Patologia Ficatului – partea a 3-a

0

Vom continua azi discutia despre Vantul in Ficat asa cum este definit in medicina chineza si conditiile combinate. Prin Vant ar trebui sa intelegem tremuraturi, ticuri involuntare, paralizii. Chinezii definesc Vantul in Ficat atat prin prezenta lui (tremuraturi, ticuri) cat si prin absenta lui (paralizii). Manifestarile generale ale Vantului in Ficat sunt: tremuraturi, ticuri, amorteli, ameteli, vertij, durere de cap, convulsii sau paralizii.

Exista 4 tipuri de Vant in Ficat pe care le vom discuta mai jos.

Caldura extrema care genereaza Vant

Manifestari clinice:temperatura mare, convulsii, rigiditatea gatului, tremurul membrelor, opistotonus (rigiditatea cefei si a spatelui si arcuirea trunchiului cu convexitatea anterioara, se intalneste in cazuri severe de tetanos si meningita), in cazuri severe coma.

Acest patern apare din cauza invaziei Caldurii exterioare care se transforma in Caldura interioara. Cand aceasta Caldura ajunge la nivelul Sangelui poate duce la formarea Vantului. Acest tip de Vant se manifesta in principal in bolile febrile care afecteaza copiii, gen meningita.

Tratamentul se bazeaza pe racirea Sangelui, hranirea Yin-ului (Sangele este Yin) si expulzarea Vantului: LIV3, punctele SHIXUAN, DU20, DU16, DU8. Punctele SHIXUAN sunt localizate in varful degetelor. Aceste puncte trebuiesc intepate pana cand sangereaza; sunt extrem de puternice si eficiente in cazul atacurilor vasculare, limitand distrugerile provocate nervilor si influentand intr-un mod pozitiv capacitatea motrica a membrelor afectate de atacul vascular.

Inaltarea Yang-ului Ficatului care genereaza Vant

Inaltarea Yang-ului Ficatului poate genera Vant daca persista mai multi ani, in special la batrani (stim ca Inaltarea Yang-ului Ficatului mai inseamna si hipertensiune, care netratata si in timp poate duce la atac vascular).

Inaltarea Yang-ului poate deriva din:

  • Deficienta Yin-ului Ficatului
  • Deficienta Yin-ului Ficatului si Rinichilor
  • Deficienta Sangelui din Ficat

Inaltarea Yang-ului care deriva din Deficienta Yin-ului Ficatului

Manifestari clinice: tremurat, tic facial, ameteala severa, tinitus, durere de cap, hipertensiune, gat uscat, ochi uscati, vedere neclara, amorteala si furnicaturile membrelor, memorie slaba. Tratamentul se bazeaza pe sedarea energiei Ficatului, expulzarea Vantului si hranirea Yin-ului.

Inaltarea Yang-ului care deriva din Deficienta Yin-ului Ficatului si Rinichilor

Manifestari clinice: tremurat, tic facial, ameteala severa, tinitus, durere de cap, hipertensiune, gat uscat, ochi uscati, vedere neclara, amorteala si furnicaturile membrelor, memorie slaba, dureri de spate, urinare rara, transpiratii nocturne. Tratamentul se bazeaza pe sedarea energiei Ficatului, expulzarea Vantului si hranirea Yin-ului Ficatului si Rinichilor.

Inaltarea Yang-ului care deriva din Deficienta Sangelui din Ficat

Manifestari clinice: tremurat, tic facial, ameteala severa, tinitus, durere de cap, hipertensiune, gat uscat, vedere neclara, amorteala si furnicaturile membrelor, memorie slaba, insomnie. Tratamentul se bazeaza pe sedarea energiei Ficatului, expulzarea Vantului si hranirea Sangelui Ficatului.

Focul in Ficat care genereaza Vant

Manifestari clinice: tremurat, iritabilitate, iesiri/ izbucniri de furie, tinitus si/sau surditate, durere de cap in partea temporala, ameteala, fata si ochi rosii, sete, gust amar, somn insotit de vise, constipatie cu scaun uscat, urina de culoare galben-inchis, epistaxis (sangerari nazale), hemoptizie (tuse cu sange). Tratamentul se bazeaza pe sedarea energiei Ficatului, expulzarea Vantului si a Focului (LIV2 dreneaza Focul din Ficat, LI11 punct general care dreneaza Focul, LIV3 expulzeaza Vantul din Ficat, DU8 amelioreaza spasmele si tremuraturile).

Deficienta Sangelui care genereaza Vant

Manifestari clinice: tremurat, tic facial, ameteala, vedere neclara, amorteala si furnicaturi in membre, emorie slaba, insomnie, perioade menstruale rare. Tratamentul prin puncte ca mai sus plus puncte care hraneste Sangele, BL17, REN4.

Ficatul avand functia de a regla curgerea QI-ului in organism se poate intampla sa invadeze si organele vecine, fie dintr-o dereglare a lui fie din slabiciunea celorlalte organe. Atunci cand invadeaza organele se numeste Qi-ul Rebel al Ficatului.

Qi-ul Rebel al Ficatului care invadeaza Splina

Manifestari clinice: iritabilitate, distensie abdominala si durere, alternarea constipatiei cu diareea, scaune moi si uneori uscate, oboseala.

Aceasta conditie apare ca urmare fie a problemelor emotionale care afecteaza Ficatul (furie, frustrare, resentiment) fie din cauza dietei, mai ales atunci cand mancam in graba, cand suntem suparati sau cand lucram. Alternanta constipatie/diaree apare atunci cand predomina Qi-ul Rebel al Ficatului respectiv Deficienta Splinei (diaree).

Tratamentul se bazeaza pe sedarea Ficatului (LIV13, LIV3, TB6) si tonifierea Splinei (ST36, SP6, SP3).

Qi-ul Rebel al Ficatului care invadeaza Stomacul

Manifestari clinice: iritabilitate, distensie epigastrica si hipocondriala insotita de durere, senzatia de apasare in zona epigastrica, reflux, sughit, ragait, greata, varsaturi, oftat, membre slabe (simti ca nu ai putere in membre).

Cauzele sunt problemele emotionale si dieta neregulata.

Tratamentul se bazeaza pe sedarea Ficatului si tonifierea Stomacului (ST36, ST19, ST21).

Focul din Ficat care insula Plamanii

Manifestari clinice: astm, lipsa de aer, senzatia de plin si distensia pieptului si hipocondrului, tuse cu sputa de culoare galbena sau prezenta sangelui in sputa, durere de cap, ameteala, fata rosie, sete, gust amar, ochi injectati, urina putina, constipatie.

Tratamentul se bazeaza pe sedarea Ficatului si stimularea Qi-ului Plamanilor (LU7, P6).

Ficatul este un organ diferit de celelalte prin faptul ca foarte frecvent patologia lui apare in combinatii. In practica se intalneste aceasta situatie, cand mai multe conditii de Ficat sunt intalnite in acelasi timp. De exemplu poate apare Stagnarea QI-ului Ficatului si Deficienta Sangelui din Ficat (depresie, plans, sentimentul de a nu avea un rost, distensia usoara sau absenta ei) sau Deficienta Sangelui din Ficat, Stagnarea QI-ului Ficatului, Staza Sangelui din Ficat si Inaltarea Yang-ului Ficatului (perioade menstruale rare, vedere neclara, amorteli, tensiune premenstruala, distensia sanilor, perioade menstruale dureroase prezentand cheaguri inchise la culoare, dureri de cap premenstruale, greata, varsaturi).Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Arta subacvatica – cercuri din nisip

Creatorul necunoscut al acestor modele complicate circulare este defapt un peste foarte mic si inteligent!! Aceste modele au fost descoperite...

Închide