Puterea tămăduitoare a minții

3

 

Ce sunt gândurile?

Asemeni unei pietre aruncate în apă, ori luminii unei lumânări, gândul dă naștere unor vibrații în atmosfera mentală, călătorind în toate direcțiile, foarte departe de emițător. Gândurile nu mor niciodată. Forța lor este strâns legată de procesul materializării – cu cât sunt mai puternice, cu atât rezultatele apar mai repede. Gândurile de răutate, gelozie sau răzbunare întrețin o atmosferă de agitație și se lipesc în special de cei ale căror minți rezonează cu astfel de vibrații.
Fiecare om are propriul mod de gândire și înțelegere a lumii, mod care îi dictează comportamentul. Înțelegerea celorlalți, chiar și atunci când ne sunt rude sau prieteni, poate deveni dificilă dacă nu reușim să ne acordăm pe frecvența vibrațiilor celuilalt. Empatia este cheia pentru o bună înțelegere cu cei din jur. Fii atent la ce gânduri emiți, căci se pot întoarce înapoi asemeni unui bumerang. Un gând frumos și pur elevează mintea și purifică sufletul. La polul opus, un gând rău aduce emitentului agitație și emoții negative, încărcate și întunecate. De asemenea, puterea gândului poate schimba destinul, de aceea oamenii puternici și inteligenți își vor lua destinul în mâini, iar prin schimbarea gândului vor reuși să își schimbe acțiunile și implicit cursul vieții.

Gândurile ne pot îmbolnăvi

Corpul este în bună parte rezultatul activității minții. Anumite afecțiuni apar din cauza unor tulburări mentale (depresie, anxietate, stres) care persistă în timp. De exemplu, ulcerul, astmul, tulburările cardiace, afecțiunile pielii. De aceea, de-a lungul timpului s-a pus întrebarea dacă modificarea stării mentale poate corecta starea fizică. În revista „Physician” din New-York a fost publicat un material în care se spunea că ”sistemul nervos central (SNC), sub influenţa gândirii negative, declanşează secretarea excesivă a unor anumitor fluide apoase în ţesuturi şi membrane. Operaţiile, medicamentele şi dieta vor îndepărta excesul de fluide, dar – afirmă mai departe articolul – o minte agitată va continua să producă dezechilibrul respectiv. Nu există un tratament eficient până când modul de gândire nu este schimbat.” Orice gând produce o vibrație puternică în celulele corpului. Omul nu gândește doar cu creierul, ci cu întreg organismul. Activitatea mentală nu poate fi separată de activitatea fizică, întrucât cele două planuri – fizic și mental – sunt de fapt unul singur. De aceea, „ceea ce mintea gândeşte, corpul gândeste, ceea ce corpul gândeşte, el devine.” Viața și evoluția celulelor sunt dictate în bună parte de gânduri, drept urmare gândurile sănătoase dau naștere unor celule sănătoase, iar o minte tulbure creează boală.

Învață să-ți vindeci mintea

Gândurile negre – stările depresive semnalează încărcarea cu gânduri negre. Ai nevoie de un moment de liniște, în care să încerci să te relaxezi și să depistezi cauza depresiei și sursa gândurilor. Următorul pas este eliminarea cauzei. Cea mai bună metodă pentru a face acest lucru este să reflectezi asupra lucrurilor care te fac fericit. Cu ajutorul imaginației, realizează avantajele stării de fericire și trăiește această stare. O altă variantă de a ieși din starea negativă este muzica.
Yoghinii raja recomandă alergarea în aer liber, ca o metodă ușoară și la îndemînă pentru alungarea stărilor depresive. Eliminarea gândurilor negre prin forța voinței este cea mai eficientă metodă, însă presupune un consum mare de energie.
Gândurile inutile – te încarcă, te obosesc și te sleiesc de puteri. Îndepărtează-le cât mai repede din minte, căci îți împiedică evoluția spirituală. Înlocuiește-le cu gânduri utile, divine.
Transformă gândurile instinctive – gândurile sunt de mai multe feluri: simbolice (gândirea prin cuvinte), instinctive, impulsive și obișnuite (născute din puterea obișnuinței- cele referitoare la corp, hrană, baie etc.). Pacea și calmul interior se pot atinge numai prin eliminarea totală a grijilor. Așază-te confortabil și, timp de 15 minute, meditează asupra trăirilor pozitive: pace, curaj, bucurie.
De cele mai multe ori, mintea rătăcește fără un scop precis. Gândurile negative pot fi prevenite dacă te gândești la ceva interesant. Vei obține controlul asupra gândirii negative atunci când vei putea ignora cu desăvârșire astfel de gânduri, vei înceta să le mai ”hrănești” și le vei înlocui cu gânduri pozitive, bune. Acest lucru duce treptat la eliminarea trăirilor negative – acestea se vor vor dizolva de la sine. Învață să ignori astfel de gânduri, căci orice luptă cu ele nu face decât să le dea și mai multă putere.

puterea mintii

Învață să controlezi gândurile prin metode pozitive

Practica concentrării – ca să îți liniștești gândurile și să calmezi emoțiile ce le însoțesc, concentrează-te asupra unei forme concrete: o floare, un tablou, imaginea unui sfânt. Realizează asta de 3-4 ori pe zi: dimineața devreme, la ora 8, apoi 16, apoi 20. Dacă îți vin în minte gânduri irelevante, ignoră-le. În acest fel, acestea vor muri de la sine. Atunci când încerci să te opui acestor gânduri, puterea lor de rezistență crește și îți vei irosi o mare cantitate de energie. Scopul concentrarii este să mențină mintea focalizată pe un anumit obiect cât mai mult timp, iar rezultatele ei sunt minunate, căci înlocuiește grijile cu beatitudinea, aducând în schimb luciditate și gândire eficientă.
Atitudinea pozitivă – adoptarea unei astfel de atitudini a minții va opri toate influențele nedorite. Atunci când apare îndoiala, puterea gândului e cea care trebuie să învingă. Orice dubiu care apare în mintea noastră trebuie eliminat prin afirmații bine direcționate. Ca să reusești trebuie să îți scoți din minte expresii ca ”nu pot” sau ”e imposibil”. Astfel, nimic nu ți se va mai părea dificil. Voința ta va fi tot mai puternică și vei putea întreprinde tot ceea ce ți-ai propus.
Non-cooperarea – când îți simți mintea asaltată de gânduri negative, învață să nu dai curs acestor manifestări și să nu cooperezi cu mintea ta. De exemplu, dacă te gândești: ”aș vrea să mănânc ceva dulce”, contraatacă cu un gând opus: ”azi nu voi coopera cu tine, nu voi mânca dulciuri”. Treptat, poți deveni în acest fel stăpânul minții tale.
Oprește revenirea gândurilor rele – dacă astfel de gânduri staționează câteva ore bune în mintea ta sau revin o dată la 2-3 zile, încearcă să le reduci durata de staționare sau frecvența cu care revin. Reducându-le treptat, puțin cîte puțin, vei reuși să scapi de ele și să îți eliberezi mintea de povara lor apăsătoare. Comparația stării tale mentale de acum cu cea din trecut, când erai subjugat de gânduri negative, e foarte benefică, deoarece va dezvălui propria creștere spirituală, te va ajuta să realizezi progresul făcut și te va stimula să continui pe acest drum.

Condiția noastră fizică este o reflectare a stării mentale. Ea poate fi îmbunătățătă prin simpla schimbare a modului de gândire. Procesul nu e unul ușor. Atunci când vei înțelege felul în care funcționează mintea ta, când vei reuși să stăpânești metodele de blocare a gândurilor negative și să controlezi ceea ce intră în mintea ta, atunci vindecarea a început, iar progresul tău spiritual va fi vizibil.

Surse:
„Puterea tămăduitoare a minții” – F. W. Bailes
„Puterea Gândului” – Swami Sivananda

Licenţa Creative Commons
„Puterea tămăduitoare a minții” de noulpamant.ro este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-FărăModificări 4.0 Internațional .

Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

3 comentarii

  1. Este foarte adevarat ceea ce spuneti voi insa singura metoda pentru a fi indiferenti de ceea ce se intampla in jurul nostru, asa cum sugerati voi, este sa fim experti in nesimtire…

  2. Nesimtirea este o atitudine fata de altcineva. Indiferenta inseamna ca nu iti pasa… insa esenta nu este sa nu iti pese ci sa iti dai seama de natura reala a ceea ce se intampla si atunci detasarea fata de ceea ce nu este real sau esential are loc natural, fara efort, fara judecata. Si atitudinea interioara nu este nicidecum de nesimtire ci de supra simtire, insa vazand adevarul acolo unde inainte statea iluzia. Si aceasta este starea noastra naturala, ne-invatata sau conditionata. Spiritul nu judeca, doar observa si emite bucurie, pace, liniste. Namaste!

  3. interesant si foarte adevarat. Razvan, comentariul tau m-a facut sa inlatur unele dubii, indoieli. Acest articol de dezvoltare personala inalta omul si-l ridica la culmile fericirii cerului, la Dumnezeu. Unii preoti reusesc sa indrume oamenii in acest sens, altii nu. De fapt asta este credinta in Dumnezeu, increderea ca prin El reusim, dar ca sa ne conectam la El trebuie lasata toate grijile si gandurile negative deoparte. Si procesul de vindecare incepe asa… intii sufleteste apoi trupeste. Tot energia divina rezolva totul, creaza conjuncturi, aduce solutii, noi trebuie sa ne conectam la ea.

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Ceva ce va va schimba perspectiva asupra lucurilor

Iata ceva ce ar fi bine sa privim dintr-o perspectiva putin diferita. O lectie despre perspectiva. In data de 3...

Închide