Patologia Inimii

0

Functiile Inimii in medicina chineza:

  • guverneaza Sangele (produce Sangele)
  • controleaza vasele de sange (pompeaza Sangele in vase)
  • se manifesta in ten
  • gazduieste Mintea
  • se deschide in limba (se vede in varful limbii)
  • controleaza transpiratia.

Din toate acestea cele mai importante sunt cele care guverneaza Sangele si gazduieste Mintea. Daca Sangele si Yin-ul sunt normale in corp, Mintea va fi intr-o stare buna. In caz contrar, Mintea sufera, persoana se va simti nefericita, depresiva si ii va lipsi vitalitatea. Si invers este valabil, problemele emotionale pot induce slabiciuni ale Sangelui si Yin-ului (nu uitam ca Sangele este Yin).

Factori care afecteaza Inima

Factori patogeni externi

Factorii patogeni externi nu afecteaza Inima direct (Vant, Foc, Cald, Umiditate, Frig). Totusi Inima este sensibila la Foc si Caldura dar acestia nu o afecteaza direct ci prin intermediul Pericardiului (Pericardul este un organ in medicina chineza, rolul lui este de a proteja Inima).

Bucuria

Emotia aferenta Inimii este Bucuria. Aici este vorba despre bucuria excesiva care devine o cauza de boala. Prin bucurie excesiva intelegem acele reactii la oameni care se manifesta la orice fraza sau gest prin ras chiar si atunci cand e vorba de lucruri triste.

Tristetea si Durerea 

Desi sunt specifice Plamanilor, cele doua afecteaza Qi-ul Inimii. Plamanii si Inima sunt foarte legate intre ele, Plamanii guvernand Qi-ul, Inima guvernand Sangele, Qi-ul misca Sangele si Sangele ancoreaza Qi-ul. Cele doua prezente pe termen lung induc o deficienta a Qi-ului Plamanilor care in timp afecteaza Qi-ul Inimii.

Furia

Furia desi afecteaza in principal Ficatul (ca emotie primara a acestuia) poate afecta si Inima indirect. Furia duce la inaltarea Yang-ului sau Focului Ficatului care se transmite usor Inimii ducand la Foc in Inima. Se manifesta pe limba printr-o culoare rosie pe margini si varf si posibil cu puncte rosii in varf. Cu cat emotia este de mai durata cu atat varful va fi mai rosu si in anumite cazuri chiar umflat.

Grija

Grija este una din cauzele cele mai frecvente in societatea noastra, Grija „innoada” Qi-ul cauzand stagnarea lui si afecteaza atat Plamanii cat si Splina. Grija cauzeaza stagnarea Qi-ului Inimii ducand la palpitatii, insomnie si o senzatie de „strangere” in piept.

Patologiile inimii

Deficienta Qi-ului Inimii

Manifestari clinice: palpitatii, respiratie scurta, ten palid, transpiratii spontane, oboseala, depresie usoara. Palpitatiile sunt semnul clar al implicarii Inimii. Palpitatiile reprezinta senzatia subiectiva a pacientului care isi simte inima ca bate intr-un mod anormal. Nu are nimic de-a face cu ritmul de a bate al inimii, faptul ca inima bate repede nu se va cataloga ca avand „palpitatii”, chiar daca pacientul va spune asta.

Tratamentul se va baza pe tonifierea Inimii (HE5 tonifica Qi-ul Inimii, P6, BL15 tonifica Inima, REN17, REN6, DU14 cu moxa tonifica Qi-ul Inimii).

Deficienta Yang-ului Inimii

Manifestari clinice: palpitatii, respiratie scurta, oboseala, transpiratii spontance, senzatia de plin sau discomfort in regiunea inimii, senzatia de frig, maini reci, ten palid deschis, buze usor inchise la culoare.

Aceasta deficienta include si Deficienta QI-ului Inimii, senzatia de frig si buzele inchise la culoare sunt date de inabilitatea Yang-ului de a transporta Sangele la extremitati, senzatia de plin sau discomfort in abdomen din cauza ca Qi-ul nu se misca in piept.

Tratamentul se bazeaza pe tonifierea si incalzirea Yang-ului Inimii (HE5, P6, BL15, REN6).

Colapsul Yang-ului Inimii

Manifestari clinice: palpitatii, respiratie scurta, slaba si superficiala, transpiratii profunde, membre reci, cianoza buzelor, ten alb-gri, cazuri severe coma.

In practica aceasta patologie e reprezentata de infarctul miocardic. Exista acupunctura de urgenta folosita pentru aceste cazuri in care viata pacientului efectiv depinde de interventia efectuata. Acupunctura poate face diferenta intre viata si moarte, evident serviciul de urgenta trebuie apelat, aceste manevre se pot aplica pana la aparitia ambulantei si preluarea pacientului (foarte folositoare in cazul in care ambulanta intarzie).

Tratamentul se bazeaza pe salvarea Yang-ului, restaurarea constiintei si stoparea transpiratiei. Puncte folosite REN6, REN4, REN8 care salveaza Yang-ul si stopeaza transpiratia, DU4 cu moxa tonifiaza Yang-ul Rinichilor, ST36, P6 intrestea Yang-ul Inimii, BL23 cu moxa intareste Yang-ul Rinichilor, DU20 cu moxa punctul de intalnire al tuturor meridianelor YANG, DU14, BL15 in combinatie cu moxa tonifiaza Yang-ul Inimii.

Oprirea transpiratiei este importanta deoarece prin transpiratie se opreste pierderea de Qi Defensiv care este Yang. In al doilea rand, pierderea fluidelor prin transpiratie duce la o deficienta de Sange datorita relatiei dintre Fluide si Sange (Fluidele subtiaza Sangele, lipsa lor duce la o ingrosare si o lipsa de Sange).

Deficienta Sangelui Inimii

Manifestari clinie: palpitatii, ameteala, insomnie, somn agitat, memorie slaba, anxietate, ten palid inchis, buze palide.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Sangelui, tonifierea Inimii si calmarea Mintii (HE7, P6, REN14, REN15, BL17, BL20).

Deficienta Yin-ului Inimii

Manifestari clinice: palpitatii, insomnie, somn agitat de vise, memorie slaba, anxietate, neliniste mentala, gura si gat uscat, transpiratii nocturne.

Tratamentul se bazeaza pe hranirea Yin-ului Inimii si calmarea Mintii (HE7, P6, REN14, REN15, SP6, KI7 in combinatie cu HE6 stopeaza transpiratiile nocturne).

Focul in Inima

Manifestari clinice: palpitatii, sete, ulceratii bucale si pe limba, neliniste mentala, agitatie, senzatia de caldura, insomnie, somn agitat de vise, fata rosie, urina inchisa la culoarea sau sange in urina, gust amar. Gustul amar in gura apare dupa o noapte in care nu am avut un somn bun; gustul amar care apare in fiecare zi apare din cauza Focului din Ficat.

Tratamentul se bazeaza pe sedarea Inimii, eliminarea Focului si calmarea Mintii (HE9, HE8 elimina Focul din Inima, HE7 calmeaza Mintea, KI6 raceste Focul, LI11 elimina Caldura).

Foc si Flegma care Hartuiesc Inima

Manifestari clinice: palpitatii, sete, fata rosie, gust amar, senzatia de apasare pe piept, expectoratie cu flegma, neliniste mentala, insomnie, somn agitat, agitatie, vorbire incoerenta, confuzie mentala, tendinta de a lovi oameni, planset si raset incontrolabil, tipete, depresie mentala, comportament maniac si impulsiv. Flegma care obstructioneaza Mintea duce in timp la boli mentale.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Caldurii, Focului, dizolvarea Flegmei, calmarea Mintii (P5, HE7, HE8 si HE9 pentru eliminarea Focului in Inima si restaurarea constiintei, P7 calmarea Mintii, REN15 pacifica Mintea, REN12 tonifica Splina si rezolva Flegma, ST40 rezolva Flegma, SP6, BL20 rezolva Flegma, LIV2, GB17).

Flegma care Mistuie Mintea

Manifestari clinice: confuzie mentala, lipsa de cunostinta, letargie, vorbire incoerenta, afazie, varsaturi de flegma, sunet zgomotos in gat, depresie mentala, ochi inexpresivi.

Tratamentul consta in deschiderea Inimii si rezolvarea Flegmei (P5 rezolva Flegma din Inima, HE9 deschide Inima, ST40, DU26 restaureaza cunostiinta, BL20).

Stagnarea Qi-ului Inimii

Manifestari clinice: palpitatii, senzatia de distensie sau apasare a pieptului, depresie, senzatia de nod in gat, respiratie scurta, oftat, apetit scazut, membre reci si slabe).

Tratamentul se bazeaza pe miscarea Qi-ului Inimii, deschide pieptul si calmeaza Mintea (P6, HE5 si HE7 pune in circulatie Qi-ul Inimii, REN15 si REN17, LU7).

Staza Sangelui Inimii

Manifestari clinice: palpitatii, durere de tip junghi in piept care poate radia pe bratul stang sau umar, senzatia de apasare si constrictie a pieptului, cianoza buzelor si unghiilor, maini reci.

Tratamentul se bazeaza pe punerea in circulatie a Sangelui, eliminarea stazei, tonifierea si incalzirea Yang-ului Inimii si calmarea Mintii (P6, P4 stopeaza durerea din piept, HE7, REN17 pune in circulatie Qi-ul si Sangele din piept, SP10, KI25 pentru a pune in miscare QI-ul si Sangele).

Vasele Inimii Obstructionate

Manifestari clinice: palpitatii, respiratie scurta cu imposibilitatea de a te intinde, depresie, neliniste mentala, senzatia de apasare in piept, durere de tip junghi in zona inimii care poate radia in umar sau in partea superioara a spatelui, durerea se agraveaza la frig si ameliorata la cald, expectoratie cu flegma, senzatia de greutate, preferinta de a nu vorbim, maini reci, oftat, buze, ten si unghii violete.

Tratamentul se bazeaza pe punerea in circulatie a Qi-ului Inimii si Sangelui, eliminarea stazei, rezolvarea flegmei si eliminarea Frigului (P6, HE5, HE7, REN15, LU7, LI4, ST40, BL15).

Dupa cum vedeti in mai toate patologiile Inimii, palpitatiile sunt omniprezente. Avem palpitatii, Inima e implicata. Daca palpitatiile apar mai mult in timpul zilei sunt din cauza Deficientei Qi-ului Inimii, daca apar seara/dupa-amiaza sunt din cauza Sangelui in Inima.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Memoria slaba si tratamentul in acupunctura

In medicina chineza, memoria slaba depinde de starea Splinei, Rinichilor si Inimii. Splina gazduieste Intelectul si influenteaza memoria in sensul...

Închide