Ce legătură există între Karma individului și bolile sale?

0

E Karma. Sau acţiunea ei. Dacă e să căutăm într-una dintre vieţile noastre anterioare cauzele a ceea ce ni se întâmplă azi, conform pricipiului filosofic al karmei, ar trebui să aplicăm acelaşi lucru şi în ceea ce priveşte bolile unui om. Căci da, legea universală acţionează şi asupra stării noastre de sănătate, pe principiul karmic al cauzei şi efectului. Sau al culegerii roadelor acţiunilor şi gândurilor noastre, pozitive sau negative, viața asta sau într-o viață ulterioară.

 

Cauzele ascunse ale problemelor de sănătate

Cum ideea de bază a karmei este aceea că un fenomen poate avea cauze mai apropiate, în existenţa propriu-zisă, şi cauze mai îndepărtate, într-o existenţă anterioară, dacă se caută cauzele karmice în problemele de sănătate, teosofia va trebui să se ocupe şi de cele mai îndepărtate, care nu se află la suprafaţă.

barbatDacă studiem karma, trebuie să avem în vedere legăturile care există între evenimente, aşa cum au loc acestea în viaţa umană în prima copilărie şi cum influenţează ele aceeaşi fiinţă umană, la o vârstă ulterioară. Dacă vorbim de sănătate şi boală din punctul de vedere al karmei, acest lucru nu înseamnă altceva decât să ne punem întrebarea: Cum ne putem reprezenta că starea de sănătate sau de boală a unui om îşi are cauzele în faptele, în activităţile şi trăirile sale anterioare? Şi cum ne putem reprezenta că starea lui actuală de sănătate ori de boală are legătură cu efecte viitoare, care se vor răsfrânge asupra aceleiaşi fiinţe?“, îşi începe filosoful austriac Rudolf Steiner pledoaria, în cartea sa, Manifestările karmei.

 

Bolile debutează în planurile subtile

De obicei, în cazul îmbolnăvirilor, sunt luate în considerare numai cauzele cele mai apropiate, iar acestea revin medicului şi a abilităţii acestuia de-a le depista. Cine ştie să înţeleagă karma, cu implicaţiile ei atât de profunde, îşi va extinde aria cercetărilor de la ceea ce se petrece azi la evenimente mult mai îndepărtate, din trecut. Acesta este, în special, cazul omului bolnav.

Dacă cercetarea spiritual-ştiinţifică abordează problema în mod direct şi recurge la ajutorul clarvederii, ea va observa nereguli nu numai la nivelul corpului fizic al acestuia, ci şi în componentele superioare, în corpul eteric şi în corpul astral. Şi cercetătorul clarvăzător va trebui să se întrebe, în cazul respectiv, care este contribuţia la îmbolnăvire a corpului fizic, pe de o parte, a corpului eteric şi a corpului astral, pe de cealaltă parte; fiindcă toate cele trei componente ale fiinţei umane pot contribui la apariţia unei boli“, arată Steiner.

Acesta ne reaminteşte de procesele care au loc atunci când omul trece prin poarta morţii: îşi depune corpul fizic şi rămâne cu corpul eteric, care acum e legat de corpul astral şi de Eu. După câteva zile, partea principală a corpului eteric e depusă şi ea, ca un al doilea cadavru, dar se păstrează, totuşi, o chintesenţă a corpului eteric, pe care omul o ia cu el şi care rămâne pentru timpurile viitoare.

 

Înregistrările faptelor din viețile trecute

femeie2În această chintesenţă e cuprins tot ceea ce a pătruns în viaţa omului, ca rezultat al unei existenţe cumpătate sau necumpătate, sau ceea ce el şi-a însuşit, ca efecte ale unui mod de a gândi, făptui şi simţi corect sau incorect. Aşadar, corpul eteric conţine această chintesenţă şi omul o ia cu sine, pentru perioada care durează până la o nouă naştere, iar când intră într-o nouă existenţă, chintesenţa corpului eteric anterior se revarsă în noul său corp eteric, în perioada de constituire a individului. Iată de ce, în noua sa existenţă, omul are în corpul eteric rezultatul a ceea ce a vieţuit anterior!

Şi cum corpul eteric al unui om este fundaţia unui organism nou, după o nouă naştere, toate acestea se întipăresc şi în corpul său fizic.

Cercetarea spiritual-ştinţifică ne arată că prin forma unui trup uman care intră, prin naştere, în existenţă, putem cunoaşte, în mod aproximativ, ce fapte a săvârşit acel om într-o viaţă anterioară“, spune Steiner.

Şi, deoarece corpul eteric posedă forţa de a scoate la suprafaţă ceea ce există în el din alte existenţe, putem concluziona că faptele dintr-o anumită viaţă pot influenţa starea sănătăţii noastre din viaţa următoare. Mai mult, starea sănătăţii noastre este un efect karmic al faptelor săvârşite de noi într-o viaţă anterioară.

Dar putem înţelege lucrurile şi într-un alt fel. 

Să ne oprim pentru câteva minute la viaţa omului dintre naştere şi moarte. Vom vedea că există o deosebire uriaşă între reprezentările care pot reveni mereu în conştienţa noastră şi acelea care au căzut în uitare. Gândiţi-vă la o impresie care v-a provocat bucurie sau durere, deci a fost însoţită de un sentiment. Să reţinem că majoritatea impresiilor – de fapt, toate impresiile care se exercită asupra noastră – sunt însoţite de sentimente. Iar sentimentele nu se exprimă numai la suprafaţa conştientă a vieţii, ci acţionează adânc, până în corpul fizic. Nu e nevoie să vă amintiţi decât de faptul că o anumită impresie vă face să deveniţi palid, alta să vă înroşiţi. Ajungeţi acum la ceea ce nu intră în conştienţă deloc sau numai fugitiv – şi nu ajunge să se transforme în amintire. Ştiinţa spiritului ne arată că asemenea impresii sunt şi ele însoţite de efecte asemănătoare celor ce însoţesc impresiile conştientizate. Dacă primiţi o impresie din lumea exterioară care va acţiona, în cazul în care aţi primi-o în mod conştient, în aşa fel încât aţi avea palpitaţii, această impresie nu rămâne fără efect nici când nu e conştientizată. Dar ea nu rămâne doar o impresie, ci ajunge până în corpul fizic.“

 

Dincolo de planul conștient

Viaţa umană este atât de bogată, încât ea nu se limitează la trăirile noastre conştiente. În întreaga perioadă de la naştere şi până în momentul când începe să se manifeste facultatea amintirii, asupra omului au acţionat nenumărate impresii pline de viaţă, care zac în el şi care l-au transformat şi în această perioadă. Ele acţionează la fel ca impresiile de care devenim conştienţi.

Vi s-a întâmplat, evident, să trăiţi, vreodată, un incident relativ minor, care v-a produs, cu toate acestea, o impresie surprinzător de puternică. Este posibil ca tocmai în perioada critică, dintre naştere şi momentul cel mai îndepărtat din viaţă de care vă puteţi aminti, să fi avut o trăire similară, pe care, însă, aţi uitat-o. Dar ea continuă să trăiască în persoana voastră şi se întâlneşte cu cea trăită în prezent, intensificând-o. Aşa se face că un eveniment care în mod obişnuit v-ar fi impresionat mult mai puţin, acum vă afectează deosebit de puternic.

Cine înţelege acest lucru îşi va forma o reprezentare despre răspunderea mare ce revine educaţiei în prima copilărie, care-şi proiectează umbrele sau luminile asupra întregii vieţi de mai târziu“, atrage atenţia filosoful austriac.

copil

Aşadar, impresiile din copilărie ne influenţează întreaga viaţă, iar dacă la un moment dat apare o anumită indispoziţie sufletească, aparent de neînţeles, veţi găsi explicaţia numai dacă vă întoarceţi în trecut şi aflaţi ce impresii din copilăria timpurie îşi proiectează efectele asupra vieţii din prezent. Aceste impresii uitate sunt cele care se exprimă acum sub forma unei indispoziţii sufleteşti permanente. Una care acţionează, în prezent, cu o putere deosebită. 

Să presupunem, de exemplu, că un om moare la 70 de ani, iar când trece prin poarta morţii şi îşi parcurge viaţa în sens invers, până la vârsta de 40 de ani, vede cum i-a dat cuiva o palmă şi simte durerea pe care i-a provocat-o celuilalt. Şi astfel apare un fel de reproş, pe care şi-l face lui însuşi, iar acest reproş îl va însoţi în viaţa următoare, împreună cu dorinţa de a repara în noua viaţă răul făcut altădată. Cum în perioada dintre moarte şi o nouă naștere există asemenea trăiri astrale, ceea ce e resimţit de noi drept faptă se imprimă adânc în fiinţa noastră interioară, contribuind la construirea noii corporalităţi. Iar dacă în viaţa obişnuită putem fi atinşi de anumite trăiri afective, care pot să ne producă o anumită indispoziţie sufletească permanentă, impresiile mult mai puternice din perioada dintre moarte şi o nouă naștere se imprimă în aşa fel încât, la o nouă încarnare, acţionează până în organizarea corpului fizic.

Asemenea impresii vor putea să ducă, fără îndoială, la diferite dezordini în suflet: la neurastenie, la fenomene legate de bolile nervoase, poate şi la boli mintale. Toate aceste fenomene ni se prezintă drept legături cauzale existente între evenimentele care au avut loc în trecut şi altele, de mai târziu, şi ele ne oferă o imagine concretă a acestor legături. Ştiinţa spiritului arată că o viaţă fluşturatică, o viaţă care nu cunoaşte dăruirea de sine şi iubirea, o viaţă superficială dusă într-una din încarnări se manifestă în încarnarea următoare sub forma predispoziţiei spre minciună; iar predispoziţia spre minciună se arată, în încarnarea următoare, sub forma organelor construite necorespunzător. Putem urmări astfel, din punct de vedere karmic, trei încarnări succesive, în ceea ce priveşte efectele lor: superificialitate şi fire fluşturatică în prima încarnare, predispoziţie spre minciună în cea de-a doua şi un fizic bolnăvicios în a treia încarnare.“

Iată, deci, cum legea karmică îşi spune cuvântul şi asupra stării noastre de sănătate, pe acelaşi principiul al culegerii roadelor dintr-o viaţă anterioară.

Există, deci, o legătură între boli şi felul cum trăim într-o anumită viaţă, între sănătatea noastră şi binele şi răul pe care l-am făcut în trecut, între valorile morale şi intelectuale avute într-o încarnare şi starea noastră de sănătate sau boală din încarnarea următoare. Este, cum am spus de la bun început, karma.

femeie3

Licenţa Creative Commons
Ce legătură există între Karma individului și bolile sale? de Noul Pamant este licenţiat printr-o Licenţă Creative Commons Atribuire-Necomercial-Distribuire în Condiţii Identice 4.0 Internațional .Află cum să scapi de oboseală și să-ți crești nivelul de vitalitate

Share.

About Author

Leave A Reply

Citește articolul precedent:
Cum se ajuta plantele intre ele sa creasca prin comunicari telepatice

S-a demonstrat in cadrul unor experimente stiintifice ca plantele pot atrage surse de energie alternativa de la alte plante din...

Închide