Vederea este legata de experienta: perceptia vizuala pentru fete si litere este similara

0

Fetele sunt extrem de importante pentru fiintele umane. De aceea, in cursul evolutiei, perceptia noastra vizuala s-a specializat in principal in recunoasterea fetelor. Pana acum, cercetatorii au presupus ca aceste mecanisme distincte de adaptare sunt unice in cazul perceptiei fetelor. Insa, dupa cum tot cercetatorii au demonstrat, exista un efect similar si in cazul perceptiei literelor. 

140521133605-large

Neurocercetatori de la Jena University (Germania) au descoperit mecanismele adaptive ale creierului pentru perceptia literelor alfabetului.
Imagine Jan-Peter Kasper

Pana recent, cercetatorii au presupus ca acest fenomen este o exceptie care poate fi aplicata doar in cazul figurilor umane. insa, Prof. Kovács si colega sa Mareike Grotheer au reusit sa demonstreze intr-un nou studiu ca aceste mecanisme adaptive distincte nu se limiteaza doar la perceptia fetelor. In revista The Journal of Neuroscience cercetatorii au publicat un articol prin care demonstreaza ca acelasi efect are loc in cazul perceptiei literelor.

Baza acestei perceptii este neuroplasticitatea creierului care ne permite sa ne adaptam la stimulii din mediu. „Cu cat suntem expusi unor stimuli mai mult, cu atat mai repede ii percepem”, declara Mareike Grotheer, membru al echipei Kovác. Acest „efect al antrenamentului” poate fi masurat direct in creier. Dupa cum o demonstreaza tomografiile, stimulii din mediul la care creierul deja s-a adaptat, conduc la un raspuns specific mai slab in zonele de procesare din creier. „Acest lucru poate parea paradoxal la inceput, insa inseamna doar ca pentru acelasi rezultat, creierul face mai putin efort”, spune Kovác. Acest mecanism de adaptare poate fi observat extrem de clar in situatiile in care vorbim despre un stimul specific. „Experientele noastre din trecut sunt esentiale in modelarea simtului nostru al perceptiei”, puncteaza Kovác. In cazul recunoasterii literelor, experienta joaca un rol decisiv. Practic, suntem inconjurati de litere peste tot: in media, pe strada, pe obiectele pe care le folosim zi de zi.

In studiul efectuat, cercetatorii au dezvaluit activitatea cerebrala pusa in miscare de catre procesul vederii, testand diverse persoane care au privit diverse caractere prin intermediul unui tomograf. „Inregistrarile demonstreaza clar modul in care activitatea cerebrala se adapteaza la perceptia vizuala a literelor de-a lungul masuratorilor”, spune Kovác. Totusi, acest fenomen se aplica doar in cazul literelor romane corecte. Echipa nu a putut descoperi o adaptare similara in testele facute in paralel cu caractere modificate.

Concluzia fireasca pe care profesor Kovác o trage este aceea ca experienta cititului si a scrisului esre responsabila pentru aceasta adaptare. Nu este clar, inca, daca adaptabilitatea creierului poate fi antrenata pentru recunoasterea literelor sau daca aceasta este rezultatul procesului de evolutie – cum este cazul recunoasterii faciale. Acest lucru va fi cercetat in studiile viitoare.

Sursa articolului:

Articolul de mai sus a fost scris in baza materialelor oferite de catre . 


sursa: http://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140521133605.htm

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Razvan este arhitect, ca si formare, un spirit-ghid, ca si chemare.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum se regenereaza neuronii fara a pierde memoria

Atunci cand automobilul vostru are nevoie de o bujie noua, mergeti la un service auto, unde masina sta pana este...

Închide