Acupunctura – functiile organelor interne

0

Astazi vom face un pic de teorie, va voi explica care sunt functiile organelor interne din perspectiva medicinii traditionale chineze (TCM). In felul asta va va oferi ocazia de a intelege legaturile sau macar sa va faceti o idee asupra tratamentelor aplicate.

Organele conform TCM sunt YANG si YIN. Organele YIN stocheaza fluidele vitale ale corpului (Qi, Sange, Fluide, Esenta):Inima, Ficat, Plaman, Splina, Rinichi, Pericard. Organele YANG sunt „umplute si golite” constant: Stomac, Intestin Subtire, Intestin Gros, Vezica Biliara, Vezica Urinara, Triplu Arzator. Organele YIN corespund „structurii” iar organele YANG „functiei”.

Discutam azi organele YIN. Pentru fiecare organ in parte se asociaza relatii de genul: culoare, miros, tesut, sunet, gust, climat. Poate vi se vor parea ciudate, dar relatiile de mai sus sunt importante in diagnostic. O patologie de organ se va manifesta prin relatiile de mai sus, astfel ca o culoare pamantie a fetei poate indica o problema cu Rinichii sau ochii injectati pot fi un semn a unei patologii a Ficatului. Le vom detalia mai jos.

Inima

Inima guverneaza Sangele (il pompeaza), tesut vasele de sange, ca si manifestare se deschide in limba (meridianul), emotia asociata bucuria, climat caldura, se manifesta in felul cum aratam la fata, fluidul e reprezentat prin transpiratie, mirosul de ars, culoarea rosie, gustul amar, sunet rasul. Ce inseamna, de exemplu o culoare rosie a fetei, varful limbii daca este rosu, senzatia de caldura, rasul isteric sau lipsa lui completa, pot da indicatii catre o patologie de inima. De exemplu, hipertensiunea, oamenii care sufera ati observat ca au o fata rosie, transpira poate mai mult, au o senzatie de cald.

Ficat

Ficatul stocheaza Sangele (cand ne odihnim sangele se retrage in ficat, in activitati este trimis in organism), tesut tendoane, ca si manifestare se deschide in ochi (meridianul), emotia asociata furia, climat vant, se manifesta in unghii (moi, care se rup usor), fluidul e reprezentat de lacrimi, mirosul ranced (grasimile care nu pot fi dizolvate se depun de unde mirosul), culoarea verde, gustul acru (preferinte pentru acrituri, iaurt, fructe verzi), sunet tipat.

Splina

Splina guverneaza Qi-ul Mancarii, tine Sangele si influenteaza Fluidele Corpului, tesut muschi, ca si manifestare se deschide in gura (meridianul), emotia asociata prea multa gandire (overthinking), climat umiditate, se manifesta in buze, fluidul e reprezentat de saliva, mirosul dulceag (un diabetic va avea un iz dulceag), culoarea galbena, gustul dulce (preferinte pentru dulciuri), sunet a canta.

Plaman

Plamanul guverneaza Qi-ul si influenteaza Fluidele Corpului, tesut piele, ca si manifestare se deschide in nas (meridianul), emotia asociata grija, climat uscat, se manifesta in parul de pe corp, mirosul putred, fluidul mucusul nazal, culoarea alba, gustul intepator, sunet a plange.

Rinichi

Rinichii stocheaza Esenta si influenteaza Fluidele Corpului, tesut oase, ca si manifestare se deschide in urechi(meridianul), emotia asociata frica, climat frig, se manifesta in par, fluidul e reprezentat de saliva (saliva aceea lipicioasa), mirosul putred, culoarea neagra, gustul sarat (preferinte pentru mancarea sarata), sunet gemete.

Cele de mai sus sunt manifestari in cazul unei patologii de organ. Aceste manifestari sunt luate in calcul in etapa diagnosticului fie prin intebari fie prin observatii. De aceea o sa vedeti cum un acupuncturist poate sa te miroasa, te va intreba ce preferinte culinare ai, ce preferi ca si climat, felul cum vorbesti (incet, tare, fara inflexiuni). Si tratamentul se va modifica in functie de aparitia/disparitia unora din manifestarile de mai sus.

De exemplu, daca sunteti diagnosticati cu o Deficienta de Sange, tratamentul va consta in tonifierea Ficatului si Inimii (Ficatul stocheaza sangele, iar Inima il guverneaza), daca avem o Deficienta de Qi tratamentul va tonifia Plamanii si Splina, o problema cu Esenta, se vor intari Rinichii. La prima vedere fara cunostinte de teorie ati fi inclinati sa credeti ca nu are sens ce vi se face, dar in timp veti observa o imbunatatire in starea generala. Alt exemplu, durerile de cap, una din cauze o reprezinta YANG-ul Ficatului care se inalta in cap si provoaca acele dureri. Se inalta fiindca nu este destul YIN care sa il ancoreze (YANG-YIN echilibru), YANG-ul fiind o stare a energiei „explozive” are tendinta sa se duca in sus, in cazul asta se va tonifica YIN-ul Ficatului si al Rinichilor.

In viata reala e un pic mai complicat in sensul ca cele de mai sus se manifesta nu singular ci in combinatii. De aceea etapa diagnosticului este foarte importanta atunci cand consultati un acupuncturist.Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Sunt o persoana care a descoperit pasiunea pentru acupunctura. In era analizelor computerizate si a masuratorilor nucleare ale corpului uman consider ca a ne intoarce la "basics" poate fi inceputul unei vieti mai bune si mai sanatoase. Vreau sa impartasesc cu voi aceasta experienta si de asemenea sa ajut daca va sta in puterile mele.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Scopul ultim al vietii

  Tot ce trăieşte nu trăieşte singur, nu trăieşte pentru el însuşi. (William Blake)   "Înţelepţii din Sivana nu erau...

Închide