor si intinderea graduala in tot corpul, ten stralucitor, urina putina, aversiunea catre vant, febra, tuse, usoara insuficienta respiratorie.

Tratamentul se bazeaza pe expulzarea Vantului, dizolvarea Umiditatii si stimularea difuziei Qi-ului Plamanilor: LU7, LI6, LI7, LI4, REN9, DU26. Punctele deschid „pasajele Apei” pentru drenarea edemului.

Vom continua cu partea a 2-a intr-un post viitor.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Poezii pe Noul Pamant

      AZI       Azi știu cine sunt O flacără, Un Soare, Un gȃnd… Venit,de departe Pe Pămȃnt!...

Închide