Patologia Ficatului

0

Astazi vom face un pic de teorie, vom scrie despre patologia Ficatului. Dupa cum stiti Ficatul isi asuma rolul de uzina chimica a organismului fiind singurul organ care se regenereaza. Vom scrie despre Ficat in mai multe posturi, avand in vedere importanta lui. Veti vedea pe parcursul articolelor dedicate Ficatului ca rolul lui conform medicinei traditionale chineze este unul central de a carui buna functionare depind si restul organelor.

Functiile Ficatului:

 • stocheaza Sangele
 • asigura curgerea normala a Qi-ului in intreg organismul
 • controleaza ligamentele, deficienta va duce la oboseala fizica si slabirea sau contractarea ligamentelor
 • se manifesta in unghii, manifestari de genul unghiilor care se rup usor
 • se deschide in ochi, manifestari de genul ochi rosii, injectati
 • controleaza lacrimile, mai exact lipsa lor, ochi uscati
 • gazduieste o parte a „Sufletului” (partea care se ocupa cu viziunea, planificarea in viata)
 • este afectat de furie, duce la stagnarea Qi-ului Ficatului.

Cele mai importante functii ale Ficatului sunt asigurarea curgerii normale a Qi-ului si stocarea Sangelui. Curgerea Qi-ului influenteaza toate organele: ajuta Splina sa transporte si transforme nutrientii, asigura inaltarea Qi-ului Splinei, asista Stomacul in digerarea alimentelor, asigura coborarea Qi-ului Stomacului, stimuleaza secretia bilei de catre Vezica Biliara, asigura curgerea normala a Qi-ului Intestinelor si Uterului influentand menstruatia. In plan emotional, obstructia curgerii Qi-ului Ficatului va genera depresie, frustrare, iritare, tensiune emotionala, valabil si invers.

Cauze

Factori patogeni externi

Factorii care afecteaza Ficatul sunt Vantul si Umiditatea. Vantul nu afecteaza direct Ficatul, ci portiunea defensiva, Defensive-Qi agravand o situatie interioara a Vantului din Ficat ducand la atacuri cerebrale sau gat intepenit, dureri de cap. Vantul poate agita Sangele stocat in Ficat, ducand la eruptii cutanate care incep brusc, precum urticarii.

Emotii

Furia este emotia legata direct de Ficat. Prin furie intelegem sentimente de frustrare, manie reprimata, resentimente si iritare. Daca Qi-ul Ficatului curge normal, starea emotionala va fi de fericire, persoana isi va exprima liber sentimentele si emotiile. Daca Qi-ul stagneaza sau nu curge normal va cauza frustrare, furie, iritabilitate. La nivel fizic se vor resimti la nivelul hipocondrului (partea dreapta sau stanga), epigastru, piept (o apasare), abdomen, gat (nod in gat).

Dieta

Consumul excesiv de alimente fierbinti energetic (carne rosie, condimente, alcool) duce la Foc in Ficat. Consumul excesiv de alimente grase (branzeturi) duce la Umiditate in Ficat. Lipsa in consum a alimentelor care produc sange, carne, cereale poate duce la o stare de Deficienta de Sange in Ficat. E mai comuna la femei, mai ales in perioadele menstruale cand au o pierdere de sange care trebuie inlocuit.

Pierderea Sangelui

O pierdere de sange severa poate duce la Deficienta Sangelui in Ficat.

Vom scrie astazi despre conditiile de Exces, urmand ca in viitor sa le analizam si pe cele de Deficienta.

Stagnarea QI-ului Ficatului

Simptome:

 • distensia hipocondrica, a pieptului, a epigastrului sau abdomenului, oftatul (prin distensie intelegem senzatia de balonare la nivelul abdomenului, pentru piept senzatia de apasare ca si cum nu putem respira bine),
 • melancolie, depresie, stari emotionale schimbatoare, senzatia de nod in gat,
 • perioade menstruale neregulate, distensia sanilor inainte de perioada, tensiune si iritabilitate premenstruala,
 • limba are o culoare normala si poate fi usor rosie pe margini (in cazurile severe)

Tratament: puncte pentru punerea in miscarea a Qi-ului (GB-34, LIV-3. TB-6, P6)

Qi-ul Stagnat care se transforma in Caldura

Simptome:

 • distensia hipocondrica sau epigastrica, senzatia de apasare a pieptului,
 • iritabilitate, melancolie, depresie, stari schimbatoare, senzatia de nod in gat,
 • senzatia de caldura, un ten rosu, sete,
 • predispunerea la izbucniri de furie, tensiune premenstruala, perioada neregulata, distensia sanilor premenstrual, perioada menstruala abundenta
 • limba rosie pe margini

Tratament: puncte pentru punerea in miscarea a Qi-ului (GB-34, LIV-3. TB-6, P6) si eliminarea Caldurii (LIV-2)

Qi-ul Rebel al Ficatului

Simptome:

 • distensia hipocondrica sau epigastrica, sughit, oftat, greata, varsaturi, ragait
 • iritabilitate,
 • distensia sanilor la femei
 • limba rosie pe margini in cazurile severe

Tratament: puncte pentru punerea in miscarea a Qi-ului (GB-34, LIV-3. TB-6, P6) si sedarea Qi-ului Ficatului (LIV-14, LI-4)

Staza Sangelui in Ficat

Simptome:

 • durere in zona hipocondrica, durere abdominala, varsaturi care contin Sange, sangerari nazale,
 • dureri menstruale, perioade neregulate, sange menstrual inchis la culoare continand cheaguri,
 • infertilitate, mase abdominale, unghii violete, buze violete, ten violet si inchis, piele uscata
 • limba violeta pe margini, in cazurile severe vor fi prezente puncte violete

Staza sangelui provoaca frecvent dureri severe localizate. Staza apare fara durere insa prezenta durerii indica o Staza (durerea este ca un junghi). Aceasta patologie este in mod special importanta, in practica ducand la boli serioase in contrast cu Stagnarea Qi-ului. De exemplu, bolile coronariene, atacuri cerebrale, cancer toate sunt caracterizate prin prezenta Stazei Sangelui (staza Sangelui se manifesta fizic ca un cheag).

Staza Sangelui poate deriva din alte patologii: Stagnarea Qi-ului, Frig, Caldura, Deficienta Qi-ului, Deficienta Sangelui, Flegma (acumulare de lichide). Primele trei sunt cele mai frecvente avand in vedere ca daca Qi-ul se misca, Sangele se misca, Qi-ul stagneaza, Sangele stagneaza. Frigul duce la Staza deoarece congeleaza Sangele (cel mai frecvent in Uter), Caldura duce la Staza prin condensarea Sangelui, Deficienta Qi-ului duce la Staza deoarece esueaza in miscarea Sangelui, Deficienta Sangelui duce la Deficienta Qi-ului ducand la inabilitatea sa „miste” Sangele. La femei, Deficienta Sangelui si Staza sunt comune, manifestandu-se prin perioade scurte dar dureroase. Flegma interactioneaza cu Sangele, fiind o acumulare de Fluide, Sangele la randul lui face parte din Fluide, atunci cand e prea vascos, Fluidele il subtiaza, daca Fluidele se acumuleaza in Flegma, Sangele va deveni mult mai vascos ducand in final la Staza lui.

Tratamentul pentru Staza Sangelui se realizeaza mult mai bine prin plante sau medicamente chimice, acupunctura avand un rol de asistenta in tratament prin aceleasi puncte ca cele de mai sus.

Liver-Fire Blazing (traducerea in romana ar suna Foc in Ficat Arzator)

Simptome:

 • iritabilitate, predispunere catre izbucniri nervoase, furioase, tinitus (tiuit in urechi), surditate, dureri de cap in partea temporala, ameteli
 • ten rosu si ochi rosii injectati, sete, gust amar, somn agitat, insomnie
 • constipatie, urina inchisa galbena, sangerari nazale, expectoratii cu sange, varsaturi cu sange
 • limba rosie, mai rosie pe margini, invelis galben uscat

Simptomele prezinta efecte clare ale Focului care seaca fluidele (sete, urina inchisa, fecale uscate), agita Mintea (agitatie, insomnie, neliniste) si cauzeaza sangerari.

Tratamentul se bazeaza pe eliminarea Focului(LIV-2, LIV-3, GB-20, GB-13, LI-11, GB-1, GB-9, GB-8) si curatarea Ficatului (LIV-1).

Cand ma refer la simptome, o persoana poate sa prezinte cat mai multe dintre ele, nu e obligatoriu sa le aiba pe toate. Un practician va recunoaste simptomele cheie identificand corect conditia sau conditiile de care sufera acea persoana. In viata reala va fi o combinatie de conditii, nu numai de Ficat, deoarece un dezechilibru al acestuia in mod sigur va duce la afectarea altor organe (in timp).

Intr-un post viitor vom discuta despre conditiile de Deficienta. Ce ar fi de retinut aici e ca Ficatul se manifesta foarte usor prin senzatiile de balonare si prin starile emotionale schimbatoare, prin episoadele cand pacientul izbucneste de nervi, furie sau cand pacientul  se simte fara un scop in viata, depresiv (Ficatul tine de planificare, de viziune pe termen lung, sentimentul ca ai un rost in viata). Aici nu ne referim la situatiile care in mod normal ar face pe oricine sa simta asta ci atunci cand fara motive aparente sau la cele mai marunte si neinsemnate nemultumiri apar episoadele de furie. De asemenea, senzatia de balonare daca e preponderenta indiferent de ceea ce mancam indica o afectiune a Ficatului. Daca balonarea survine ca urmare a consumului unor alimente specifice indica o afectiune a Splinei. Dezechilibrele Ficatului se pot agrava primavara, Ficatul tinand de elementul Lemn in Teoria celor 5 Elemente. Ficatul are tendinta de a „invada” celelalte organe, in special Splina (diaree, oboseala), Stomacul (greata, varsaturi) si Plamanul (tuse, astm). Intelegeti acum rolul important care il are acest organ, indiferent ca e medicina vestica sau medicina chineza, astfel o viata echilibrata fare excese reprezinta un „must” pentru sanatatea Ficatului si in definitiv a noastra.

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Swami Vivekananda – contributii esentiale

Urmarind sa ofere o viziune completa a contributiilor pe care Swami Vivekananda le-a adus culturii mondiale, istoricul britanic A L...

Închide